Zobacz pełną wersję : swap d14 na d16z6 - kilka pytań
Witam, przymierzam się do zmiany silnika z d14 w moim EJ9 na d16z6. Mam kilka pytań:
1. Co będzie trzeba wymienić oprócz samego silnika, komputera, wiązki i dolotu? Czy półosie i skrzynia mogą zostać seryjne z 1.4?
2. Czy nie będzie żadnych problemów i niespodzianek (z elektroniką, klimą, abs'em itp.) po przekładce?
3. Będzie trzeba coś przerabiać w nowej wiązce, czy da się normalnie wpiąć nową wiązkę w miejsce starej?
Co do skrzyni, w 1.4 chyba jest długo skrzynia, a do d16z6 krótka lepsza
Witam:)
1. Jeśli masz D14z2 to pod silnik d16Z6 podejdzie skrzynia, półośki i skrzynia z wszystkimi łapami od silnika i skrzyni
2. U mnie jak robiłem SWAP na D16Z6 to elektryka była kładziona od podstaw kabelek po kabelku wpinane w OBDII w Ej9 gdzie miałem D14Z2 i po kompletnym swapie nie miałem żadnych problemów :)
3. jak pisałem wyżej :) Na da się wpiąć wiązki z D16Z6 bo ona jest na OBDI a w silniku D14z2 jest OBDII wiec możesz zrobić tak są trzy sposoby:
- wiązkę od D14 przystosować pod silnik D16z6 i wszystkie czujniki dokładając brakujące przewody do wiązki i ECU P28
- wpiąć wiązke od Z6 i wpiąć się w starą wiązkę silnikową do kabiny
- jest też przejściówka z OBDII na OBDI
PS. Ja miałem kładzioną cała od podstaw wiązkę elektryczną i do tej pory (już 1 rok minął) nie mam żadnych problemów :))
A co do skrzyni ja zostawiłem sobie swoją od d14z2 bo:
- jest na stalowych wybierakach i trwalsza
- jest na dużych łożyskach
- jak pamiętam to 2 i 4 bieg jest krótszy od seryjnej od d16z6 :PP
POZDRO
PIMPEK_EJ2
01-07-14, 23:18
Poszukaj d16y8:)
Na pewno aparat z d14 nie podejdzie do d16z6/z9