Zobacz pełną wersję : Wymiana filtra oleju CDTI
Nie mogłem nic znaleźć na forum o tym jak wymienić filter, dokładnie chodzi mi o to czy na pewno muszę go dokręcać kluczem dynamometrycznym?
Będę wdzięczny za informacje.
dokrec z wyczuciem wystarczy w serwisie nikt tego nierobi
Stary filtr odkręcić najlepiej nasadką. Gumową uszczelkę w nowym filtrze smarujemy niewielką ilością oleju. Sam filtr najlepiej wkręcić z wyczuciem, ręką, tak aby nie uszkodzić uszczelki.
W sadzomiocie N22A2 filtr oleju to wkład,ale to w sumie nic nie zmienia,jest tylko więcej uszczelek do smarowania ;) http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=17417&nplgrp=1&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=5&dmodyr=2006&carea=KG&ctrsmtyp=6MT&xgrade=2.2%20COMFORT&nplblk=E__4310
Chyba że kolega ma 1,6 to nie wiem jaki tam filtr siedzi :o
Dzięki wielkie bardzo mi pomogliście, mam 2.2 więc schemat bardzo sie przyda
Ogólnie dobrze jest dynamometrycznym dokręcać, bo jak przekręcisz, to może ciec, jak nie dokręcisz, to też. Ogólnie ręką też można i jak nie masz ręki jak bochen chleba albo jak panienka, to powinieneś dać radę, solidnie dokręcić, bez przekręcania czy niedokręcenia. Jedna rzecz to zrobić to z wyczuciem i nasmarować dobrze uszczelki, żeby nie sparciały za szybko i żeby uzyskały wymaganą szczelność.
Dzięki wielkie bardzo mi pomogliście, mam 2.2 więc schemat bardzo sie przyda
Albo masz 2.2 iDTEC albo masz 2.2 iCTDi ale wtedy piszesz w zlym dziale ;) bo to 8gen.