Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ustawienie wałków cat cams stg3 w c4

Marc_us
25-06-14, 19:56
Witam.
Czy ktoś może mi doradzić jak bezpiecznie ustawić wałki na kółkach rozrządu? W którą stronę i o ile st na wałku ssącym i na wydechowym, aby bezpiecznie odpalić. Wałki to cat cams stg3.
Dodam że silnik to b18c4 na tłokach pr3.

Gorliś
26-06-14, 12:17
Uderz do Karamby albo EMG bo chyba nikt inny z tymi walkami stycznosci nie mial. Jesli masz jeszcze rozebrany silnik to mozesz sprawdzic kolizje VtV i VtP na scuho.
Do odpalenia to przypuszczam ze trzeba ustawic na zero.

Fawor
26-06-14, 15:22
ale zero na kółkach rzadko kiedy jest zerem wałka z wałem korbowym. Można to zmierzyć czujnikiem zegarowym i nie patrząc na ustawienie na kółkach ustalić idealne zero ssącego i wydechowego ALE niestety wcale to nie znaczy, że auto na zerze odpali najlepiej jak to możliwe...a jeżeli kolega wymaga, że ktoś mu powie ile można bezpiecznie kręcić +- na jakiś walkach, z jakimiś tłokami i z głowicą o jakiejś wysokości to niestety polecam odezwać się do wrózki :) Nikt Ci tego nie powie, sam to musisz sprawdzić organoleptycznie.

Marc_us
26-06-14, 17:58
Generalnie silnik jeszcze nie rozebrany nawet. Jest głowica zapasowa wyremontowana i przygotowana do założenia - tak samo z tłokami. to
Wymaga to zbyt duże słowo, raczej miałem cichą nadzieję :D
Będę kombinował, dzięki za wypowiedź.

garaż
27-06-14, 01:10
Zazwyczaj optymalne ustawienie wałków jest podane w karcie dołączanej do produktu. Najlepiej jest skontaktować się z producentem i taką kartę przyślą Ci pewnie na maila gdzie z takich ustawień teoretycznie powinien najlepiej odpalić. Nie zmienia to faktu że dla bezpieczeństwa i najprościej dla Ciebie trzeba będzie zastosować plastelinowa procedurę ;) .