Zobacz pełną wersję : hamulce
damians_91
27-06-14, 01:25
Witam. Civic MB1 d16y3. W jaki sposób wzmocnic hamulce nie robiąc swapa? Czy wymiana pompy/serwa na jakies wieksze coś da? I kolejna sparawa czy jest możliwość aby ABS włączał sie nieco później/zmniejszyć jego czułość?
W jaki sposób wzmocnic hamulce nie robiąc swapa?
Zacisk z prelude lub dwutłoczek z legenda + tarcze 282mm z MG. Do tego calowa pompa i dobre klocki.
I kolejna sparawa czy jest możliwość aby ABS włączał sie nieco później/zmniejszyć jego czułość?
Mam nadzieję, że rozumiesz czym jest system ABS i jego główną koncepcję ?
Skoro ABS się włącza to znaczy ni mniej ni więcej, że system przeciwdziała blokowaniu kół.
Zatem koła z jakiegoś powodu tracą przyczepność.
Jeśli twoim zdaniem włącza się za szybko to oznacza, że jedziesz na nawierzchni na której łatwo stracić przyczepność (mokro, piach), masz złe ciśnienie w oponach lub kiepskie / zużyte opony.
Nawet nie musisz zacisku zmieniac pompa z serwem 1' w zupelnosci da rade o ile klocki i tarcze sa w jakims lepszym stanie jak pisal kolega.
- pompa i serwo np z wersji VTI. Polecam.
To mi przypomina jak kolega kupił nowe opony michelin energy saver bo mu auto d15z6 będzie mniej palić. A później narzekał że jak hamuje to mu ciągle abs się załącza. Ja miałem toyo , później pirreli a teraz na federale jakaś masakra jest i czuje jak auto abs załącza przy hamowaniu