Zobacz pełną wersję : Woda kapie po nogach kierowcy :/
Hej,
Znany jest mi temat przeciekow od strony pasazera, spowodowany zle wyprofilowana klapka od nawiewu.
Ale dzis, gdy auto postalo troche w deszczu, zauwazylem, ze podczas jazdy kapie mi po nogach.
Pomacalem plastik nad pedalami i bylo tam wilgotno :(
Woda raczej nie dostaje sie jak jezdze po kaluzach, tylko jak auto stoi w ulewie.
Od czego zaczac poszukiwania?
Rozbebeszac od srodka, czy szukac od komory silnika?
Dzieki
podszybie, milion tematów na forum
bartek_levis
02-07-14, 12:57
x2 chyba ze nagrzewnica Ci cieknie...
Ewentualnie jak było u mnie - klejenie szyby przedniej, tylko nie lało się po nogach a na bezpieczniki po lewej stronie.
ściągnij słupek, wyłóż sobie wykładzinę jakimś papierem lub folią pod pedałami i jedź na myjnię. Albo jedna osoba niech siedzi w środku, albo polewaj i sprawdzaj co chwilę skąd leci woda. Ja tak zlokalizowałem maleńką jak przekrój szpilki dziurkę po klejeniu szyby, przez którą dostawał się cały basen wody.
czesto sa akcje ze slupek od wewnatrz rdzewieje i wcale szyba nie musiala byc wklejana
zeby zaczelo leciec tak jak krawiec pisze lej wodą a drugi niech obserwuje
Bah, a u mnie jakieś 2 miesiące temu było tak, że ciekło przez miejsce w którym linka otwierania maski przechodzi z wnętrza auta do błotnika i dalej do maski. Normalnie tam jest uszczelka - u mnie uszczelka wypadła (prawdopodobnie od otwierania maski) i wystarczyło ją włożyć na miejsce i po problemie. Uszczelka niby mała, ale podczas jednej burzy potrafiłem mieć basen u kierowcy ..
Miałem podobnie tylko ze strony pasażera, naprawa podszybia nic nie dała. Przy wymianie szyby okazało się że pękł zgrzew pod szybą i tamtędy dostawała się woda. Jeszcze jedna opcja, jak masz szyberdach to może zatkała się rurka odpływowa i przecieka.
Teraz mnie się wspomniało, że kiedyś widziałem zaciek na desce rozdzielczej (z boku, w miejscu widocznym dopiero po otwarciu drzwi)
Myślałem, że to pociekło gdzieś przez uszczelkę drzwi, a to rzeczywiście mogło być coś z dachu.
Niebawem będę się przyglądał.
Camellia Racing
06-07-14, 23:11
Szyba przednia do wycięcia i wstawienia.
Camellia Racing
07-07-14, 18:01
Zdenerwujesz się jak blachy będą dziurawe. Szyba do podklejenia to pikuś ;)
Szyba przednia do wycięcia i wstawienia.
Niekoniecznie. Ja wstawiłem taką zwykłą uszczelkę okienną pomiędzy tą plastikową listwę, a szybę i muszę przyznać, że zmiana znacznie na plus. Woda już się nie leje.
Po dzisiejszej ulewie zdjalem plastik ze slupka w srodku i... Sucho.
Takze chyba podszybie?
Witam mam podobny problem ale z nagrzewnicy chyba cieknie wie ktoć co tam zrobić jak z tym zadziałać?
Jak z nagrzewnicy to najgorsze bo ona siedzi najgłębiej. Trzeba wszystko prawie wyjąć.
Generalnie to powinno śmierdzieć płynem chłodniczym w środku jak nagrzewnica nieszczelna.
Włącz ogrzewanie na maksa i nawiew przynajmniej na II i sprawdź.
Nie ubywa płynu w chłodnicy?