PDA

Zobacz pełną wersję : Montaż lotki.

Poll
05-07-14, 21:07
Zakładam na nowo, bo odgrzałem kotleta, ale jakoś się to niekleiło jak powinno, a wiem, że kupa ludzi montowała, użytkuje i widzi co się dzieje ; )

Otwory są na wierzchu, technike ich wykonania też mam (małe wiertło, drewno docisk od strony lakieru i już od lakieru wiertło 6,3. Bo śruby to 6tki? Tak na oko z doświadczenia, ale może się mylę?

Ale teraz o uszczelnienie i sam kontakt z klapą mi chodzi.

1) Są jakieś uszczelki rovera szmaciano-gumowe, ale już sfatygowane i będę szukał piankowych pod śruby. Myślę też o tych pod podkładki na śruby do blachodachówki.

Jak oryginalnie było w akcesoryjnych? Te uszczeleczki były małe na śruby czy jakieś większe na klapę??
Da się dokupić oryginalne w ASO? A może starczą jakieś normalne elastyczne okrągłe wyłącznie pod śruby?

2) Czy lotka w styku z klapą nie będzie jej ocierać? Jest jakiś patent, żeby się tak nie działo? Czy samo dociśniecie śrub już to uniemożliwi?
Czy uszczelniać całą pow styku wtedy ogólnie? Czym jak coś, żeby to nie wyglądało źle? Uszczelniacz dekarski? Chciałbym tak, żeby dało się bez problemu zdemontować kiedy będzie taka potrzeba.

Pozdro.

mafia35
06-07-14, 19:55
1. Kup jakies okragle piankowe. To wystarczy.
2. Dajac powyzsze uszczelki nic nie bedzie obcieralo i nie trzeba niczym uszczelniac. Dajac jakis kit uszczelniajacy bedzie pozniej problem przy ewentualnym demontazu.

Poll
06-07-14, 20:15
A pomyślałem o dętce od taczki. Śmiesznie brzmi, ale guma miękka, cieniutka - chciałem dociąć na cała powierzchnię. Co o tym myślisz?

MM63
06-07-14, 20:59
A pomyślałem o dętce od taczki. Śmiesznie brzmi, ale guma miękka, cieniutka - chciałem dociąć na cała powierzchnię. Co o tym myślisz?

Będzie jak seryjna guma spod spoilerów.

Poll
06-07-14, 21:01
A wtedy nie ma już okrągłych uszczelek? Tylko tą gume dać?

mafia35
06-07-14, 22:09
Tak. W sumie jest to jakisz pomysł....

Poll
07-07-14, 20:08
No to kwestia rozwiązana. Niech dla potomnych początkujących tunerów zostanie ; D Jeszcze zajade do sklepu z uszczelkami, może będzie w arkuszu, ale dętka od taczki jest perfekt. Zdam relacje po montażu ; )

marcus209
07-07-14, 21:37
A wtedy nie ma już okrągłych uszczelek? Tylko tą gume dać?

Tak. W sumie jest to jakisz pomysł....

Materiał jak materiał. Czy to wcześniej było gumką od majtek, czy uszczelką w atomowej łodzi podwodnej nie ma znaczenia. Teraz uszczelnia spojler i czekamy na relacje czy się sprawdza.

Poll
07-07-14, 22:40
Lotka jeszcze u lakiernika. Powiem tak. Silikon to zło do blachy, uszczelniacze dekarskie to rozwiązanie brudzące i po demontażu jest słabo.
Jeżeli nie zdobędę nic lepszego wpada dętka. Jak zda egzamin na pewno się pochwale, bo to dość niedrogie i uniwersalne rozwiązanie.

A ma ktoś może numer OEM uszczelki pod lotkę?
Albo może udsotępnić VIN auta z lotką akcesoryjną będącą od nowości na aucie?
Napisałem do haparts, ale chcą VIN, który jednak na niewiele się zda ; ( Bo autko z PL salonu i nigdy lotki nie nosiło na sobie ; )
Manual mam tylko do aero, a tam całkiem inna dupka ; )
Była taka ruska strona, ale nie pamiętam linka z elementami.

Mam:

50 71701-ST3-E50 GASKET, R. 001
51 71702-ST3-E50 GASKET, L. 001

Tylko teraz czy rover miał tą samą powierzchni,ę styku?

Lotka z rovera:
http://fotoo.pl//out.php?i=830669_20140629689.jpg%22

Powierzchnia chyba taka sama jak VTi?

Meche
08-07-14, 11:24
A może by tak klej do szyb? Chyba nie wchodzi w reakcje z blachą?

Poll
08-07-14, 18:26
Nie, ale nie zdejmiesz w łatwy sposób, bo jak chwyci to dowidzenia. Dlatego ja ten sposób odurzicłem.

W haparts za 2 uszczelki 80 zł + wysyłka O.o Za tyle lotke kupiłem ;O