Zobacz pełną wersję : Swap b18c4 Ej 6
Daniello_19
22-06-14, 19:02
Witam Panowie. :D Przymierzam się do zapakowania b18-stki do swojej Hani. Obecnie siedzi d16y7. I tu mała proźba o jakieś sugestie i podpowiedzi co do modyfikacji? Jak wychodzi z mocowaniem? Co z elektryką trzeba zmieniać całe wiązki czy tylko dołożyć sterowanie vteca? A może jest jeszcze kilka ważnych kwesti o których nie wiem ? i własnie dlatego ten wątek. Liczę na Waszą pomoc, bym wiedział wszystko co ważne zanim zabiorę się za kupno silnika. Pozdrawiam serdecznie i CZekam na jakieś podpowiedzi. :)
Camellia Racing
22-06-14, 20:05
Tu: Link (http://www.civicklub.pl/forum/search.php)
Jest wszystko na ten temat :)
link nie bangla:)
z lektury forum: łapy silnika + półosie podchodza z ek4 który serynie ma B serie na pokładzie.( oczywiscie mozesz rzezbic cos customowego ale czy to ma sens???) Do tego chłodnica wody z ek4 badz jakas gruba. ( nie wiem jak ze zwrotnicami czy tez nie musza byc z ek4 ze wzgledu na ilosc zabków w przegubie zewnetrzym połosi od ek4) Wiazke dałbym do przerobienia polecanym magikom z forum -robia to podobno profi z zamknietymi oczami w dobrych$$ :)
Daniello_19
23-06-14, 18:01
Może ktoś wypowie się jeszcze w tym temacie, co i jak ze zwrotnicami, bo moim zdaniem to spasuje. Czyli poza łapą tylną reszta łap pasuje ??? A co do wiązki to sam bym chciał to ogarnąć bez wysyłanie komuś. Prosiłbym o jakąś podpowiedź
Zwrotnice beda pasowac bez problemu, lapa od strony rozrzadu nie pasuje ale sa dwa wyjsci albo kupujesz ja z ek4 albo przerabiasz ta z b18, tylna musisz kupic z ek4.
Daniello_19
23-06-14, 21:26
Dzięki wielkie już coś wiem, a wypowie się ktoś na temat wiązki elektrycznej ???
No co co Ci mamy powiedziec, albo przerabiasz sam albo komus zlecasz, p&p nie bedzie pasowala.
Daniello_19
23-06-14, 22:01
No chodziło mi czy dużo jest do przerobienia czy to jakiś wielki problem.
http://allegro.pl/swap-silnik-b18c4-honda-civic-vti-nie-b16a2-169km-i4306176133.html
Znalazłem ten silnik wraz z osprzętem co sądzicie??
ale co mamy Ci powiedziec przez internet parametry techniczne mozesz sobie znalezc w necie. Silnik jak silnik. Moze okazac sie super igła nie bioraca oleju a może okazac się trupem pijacym oleju wiecej niz Pb. Co do przerobienia wiązki-wiesz niektórzy ludzie z tego żyją więc wątpie zeby ktoś wytłumaczyłby Ci od a do z jak ją przerobic bez wziecia $$ ( tak wiem to jest forum a na forum wszyscy powinni sobie pomagac ale zyjemy w Polsce gdzie pieniadz jest najwazniejszy i każdy za udostepnienie swojej wiedzy pragnie $$. Poszukaj na forach zza wielkiej wody moze uda Ci sie znalezc manuala jak to zrobic samemu)
W wiązce tylko z krokowca chyba przewód jeden ucinasz, albo go mostkujesz, nie pamiętam.
U siebie przerabiałem wtyczkę od aparatu oraz od alternatora. Reszta chyba pasowała. Musiałem dołożyć jeszcze przewód od VTEC i przełożyć przewody od sondy lambda, bo ta jest w B18 w innym miejscu. Poza łapami chyba nic nie musiałem kupować :) No i przejściówka do kompa oczywiście.
W wiązce tylko z krokowca chyba przewód jeden ucinasz, albo go mostkujesz, nie pamiętam.
U siebie przerabiałem wtyczkę od aparatu oraz od alternatora. Reszta chyba pasowała. Musiałem dołożyć jeszcze przewód od VTEC i przełożyć przewody od sondy lambda, bo ta jest w B18 w innym miejscu. Poza łapami chyba nic nie musiałem kupować :) No i przejściówka do kompa oczywiście.
no i IAB
Ja przerobilem ta od y7 trzeba tolozyc kabelki od vtec i iab jeden kabel od krokowca usunac. Przejsciowka odb ktora mozna zakupic nie pasuje do komputera p9k ma wypustki uniemozliwiajace wsuniecie kostek. Po za tym jesli mnie pamiec nie myli niektore piny sa w innych miejscach. Bede w domu to podesle Ci schemat wyjsc pinow w kompie od b18c4 i z d16y7. Ogolnie cala wiazkie od y7 powycinalem z peszli i ulozylem na nowo tak by pasowala do nowego silnika, a i jeszcze ktores wtyczki do czujnikow zmenialem teraz nie pamietam juz ktore chyba tylko ta od krokowca.
Daniello_19
25-06-14, 20:35
Dzięki wielkie za wypowiedź schemat byłby mile widziany :)