PDA

Zobacz pełną wersję : Brak iskry

Towdy
05-07-14, 00:53
Tak jak w temacie, nie mam iskry ale może napisze wszystko od początku.

Posiadam Honda Civic VI HB z 98r. W grudniu kupiłem silnik b16a2 z całym osprzętem, wsadziłem go by sprawdzić czy działa. Na początku nie chciał odpalić bo świeciła się ikona z immobiliseru, ale jakoś kluczyk się sam zgrał z kompem. W lutym wyciągnąłem silnik i oddałem auto do malowania. Tydzień temu auto wróciło. Dziś zalałem go płynami i próbowałem odpalić, ale nic z tego. Nie ma iskry, nie zapala się w ogóle ikonka z imo, ani check engine przy przekręcaniu kluczyka. Pamiętam, że przedtem, te kontrolki się zapalały i gasły. Co może być nie tak? Jakieś wskazówki co pierw sprawdzić ?

djwafel
05-07-14, 01:52
cześć, najpierw sprawdź czy dobrze wiązkę podpiąłeś, zobacz czy komp jest podpięty najprawdopodobniej imo blokuje zapłon. Masz zdjęte z kompa? jeśli nie to powinieneś mieć taki pierścień w którym powinien być kluczyk z tego auta w którym był silnik. Ew weź byle jaki komp np. od D seri podepnij jak winny jest komp to odpali. Sprawdź aparat zapłonowy, palec, kopułkę czy nie jest znajduje się na nich osad albo inne zanieczyszczenia. Czujnik halla sprawdź omomierzem jego wartości gdzieś pewnie jest napisane ile ma mieć, wspólne z iskrą mają też świece i przewody sprawdź czy dobrze osadziłeś na świecach oraz aparacie zapłonowym.