Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kod 41 po swapie, help

grpi
25-06-14, 12:03
Cześć,

Zrobilem swapa na b18c6.
Przejechalem jakies 300 km w ciągu kilku dni. Pojawil sie błąd 41. Po wyłączeniu auta i ponownym uruchomieniu znika, pojawia sie losowo po nagrzaniu silnika, na simnym nie występuje.
Z tego, co ustalilem, to błąd oznacza prodlem z układem sądy lambda i jej podgrzewaczem.

Dodam, iż mam jeszcez wydech z d14, szukam speca, który mi zrobi odpowiedni wydech do b18c6.

Mechanik, który robił swapa twierdzi, że to ma związek z wydechem, że przez to jest nieprawidłowy odczyt, bo jest "wąska rura" i zwężka.

Czy to ma sens ?
Wydaje mi sie, że od razu powinienem dostawac takie checki a nie po przejechaniu 300 km po swapie.

Jak to zdiagnozowac ?
Help.

[EDIT] Aha, no i powiedzieli mi, że sonda jest nowa, tz była ostatnio wymieniana.

Dzieki za pomoc.

falek84
25-06-14, 16:25
najlepiej to byś zdiagnozowal podmieniajac sonde. Ja tez mam b18c4 z wydechem od d16y7 tak samo slomka jak od d14 i zadnego bledu nie wywala

lozek
26-06-14, 00:54
Bardzo częsty temat przy swapach - lambda. To ze ladnie wyglada nie znaczy ze jest świeża - może mieć i z 30tys najechane i być ładna. Podmieniaj to sie dowiesz. Moim zdaniem średnica wydechu nie ma wpływu na to i ewidentnie wysrała sie sonda.

wiesko1261
28-06-14, 17:09
a jaką masz sondę ? z d14 czy B18
podgrzewanie sondy można wyłączyć w kompie (chyba ze seryjny i nie przerabiany to nie)

billiejoe
29-06-14, 15:50
41 to grzałka sondy, olałbym na początek temat i wyłączył w ECU. Jeśli nie zauważysz nic niepokojącego zapominasz o sprawie.

Temat znany ale głównie dlatego że po swapie sporo osób zostaje z jednożyłową sondą która nie spełnia zadania czterożyłowej. Cały szkopuł do grzałka i jej zasilanie, jeśli tylko tu jest problem to zapomnij o błędzie.

Podejrzewam jednak że problem jest inny ponieważ przy braku grzałki błąd pali się od razu praktycznie zawsze.

Zagi
30-06-14, 15:50
Znam ten błąd miałem go po swapie na mini-me zapalał mi się po przejechaniu kilkunastu km , sprawdź czy masz dobrze podpięte wszystko jeżeli ok, zmieniaj sonde, powiem szczerze że mi zniknął ten błąd jak zrobiłem reset kompa, ale przez rok niestety walczyłem z nim.