PDA

Zobacz pełną wersję : Dolewka oleju Motul 4100 15w50 + Castrol GTX HIGHT 15W40

xav
31-05-08, 21:09
Witam,

Mam taki problem, sprawdziłem dzisiaj na bagnecie stan oleju i jego poziom wynosi grubo poniżej minimum. Nie ma możliwość dokupienie Motula 15w50 w chwili obecnej, a samochód jest mi bardzo potrzebny. Czy mogę dolać Castrol GTX HIGHT MILEAGE 15W40, martwi mnie, że jest to chyba mineralny. Jego właściwości są podobne do motula SAE 15W40; API SL/CF, ACEA A3/B3, VW 505 00, MB 229.1. Czy nic złego nie stanie się z silnikiem?

Pozdro

djboss666
31-05-08, 21:24
Raczej nie powinno, najlepiej lać taki jaki miałeś poprzednio ale sądze że dużo się nie stanie jak dolejes z 100 ml albo z 200 :D

Pozdrawiam

civicmag2
31-05-08, 22:39
jak juz masz dolewac to dolej inny ale tez 15w50 ,chciaz nie powinno nic stac przy malych ilosciach przy innym :aloha:

xav
31-05-08, 22:47
Witam,:)

Jest taki problem że innych 15W50, raczej nie ma, a jak są to kupienie ich w sobote lub niedziele graniczy z cudem. Dolać muszę 0,5l, powiem, że mam spore obawy.

djboss666
31-05-08, 23:03
Jeżeli musisz koniecznie korzystać z samochodu i nie możesz dokupić tego samego oleju to sądze że możesz dolać inny, bo chyba lepiej będzie jak dolejesz niż jak masz jezdzić bez oleju :D Sądze że nic się nie powinno stać a jeżeli masz już niedaleko do wymiany oleju załóżmy 1 tysiąc to wlewaj bez obaw :) przejedź 1 tysiąc i wymień i będzie ok :D

Oj najwyżej się Tobie zatrze silnik :) Żarcik :djablek:

Pozdrawiam

xav
31-05-08, 23:08
hyhy:P

Co do tego castrola zgodnie z parametrami na opakowaniu różni się tylko jedna rzerza od motula, lepkością. Jeden jest poł syntetyk drugi minerał.:D

kiero
01-06-08, 10:42
witam teraz raczej wszystkie oleje sa mieszalne poszukaj google...

TENCIO
01-06-08, 11:48
doraznie mozesz dolac castrola. jezeli zalezy ci na czasie to moge ci wyslac jutro priorytetem litrowke 4100.

muzammil
01-06-08, 17:42
Co do tego castrola zgodnie z parametrami na opakowaniu różni się tylko jedna rzerza od motula, lepkością. Jeden jest poł syntetyk drugi minerał.:D

koledzy drodzy. nie ma czegos takiego(z punktu widzenia chemicznego) jak POLSYNTETYK. sa oleje:mineralne i syntetyczne; to co producenci nazywaja(tylko i wylacznie dla reklamy) polsyntetykiem to olej mineralny z dodatkiem(mniej lub wiecej-zaleznie od producenta) jakis tam "polepszaczy". Wiem ze zaraz bedzie milion osob ktore na mnie naskocza ale prosze mi zaufac:) (mam doswiadczenie w tym temacie, nazwijmy to, od strony "techniczno-chemicznej":) ).

co do dolewki innego oleju-mozesz to zrobic, nic sie nie stanie silnikowi(pod warunkiem ze jest to dolewka a nie mieszanie oleju 50%/50%)-dzsiejsze oleje to nie to co kiedys, prawie kazdy olej spelnia wymogi i standardy poszczegolnych marek samochodowych i maja bardzo zblizony sklad chemiczny. A poza tym, nie jest to silnik odrzutowy!! mowimy o kilkunastoletnim, przestarzalym technologicznie silniku ktory wpierdziela olej w znacznych ilosciach-uwierz, niewiele moze zaszkodzic juz temu silnikowi, a juz na pewno nie dolewka Castrola.Dolej z pol litra i sprawdzaj stan oleju dosc czesto.
p.s. skoro masz takie ubytki oleju radze sie zastanowic nad zmiana oleju

xav
01-06-08, 21:45
Też słyszałem podobną opinie że tak naprawdę oleje są syntetyczne i mineralne. Z tym braniem oleju w wielkich ilościach to nie jest tak źle bo łyka litr na 5k :)

szkari
02-06-08, 09:47
A ja się podepne i zapytam: Czym się różni olej Mobil 1 10W40 od Mobil 1 Super S 10W40 ? Bo szukałem tego pierwszego w Carrefourze i znalazłem tylko ten Super S. Bo też dolewke muszę zrobić ;]

TENCIO
02-06-08, 12:07
mobil 1 to pelny syntetyk 5w, a s to polsyntetyk 10w

muzammil
02-06-08, 16:41
mobil 1 to pelny syntetyk 5w, a s to polsyntetyk 10w
czytaj:mineralny