Zobacz pełną wersję : Sterowanie centralnym z alarmu w 5D (centralny z pilotem)
Konkretnie to Aerodeck 98 z fabrycznym centralnym z pilotem na podczerwień.
Zakładam alarm i chcę tym oryginalnym centralnym sterować z alarmu.
Tak, żeby podczas uzbrajania/rozbrajania alarmu zamykał/otwierał zamki.
Chcę też, aby fabryczna instalacja działała bez zmian. Czyli z kluczyka też.
http://bk.cal.pl/centralny-z-pilotem.png
No i utknąłem, bo podając masę na RED/WHT lub RED/BLU nic się nie dzieje.
Odciąłem nawet te kable od strony drzwi kierowcy i też nie działa. Co robię źle...?
Jak nie zapomnę i będę miał chwilę jak będę w domu to ci napisze co i jak
Z tego co znalazłem w necie to najlepiej dać dodatkowe dwa przekaźniki.
Na złączach "otwarte" "zamknięte" spoczynkowo jest podobno masa.
Zatem rozcinam YEL/RED przekaźnikiem w taki sposób, że jak podam impuls z alarmu to przekaźnik odcina od centralki fabrycznej i podaje plusa na siłowniki.
Analogicznie WHT/RED.
Dobrze kombinuje?
Czy jest sposób aby bez przekaźników?
Liczę na odpowiedź, bo jutro się za to biorę od nowa.
Więc tak. Znajdujesz kable które idą od benbenka zamka do centralki alarmu i zdejmujesz z nich izolację. Z nowej instalacji wpinasz się w nie jako sterowanie siłownika zamka masą. Robiłem to rok temu u siebie i działa wszystko jak oem tylko mam pikota radiowego
No właśnie do bani. Podając masę tam, gdzie piszesz nic się nie dzieje. Sterownik dostaje wtedy dwie masy na oba wejścia.
Trudno, zrobiłem sterowanie dokładając dwa przekaźniki. Było sporo lutowania ale działa jak trzeba.
Jakby ktoś kiedyś potrzebował:
Rozcinamy YEL/RED i w to miejsce wpinamy się przekaźnikiem. Styk 87a do sterownika fabrycznego a styk 30 w stronę siłowników.
Plusa bierzemy (bez rozcinania) z WHT/YEL i dajemy na 86 i 87. Minusa z alarmu dajemy na 85.
Drugi przekaźnik (zamknij) tak samo tylko rozcinamy WHT/RED.
http://nokautimg2.pl/p-e9-3a-e93abd0504f703645d2448d8fe60e1e4500x500/przekaznik-samochodowy-12v-3040a-zwierno-rozwierny-z-uchwytem.jpg
Wszystko porządnie izolujemy! Koszulki termokurczliwe, gdzie się da. Taśma izolacyjna w ostateczności.
Przekaźniki ładnie mieszczą się np. między sterownikiem fabrycznym a popielniczką.
Nie wiem, ja zrobiłem jak piszę i od roku ładnie działa, może masz inną centralke
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk
Być może inna centralka albo ja coś źle sprawdzałem.
Tak czy siak, działa i dzięki za chęć pomocy!