Zobacz pełną wersję : Kontrolki od ABS i hamulca ręcznego
tom-civic-ep1
22-06-14, 00:02
Witam. Mam pytanie. Czy to normalne że kontrolki od ABS i ręcznego gasną dopiero po przejechaniu kilkudziesięciu metrów? Jeśli nie co może być tego przyczyną? Pozdrawiam
płyn hamulcowy masz świeży i odpowiednio dużo?
tom-civic-ep1
22-06-14, 12:05
Szczerze mówiąc nie sprawdzałem. Hondę posiadam od niedawna, mało nią jeżdzę ponieważ trwa proces rejestracji. Więc mówisz że to może być przyczyną tego?
ja miałem płynu w okolicach minimum, pierwszej świeżości też nie miał - kontrolka ręcznego mi się świeciła cały czas prawie, a jak zmieniłem płyn, to mam w końcu ciemno na zegarach :)
tom-civic-ep1
22-06-14, 12:37
i rozumiem że gaśnie od razu po uruchomieniu silnika?
niski poziom płynu w ogóle, albo niski poziom płynu spowodowany niskim stanem okładzin na klockach daje kontrolkę "ręcznego"
ale abs wyrzuca błąd jeśli jest problem z układem abs, bez kompa nie sprawdzisz, ale prawdopodobnie któryś czujnik jest uszkodzony
tom-civic-ep1
22-06-14, 18:56
sprawdziłem dziś płyn hamulcowy. jest w idealnej połowie między MIN i MAX więc to raczej nie jest powodem tego problemu. one zapalaja się obie w tym samym momencie po przekręceniu kluczyka i obie gasną jednocześnie po przejechaniu kilkudziesięciu metrów
sprawdziłem dziś płyn hamulcowy. jest w idealnej połowie między MIN i MAX więc to raczej nie jest powodem tego problemu. one zapalaja się obie w tym samym momencie po przekręceniu kluczyka i obie gasną jednocześnie po przejechaniu kilkudziesięciu metrów
A ABS dobrze dobrze łapie?
tom-civic-ep1
23-06-14, 09:42
w zasadzie nie miałem jeszcze okazji sprawdzić jak działa bo mało jeżdżę jeszcze niestety. jak najlepiej jest sprawdzić działanie ABS w mojej Hondzie?
hamujesz ostro na mokrym albo na szutrze, wtedy powinieneś wyłapać, że ABS działa - najlepsza metoda moim zdaniem :)
hamujesz ostro na mokrym albo na szutrze, wtedy powinieneś wyłapać, że ABS działa - najlepsza metoda moim zdaniem :)
Dokładnie wyjedź gdzieś na jakąś równą uliczkę daj ostro po hantlach :)
Jeżeli odczujesz, że ABS źle działa to będzie trzeba znaleźć przyczynę tego problemu a jeżeli działa to po prostu możliwe, że będzie trzeba go trochę poużywać znajomy u siebie w hance tak miał po kupnie zaczeła mu się choinka ABS świecić jak troche pohamował zgasło ABS działa i każdy zadowolony :)
dajesz w piz** po hamulcach i odbija pedał :P
i poprawka, kontrolki gasną mi zaraz po odpaleniu, jak obroty spadają na jałowe