Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spaliny spod silnika (prawe koło)

Paweł_Ski
02-07-14, 10:04
Cześć,

wczoraj miałem sytuację gdzie po przejechaniu 3 km zaczęły mi się wydobywać spaliny spod prawego koła, a po otworzeniu maski również z zza silnika. Przy tym wszystkim moja Honda zaczęła więcej palić jakieś 11l/100KM, przy średniej w mieście 7l/100km. Na początku z lekkim przerażeniem nie wiedziałem co robić tak więc powoli pojechałem do mechanika. po przejechaniu kolejnych 5 km kopcenie ustało, a spalanie wróciło do normy, prawdopodobnie spaliny zapchały się i dopiero wtedy wypaliły. jako że była już 21 mechanika nie fatygowałem.,
Już wcześniej sygnalizowałem że coś mi furkocze w prawej części przodu (moze nawet prawe koło), jednak myślałem że to po prostu turbina po przeczyszczeniu ładniej chodzi. Jeszcze tego nie sprawdziłem ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na przepalony wydech i stąd wydobywają się spaliny. czy ktoś z Was mógłby coś w tym temacie poradzić ? jakiegoś mechanika od układów wydechowych w Warszawie. może ktoś spotkał się z podobną sytuacją i ewentualnie poza wydechem może być jeszcze do naprawy?

z góry dzięki
PK

uniu1
02-07-14, 10:18
Napisałem ci PW ale najprawdopodobniej masz pękniety kolektor wydechowy lub przepalony eleastyczny łacznik wydechu

butler.gdansk
02-07-14, 10:44
Rozumiem że diesel? Miałem pękniety kolektor... Temat tutaj (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?124773-Jak-si%EA-dosta%E6-do-kolektora-wydechowego&highlight=p%EAkni%EAty).
To była wada fabryczna podobnie jak w Accordzie objęta przedłużoną gwarancją. W polifcie poprawili konstrukcję na pełen odlew i problem rozwiązali.
Ostrzegam - Będą Ci robili problemy w warsztatach bo dojście by go wymienić jest tragedia.
Najlepiej skorzystać z serwisówki dostępnej tutaj (http://hondatech.info/downloads/Auto/Manuals/Civic/)

Paweł_Ski
02-07-14, 10:58
prawdopodobnie tak.
3 tygodnie temu wlałem in&out cleanera żeby przeczyścił turbine, wtryski, dpf itp. troche dałem nim na trasie, bo zmieniłem program na 180km i VMAX wynosi teraz 231km/h. prawdopodobnie tyle syfu przeleciało przez łącznik że mógł się przepalić. no chyba ze kolektor pękł, bo lekkie pierdzenie jest słyszalne z prawego przodu.
w czwartek chocby skały sraly i tak musze jechac w trase 300km, przejechalem prawdopoodbnie na tym peknietym juz 1000km tak wiec raczej nic sie nie stanie jak 300 dodakotow dorzuce, czy jest jakies zagrozenie ?
pzdr
PK

butler.gdansk
02-07-14, 11:17
Staraj się nie mieć odpalonego auta jak stoisz bo spaliny są zasysane przez nawiew.
Ewentualnie wyłącz ten nawiew, otwórz okno...
Jak jedziesz to pęd powietrza przedmuc**** wszystko pod maską i tego problemu nie ma.
Najgorzej jak jest zima, stal się kurczy (rozszerzalność cieplna) i pęknięcie jest jeszcze szersze i jeszcze bardziej śmierdzi.
Przejechałem na pękniętym kolektorze około 1000km. To co pod koniec wkurzało to cykicznie cykanie (syczenie) przy mocniejszym dociśnięciu gazu jak 1/3.

Paweł_Ski
02-07-14, 11:23
dokładnie jest tak jak napisałeś. te pierdzenie to po Twojemu cykanie po dodaniu gazu. faktycznie spaliny troche zasysane są przez nawiew, a to nawet moze byc dla zdrowia niebezpieczne.

dzięki za pomoc!

pzdr
PK