Zobacz pełną wersję : Uszczelka łącząca przednią szybę z dachem - odkleiła się :/
Witam!
Podczas szybszej jazdy autostradowej odkleiła mi się uszczelka jak w temacie łącząca przednią szybę i dach - u mnie akurat dach jest szklany, jeśli to ma jakieś znaczenie.
Nie wiem, czy to po prostu po kilku latach ta gumowa uszczelka się skurczyła i teraz już nawet wciśnięcie jej na siłę nie pomaga - od prędkości 50 km/h już sama wyskakuje :/
Widać, jakby ktoś ją wcześniej trochę podklejał czymś czarnym (pewnie jakiś klej do szyb).
Czy ktoś przerabiał temat? Czy kupić nową i może nowa idealnie wejdzie i będzie się trzymać czy kleić starą? Jeśli kleić to co polecacie?
a przednia szyba bylo wymieniana?Jesli tak to może ktoś spaprał robotę.
pzdr
p.s.Myślę ,ze najlepiej podjechać do firmy ,ktora montuje szyby.
Witam!
Miałem to samo i uszczelkę zgubiłem. Podjechałem do aso założyli nową i było ok. Po ok pół roku na autostradzie zaczęła się odklejać. Kupiłem klej sylikonowy i teraz się trzyma.
To była chyba wada fabryczna i była jakaś akcja z wymianą (o ile dobrze pamiętam, my wymienialiśmy w ASO).
Pozdrawiam
Ciekaw jestem gdzie by popłynęła woda gdyby nie ta uszczelka? Teraz pokleiłem na taśmy a po trasie lał deszcz wiec spoko a ciekawe co gdybym zgubił uszczelkę i nalała tam się woda? :/
Ciekaw jestem gdzie by popłynęła woda gdyby nie ta uszczelka? Teraz pokleiłem na taśmy a po trasie lał deszcz wiec spoko a ciekawe co gdybym zgubił uszczelkę i nalała tam się woda? :/
Nigdzie , tzn spłyneła by po spoinie kleju szyby w dół :)
Ta uszczelka u góry ma za zadanie wyglądać estetycznie , bez niej można by jeździć ale wyglądało by to ochydnie :)
Maskuje ona miejsce gdzie wkleja się szybę w ramę.
Jest to idealne miejsce na rudą ;)
Akcja serwisowa była w modelach bez szklanego dachu bo uszczelka ocierała o dach i wychodziła rdza. A w wersjach ze szklanym dachem nie było żadnej akcji. A faktycznie ta uszczelka spełnia tylko rolę estetyczną bo pod nią widać klej łączący szybę z karoserią.
Przykleiłem na klej do szyb, podkleiłem przy okazji też nieszczęsne plastikowe podszybie (które jest prawdopodobnym winowajcą ćwierkania podczas jazdy, doprowadzającego mnie do szału). Wkrótce testy na autostradzie, jeśli zda egzamin dam znać :)
Uszczelka powinna trzymać się dobrze, jednak ćwierkanie z podszybia tylko trochę przycichło :/
Po testach - polecam klej do szyb, aby przykleić tą uszczelkę, cena tubki ok. 20 zł - do 190 km/h trzyma uszczelkę bez problemu.