PDA

Zobacz pełn± wersję : Pro¶ba o potwierdzenie mojej diagnozy

djhubertusss
26-06-14, 07:05
Witam. Piszę z pro¶b± o potwierdzenie trafno¶ci mojej diagnozy lub podpowiedzenie innej rzeczy do wymiany. A więc auto to mb3 seria, a objawy to trzęsienie kierownic±, pedałem gazu i jakby całym przodem, felgi prostowane jaki¶ miesi±c temu następny objaw to stuki z przodu i dziwne odgłosy - strzały przy puszczaniu sprzęgła od czasu do czasu. Obstawiam na przegub wewnętrzny. Jak go sprawdzić który?

skilo_one
26-06-14, 07:54
Może poduszka pod silnikiem? Miałem podobne objawy w mondeo przy każdorazowym ruszaniu i czasem w trakcie jazdy. Pobujaj silnikiem i słuchaj.

MichałCK
26-06-14, 12:01
Witam. Piszę z pro¶b± o potwierdzenie trafno¶ci mojej diagnozy lub podpowiedzenie innej rzeczy do wymiany. A więc auto to mb3 seria, a objawy to trzęsienie kierownic±, pedałem gazu i jakby całym przodem, felgi prostowane jaki¶ miesi±c temu następny objaw to stuki z przodu i dziwne odgłosy - strzały przy puszczaniu sprzęgła od czasu do czasu. Obstawiam na przegub wewnętrzny. Jak go sprawdzić który?

SprawdĽ w jakim masz stanie poduszki silnika, szczególnie lewa dolna poduszka oraz sprawdĽ dokręcenie górnej poduszki koło rozrz±du, ja miałem podobne objawy "stuki po puszczeniu sprzęgł± itp" okazało się że nakrętka trzymaj±ca poduchę koło rozrz±du nie była dokręcona na max. A głupie mechaniki próbowały mi wkręcić że poduszki do wymiany, po prostu szczyt beszczelno¶ci i złodziejstwa polskich speców..

Morgulek
26-06-14, 13:04
Panowie ja mam podobny problem w ma8 5D tylko mi telepie kierownic± powyżej 130km/h felgi też były juz 2 krotnie sprawdzane i wyważane

MikeFoto
26-06-14, 13:59

U mnie taki objaw - okazał się walnięty przegub i to zewnętrzny prawy. Na lekkich łukach w lewo stukało i czułem wibracje. W prawo nic. Przy puszczaniu sprzęgła czasem stukło, czasem nie. Przy kręceniu na parkingu i przy małych prędko¶ciach - cisza tak jaby nie przegub. Sam byłem zaskoczony że taki objaw dawał przegub zewnętętrzny.

djhubertusss
26-06-14, 14:55
Prawy zewnętrzny przegub wymieniany w tym roku był. Zaraz jadę to sprawdzę przegub wewnętrzny i poduszki

Problem z wibracjami znikł po dokręceniu poduszki po stronie pasażera była mocno poluzowana