Zobacz pełną wersję : Honda Civic 1999 1.4 bezyna metaliczny dzwiek
Witam jaką temacie jestem posiadaczem Hondyn Civic 1999 1.4 problem polega na tym ze z silnika dobiega dziwny dźwięk cos jakby piszcznie badz cwierkanie. Dźwięk bardzo ucicha w momencie naciśnięcia sprzegla. Przed wizyta u mechanika chciałbym wiedzieć czego mogę się spodziewać. Z gory dzieki
Pierwsza myśl - łożysko oporowe, przy wyciśniętym pedale sprzęgła często tak się to objawia
Kiedyś mi kolega powiedział że to sprężynki ze sprzęgła ocierają o zamach i to może powodować taki dźwięk również
ja mam dokładnie to samo u siebie, i po ściągnięciu skrzyni zobaczyłem że skrzynia ogólnie dość głośno chodzi, u mnie okazało się że przez lanie oleju silnikowego do skrzyni(jak zaleca producent) zajechałem łożyska w skrzyni na wałku sprzęgłowym, zalałem mtfa i skrzynia zaczęła normalnie chodzić niestety ćwierkanie nie ustało więc będę musiał jeszcze raz ściągać skrzynie. Jeżeli sprzęgło chodzi normalnie jak wcześniej to na pewno nie jest to łożysko oporowe ani docisk, tylko na pewna zajechane łożyska w skrzyni. Łożysko oporowe zepsute przy naciśniętym pedale sprzęgła hałasuje nigdy na odwrót :)
Producent nie zaleca lania silnikowego jedynie pozwala na stosowanie go
To poczytaj manual, w kilku motoryzacyjnych jak pytałem co zalecają lać do skrzyni to wszyscy mówili to samo, od 91 od 5gen zalecają lać mtf-a, do wcześniejszych nie wiedzieć czemu półsyntetyk.
Czy coś się dzieje jeszcze niepokojącego? Bo pewnie trzeba będzie skrzynie zrzucić i obadać, a skoro wszystko działa to może narazie sobie odpuść i jeździj.
Tylko manuał nie jest robiony przez Hondę ten polski poza tym nie ma tam nic o tym ze zalecaja tylko dopuszczają.
Możesz spróbować dolać Ceramizera. U brata pomogło w podobnym przypadku. Aczkolwiek na początku bardzo sceptycznie podchodziliśmy do takich wynalazków.
Dzieki za wszystkie odpowiedzi jak na razie dalej jezdzi chyba to zostawie tak jak jest. I zobacze co sie bedzie dzialo dalej
Myślę że czekanie nie jest dobrym pomysłem w Twoim przypadku. Lepiej jedz do mechanika albo coś dolej.