Zobacz pełną wersję : Piszczenie w przednim kole.
Witam..
w prawym przednim kole słychać piszczenie.. to moj drugi Civic 5d i po raz kolejny ten sam kłopot z prawej strony.. nie zdazylem wtedy znalzezc przyczyny bo sprzedalem auto ale w tym jest to samo i zeby bylo smieszniej przy tym samym przebiegu 210 tys km:)
podczas jazdy slychac pisk, wystarczy skrecic kierownica w dowolna strone lub nacisnac lekko hamulec i halas ustaje.. wymienialem wszystkie lozyska oprocz tego wiec obstawiam to lub klocki, chociaz jak zdejmowalem ostatnio kolo wygladaly bardzo dobrze..
poniewaz spotykam sie z tym po raz drugi w takim modelu pomyslalem, ze moze ktos mial podobne przygody i znalazl rozwiazanie.. z gory dziekuje za zainteresowanie i pomoc;)
pozdrawiam..
Michał
hej miałem ostanio to samo piszcałao tak jak by pasek slizgał i przestało i do dzis cisza jest tez chciał by ,msie doiwedziec co to moze byc
a to nie czasam czuinik scierania sie klockow hamulcowych?? nie wiem moze sie myle
tez tak mialem i byla to wina klockow hamulcowych...
jak je wyjmiesz i przetrzesz papierem sciernym, bedziesz mial spokuj(ale na jakies 300-500 km) chodzi tu najprawdopodobniej o nie odpowiedni dobor klocka do tarczy(twardosc klocka i tarczy)
a to nie czasam czuinik scierania sie klockow hamulcowych?? nie wiem moze sie myle
ten czujnik raczej "drapie", nie piszczy... jest to wyjatkowo wqr...jacy dziwek - nie da sie tego z niczym innym pomylic
mam to samo , jak jest cieplo to sie oddzywa piszczalka :) , przeczytalem ostatnio gdzies na jakims forum o blaszkach przy klockach ktore robia ten efekt :(
Miałem to samo, zdjąłem klocki, okazało się że tarcza była od strony wewnętrznej nierównomiernie zużyta no i klocek oczywiście również, coś jak by się zapiekał na tarczy. Szczęka była mocno zabrudzona pyłem z klocków. Więc na moje zdejmij szczękę hamulcowa przeczyść dokładnie z pyłu, sprawdź zużycie tarcz i klocków. Oczywiście może być to gwizdek z blaszki która jest na klocku. Koszt klocków kashijama JC auto - 60zł bodajże, 60zł tarcza, też JC. Oczywiście wszyscy powiedzą, że to syf, ale ja tam auta nie zabijam. Codziennie jazda do pracki, zrobiłem na zestawie JC 20tysiaków, gra i buczy. pozdrawiam
witam, Jakos po zimie zaczęło sie piszczenie z przednich kół. Mam tarcze Jurid i klocki ferodo i wcześniej było cichutko. a teraz piszczy ! nie jest to głośne piszczenie ale w****.... ce. Poczytałem trochę jak przestanie padać zdejmę kolo i zeszlifuje rant bo szczeki czyściłem i smarowałem jakieś 2 miesiące temu. Mam tylko pytanie bo w sumie każdemu piszczy przy skrętach czy hamowaniu a mi piszczy jak jadę po nierównościach albo jak przejeżdżam przez garb. Czy takie piszczenie może być objawem kończących sie amortyzatorów? Wydaje mi sie ze jak jest mokro to dźwięk ustaje ale wtedy mam zamknięte szyby i słychać tylko jak mi sie od wilgoci sprężyny kręcą wiec nie wiem czy całkowicie ustaje :D