PDA

Zobacz pełną wersję : Zblokowana skrzynia biegów 1.7 CTDi

RogerJLB
28-06-14, 14:42
Witam Państwa. Mam poważny problem , wczorajszego dnia podjeżdzam pod kumpla , wysiadam po chwili wsiadam spowrotem , odpalam Hondzie i nie byłem w stanie wrzucić żadnego biegu,lewarek był cały czas na luzie i ani na jedynke ani na piątke ani na wsteczny.. ściągnęła mnie laweta pod warsztat do znajomego , dziś mi powiedział ze według niego to skrzynia biegów do wymiany ale on mi tego nie zrobi bo sie tym nie zajmuja... I pytanie do Was drodzy Państwo czy ktoś z Was miał taki problem albo wie czego to może jest wina? napisze wprost , nie da sie wrzucic zadnego biegu..prosze o pomoc czy warto szukac teraz i jechac po skryznie biegow bo na poniedzialek zrobi mi to inny mechanik jak coś...

Sheiva
28-06-14, 17:02
Przyczyn może być kilka i nikt Ci przez internet nie odpowie trafnie. Możesz sprawdzić jeszcze czy na wyłączonym silniku biegi także nie wchodzą. Generalnie jak najbardziej może to być skrzynia, ale mogą to też być: brak płynu, pompa, wysprzęgnik czy sprzęgło. Znam przypadek tej właśnie skrzyni, która się zblokowała i przy jej wyciąganiu nie można było w żaden ludzki i nieludzki sposób wyjąć jednego z kielichów przegubu wewnętrznego. Ciekawe czy tutaj jest taki sam przypadek.

RogerJLB
28-06-14, 17:46
na włączonym nie działa i na wyłączonym także... w dniu wczorajszym kiedy mi sie to stalo odebralem samochod bo byla regenerowana turbina do tego czyszczone Egu i wlasnie wymieniane olej filtr oleju sprawdzenie podcisnien , niewiem czy cos z tego moze miec z tym zwiazek... dlatego wstrzymuje sie z zakupem skrzynki i poczekam do pon co mi powiedza w innym warsztacie...

Hondziara
30-06-14, 20:23
Hej. ja miałam taki przypadek tydz temu w sobote. Podczas jazdy na światłach mój wbił jedynke i odpiło ją i nie dało sie jej wbić. scholowali mnie do mechanika i okazało się że to półośka. ufff a tez myślałam że to skrzynia bo nic sie nie dało zrobić. także jedz do zaufanego warsztatu żeby Cię nie naciągli. Półośka 350 zł. a nie jak skrzynia koło 1200-1500 ;/

cwiro2000
02-07-14, 15:35
Może być kilka opcji na przykładzie jaki miałem jakiś czas temu w t5ce

- półoś (jeszcze na gwarancji wymiana pomogła)
- Skrzynia (na gwarancji nie wymienili jakiegoś tam elementu porzy zmianie półośki i ząbki na półosi nie miały o co się zaczepić)
- Sprzęgło (nie pamiętam jak to gość mi tłumaczył ale generalnie widać było że nadaje się tylko na recycling :P)

W przypadku t5tki walnęło skrzynie i sprzęgło koszt kosmos.

RogerJLB
09-07-14, 09:55
Witam , nie mialem czasu aby wejsc na forum i napisac jak sprawa sie zakonczyla , gdy z jednego warsztatu holowalem hondziane do drugiego w polowie drogi stojac na swiatlach zaczalem sie bawic lewarkiem i... biegi zaczely wskakiwac :) ale mimo to zostawilem do sprawdzenia i jak sie okazalo sprawdzili skrzynie biegow usterki nie bylo okazalo sie ze na okolo2l oleju ktory tam wchodzi bylo nie cale 0.5l , sprawdzili linki , mechanizm caly od lewarka i ogolnie skrzynie , wszystko okazalo sie wporzadku wiec wymieniono i dolano olej , koszt naprawy 50 zl , do dzis smiga super ;)) dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam