Zobacz pełną wersję : Dolewka oleju Motul 4100 15w50 + Castrol GTX HIGHT 15W40
Witam,
Mam taki problem, sprawdziłem dzisiaj na bagnecie stan oleju i jego poziom wynosi grubo poniżej minimum. Nie ma możliwość dokupienie Motula 15w50 w chwili obecnej, a samochód jest mi bardzo potrzebny. Czy mogę dolać Castrol GTX HIGHT MILEAGE 15W40, martwi mnie, że jest to chyba mineralny. Jego właściwości są podobne do motula SAE 15W40; API SL/CF, ACEA A3/B3, VW 505 00, MB 229.1. Czy nic złego nie stanie się z silnikiem?
Pozdro
Raczej nie powinno, najlepiej lać taki jaki miałeś poprzednio ale sądze że dużo się nie stanie jak dolejes z 100 ml albo z 200 :D
Pozdrawiam
jak juz masz dolewac to dolej inny ale tez 15w50 ,chciaz nie powinno nic stac przy malych ilosciach przy innym :aloha:
Witam,:)
Jest taki problem że innych 15W50, raczej nie ma, a jak są to kupienie ich w sobote lub niedziele graniczy z cudem. Dolać muszę 0,5l, powiem, że mam spore obawy.
Jeżeli musisz koniecznie korzystać z samochodu i nie możesz dokupić tego samego oleju to sądze że możesz dolać inny, bo chyba lepiej będzie jak dolejesz niż jak masz jezdzić bez oleju :D Sądze że nic się nie powinno stać a jeżeli masz już niedaleko do wymiany oleju załóżmy 1 tysiąc to wlewaj bez obaw :) przejedź 1 tysiąc i wymień i będzie ok :D
Oj najwyżej się Tobie zatrze silnik :) Żarcik :djablek:
Pozdrawiam
hyhy:P
Co do tego castrola zgodnie z parametrami na opakowaniu różni się tylko jedna rzerza od motula, lepkością. Jeden jest poł syntetyk drugi minerał.:D
witam teraz raczej wszystkie oleje sa mieszalne poszukaj google...
doraznie mozesz dolac castrola. jezeli zalezy ci na czasie to moge ci wyslac jutro priorytetem litrowke 4100.
Co do tego castrola zgodnie z parametrami na opakowaniu różni się tylko jedna rzerza od motula, lepkością. Jeden jest poł syntetyk drugi minerał.:D
koledzy drodzy. nie ma czegos takiego(z punktu widzenia chemicznego) jak POLSYNTETYK. sa oleje:mineralne i syntetyczne; to co producenci nazywaja(tylko i wylacznie dla reklamy) polsyntetykiem to olej mineralny z dodatkiem(mniej lub wiecej-zaleznie od producenta) jakis tam "polepszaczy". Wiem ze zaraz bedzie milion osob ktore na mnie naskocza ale prosze mi zaufac:) (mam doswiadczenie w tym temacie, nazwijmy to, od strony "techniczno-chemicznej":) ).
co do dolewki innego oleju-mozesz to zrobic, nic sie nie stanie silnikowi(pod warunkiem ze jest to dolewka a nie mieszanie oleju 50%/50%)-dzsiejsze oleje to nie to co kiedys, prawie kazdy olej spelnia wymogi i standardy poszczegolnych marek samochodowych i maja bardzo zblizony sklad chemiczny. A poza tym, nie jest to silnik odrzutowy!! mowimy o kilkunastoletnim, przestarzalym technologicznie silniku ktory wpierdziela olej w znacznych ilosciach-uwierz, niewiele moze zaszkodzic juz temu silnikowi, a juz na pewno nie dolewka Castrola.Dolej z pol litra i sprawdzaj stan oleju dosc czesto.
p.s. skoro masz takie ubytki oleju radze sie zastanowic nad zmiana oleju
Też słyszałem podobną opinie że tak naprawdę oleje są syntetyczne i mineralne. Z tym braniem oleju w wielkich ilościach to nie jest tak źle bo łyka litr na 5k :)
A ja się podepne i zapytam: Czym się różni olej Mobil 1 10W40 od Mobil 1 Super S 10W40 ? Bo szukałem tego pierwszego w Carrefourze i znalazłem tylko ten Super S. Bo też dolewke muszę zrobić ;]
mobil 1 to pelny syntetyk 5w, a s to polsyntetyk 10w
mobil 1 to pelny syntetyk 5w, a s to polsyntetyk 10w
czytaj:mineralny