Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwne wycie w trakcie jazdy.

Seamus
27-06-14, 18:33
Witam wszystkich, to mój pierwszy post.

Jestem posiadaczem Civica FN1 czyli 3D R18a2 manual. 2007 rok, przebieg ~65 tys km. Stan w 100% oryginał. Ostatnio zauważyłem, a w zasadzie usłyszałem dziwne lekkie wycie w trakcie jazdy. Tak jakby skrzynia biegów lekko wyła. Dźwięk jak podczas jazdy na wstecznym ale nie aż tak intensywny. Pojawia się to zazwyczaj podczas wolnego toczenia, schodzenia z obrotów bez gazu poniżej 2,5tyś na 2 biegu i lekkie jednostajne wycie podczas jazdy ze stalą prędkością na 3 biegu przy obrotach 2,7-3 tyś. Gdy wypnę bieg mam wrażenie, że wycie ustaje. Wcześniej nie słyszałem żadnych dźwięków tego typu. Jeśli chodzi o przeniesienie napędu to wszystko jest tak jak opuściło fabrykę, sprzęgło, felgi 17' nawet opony jeszcze są oryginalne (ostatni sezon pewnie). Czy ktoś z Was miał podobną sytuacje? Co może być przyczyną? Może to normalne?

Pozdrawiam
Seamus

Winni
27-06-14, 19:39
U mnie wyje tylko na 1szym biegu jak wcisnę sprzęgło przy szybszym toczeniu się, wydaje się być to normalne. Na innych biegach nie zauważyłem wycia ;)

Seamus
28-06-14, 17:28
Na 1 u mnie jest OK. Wyje na 2 najbardziej jak schodzi z obrotów na biegu tak miedzy 1500 a 2000 RPM. Co może mieć wpływ na taki stan rzeczy? Łożyska w skrzyni, synchronizator, łożysko oporowe sprzegła? Myślałem też nad zmianą oleju w skrzyni, ale chyba jeszcze nie czas... jeśli dobrze pamiętam co 120 tys km się zmienia?

lukaszLU
20-06-17, 11:05
Kolego Seamus czy rozwiazales problem z tym niepokojacym wyciem? Mam dokladnie takie same objawy, wyje zazwyczaj (nie zawsze ) na 4 i 5 biegu i obroty tak 2,5 (pozniej byc moze silnik zaglusza) i na 2 ale z wciśniętym sprzęgłem jadac np po parkingu co zauważyłem nie występuje to zawsze, a jesli wystąpi to na chwile i ucichnie .. Tak samo ucicha momentalnie jak wrzuce na luz (sprzeglo wcisniete) i odzywa sie gdy ponownie wrzuce 2- ke... Pomocy co sie dzieje.. skrzynia ? Przebieg 128000 olej wymieniony przy 118 na oryg. mtf.

Seamus
20-06-17, 15:39
Kolego Seamus czy rozwiazales problem z tym niepokojacym wyciem? Mam dokladnie takie same objawy, wyje zazwyczaj (nie zawsze ) na 4 i 5 biegu i obroty tak 2,5 (pozniej byc moze silnik zaglusza) i na 2 ale z wciśniętym sprzęgłem jadac np po parkingu co zauważyłem nie występuje to zawsze, a jesli wystąpi to na chwile i ucichnie .. Tak samo ucicha momentalnie jak wrzuce na luz (sprzeglo wcisniete) i odzywa sie gdy ponownie wrzuce 2- ke... Pomocy co sie dzieje.. skrzynia ? Przebieg 128000 olej wymieniony przy 118 na oryg. mtf.

Witam,

Nie do końca... Aktualnie mam nalatane coś ok. 115 000 km, w między czasie, czyli od 65 000 km nawymieniałem trochę gratów, które mogły mieć jakiś związek z tym lekkim wyciem: kompletne sprzęgło, pasek osprzętu i olej w skrzyni na Motula Gear 300, filtr paliwa w pompie. Sprawa ma się tak, że przestałem się tym przejmować. Może sprzęgło i olej w skrzyni minimalnie to wycie zmniejszyły. Jeżdżę i cieszę autem. Wycie jest na prawdę delikatne i słyszalne głownie przy małych prędkościach z wyłączonym radiem i wolnym nawiewem. Chciałem nagrać filmik ale podejrzewam, że na filmie cięzko by było to wycie usłyszeć. Biegi wchodzą czysto i pewnie. Poza lekkim wyciem wsio działa elegancko więc bez sensu zwalać i rozbierać skrzynię. Może się tez okazać, że to wcale nie skrzynia wyje... Zauważyłem natomiast, że wycie nasila się latem kiedy jest ciepło. Zimą jakby mniej daje się we znaki. Może to jest jakaś poszlaka do rozwiązania problemu... Jeśli ktoś coś gdzieś kiedyś w podobnym temacie, piszcie, sugerujcie, podpowiadajcie :) Pozdr.

ciechon
20-06-17, 22:18
Ja mam podejrzanego i coraz bardziej przychylam się do wniosku że u mnie to będzie sprężarka klimatyzacji. Tyle że ja mam przebieg 195 000 km. Pozdrawiam

lukaszLU
21-06-17, 08:51
Dzięki bardzo za odpowiedzi...Sprężarka odpada bo problem występuje rowniez bez włączonej klimy... Hmm czyli moze ten typ tak ma..? Wydaje mi sie, ze jednak cos jest przyczyna tego dzwieku.. Faktem jest, ze trzeba sie wsłuchać- przy głośniejszym radiu czy otworzonych szybach po miescie nie slychac tego. . Ostatnio na przegladzie wspomnialem o tym i pan stwierdzil ze nie to napewno nie skrzynia, bo nie bylo wgl przypadkow takich, chyba ze ktos zajezdza auto 50-60km/h na 5 i 6.. to wiadomo ze przeciążone. . A powiedzial ze to napewno opony wyją.. bo twardnieje teraz szybko guma i 4-5 lat opony i do wymiany ;d NIE WIERZE... Zreszta to inny dzwiek by byl. Niby to nie przeszkadza , ale denerwuje ta świadomość ze cos tam wyje i nie wiesz do konca czy sie pieprzy cos... Jesli ktos ma jakies doświadczenia z ta sprawa to wypowiadać się, bo nie ma za b informacji na ten temat..

Seamus
21-06-17, 11:57
U mnie wycie jest ewidentnie związane z przeniesieniem napędu, bo jak w trakcie zwalniania bez gazu (schodzenia z obrotów na 1 i 2 biegu) wypnę bieg to ustaje. Co ciekawe jak wcisnę sprzęgło a auto się toczy na wbitym biegu tez wyje, dopiero jak bieg wypnę to przestaje. Czyli wychodziło by na to, że jednak skrzynia.

lukaszLU
21-06-17, 12:22
Co ciekawe jak wcisnę sprzęgło a auto się toczy na wbitym biegu tez wyje, dopiero jak bieg wypnę to przestaje. Czyli wychodziło by na to, że jednak skrzynia.
Dokładnie tak samo mam...

Seamus
21-06-17, 13:42
Opisywana wyżej sytuacja ma miejsce tylko na 1 biegu podczas bardzo wolnego toczenia się np przy dojeżdżania do świateł. Wciskam sprzęgło, jedynka wbita słychać lekkie wycie, wrzucam na luz, cały czas sprzęgło w podłodze, wycie znika.

lukaszLU
23-06-17, 14:55
Przypomnialo mi sie cos jeszcze... u mnie występuje czasem lekkie tracie, które przenosi sie na pedaly w trakcie jazdy na niższych obrotach np jadąc 3 i nie redukujac jak obroty sa w okolicy 2tyś.. Jakies sugestie ?