PDA

Zobacz pełną wersję : Poliuretany Olkusz ej9, źle wykonane ?

Crazyblack
20-06-14, 15:46
Mam problem z poliuretanami (kolejny), otwory na śruby w silent blockach od dolnych przednich wahaczy były zbyt małe i źle rozwiercone przez Olkusza dlatego rozwierciłem je na tyle na ile potrzeba i wyrównałem (może z pół do 1mm ale wejść nei chciało nawet na siłę)teraz nastał problem w sumie wszystkich tulei składanych z 2 części.
Kiedy włożę sam poliuretan wszystko pięknie pasuje ale kiedy dołożę to tego metalową tuleję do środka wtedy pu się rozciąga i jest za długi a co z tym idzie metalowa tuleja nie wystaje ani nie jest na równo z pu tylko jest schowana.
Foto:
http://images62.fotosik.pl/1096/2de772ee72697a3amed.jpg
http://images64.fotosik.pl/1095/7eeb4311038f2791med.jpg

Czy też mieliście takie problemy? Jak je rozwiązaliście? Próbowałem dodzwonić się do Olkusza ale dzisiaj nie pracuję, chętnie bym je stoczył o tyle o ile wystają za dużo ale nie wiem co w tej sytuacji zrobić, czy czekać do pon i dzwonić do nich czy jak a samochód swoi na kobyłkach :/

Rajan
20-06-14, 16:02
u mnie wyglądało to identycznie, w niczym to nie przeszkadza, jedynym minusem jest to że bedziesz musiał się trochę po siłować ze złożeniem wszystkiego w całość, najwidoczniej tak już musi być

And84
20-06-14, 16:05
Miałem podobny problem przy montażu z tyłu w miejscu gdzie się przykręca widełki amora po pierwsze według mnie tuleje metalowe były za dużo w plusie zrobione bo aż 0.3 mm gdzie otwór w wahaczu jest na zero co za tym idzie po wprasowaniu tuleja metalowa troszkę zmniejszyła średnice i było trudno włożyć poliuretany podobnie jak u ciebie choć może nie aż tak dużo nie chciały się do konca zejść .

A w ogóle u Ciebie po złączeniu poliuretanów długość tej mniejszej średnicy odpowiada długości tulei metalowej ?

Tiga
20-06-14, 23:05
Niestety troche trzeba sie z nimi pobawic, mialem to samo.

Crazyblack
20-06-14, 23:25
And84 Nie, tuleja metalowa jest krótsza niż długość złączonych poliuretanów a dodatkowo one jeszcze bardziej się wydłużają podczas wprasowania tulei. Uznałem że biorę sprawę w swoje ręce i dzisiaj na tokarce pięknie skróciłem wszystkie tulejki z pu do odpowiedniej długości (średnio po 1mm każdą ). Niestety ale trochę zabawy z tym wszystkim jest, mogł by to być lepiej wykonane nie ukrywam bo przeciętny kowalski nie posiada tokarki a jak odda do warsztatu żeby mu włożyli takie tuleje to je wepchną na chama i po problemie.

michfra88
20-06-14, 23:47
U mnie jeśli chodzi o dolne mocowanie amortyzatora z tyłu też był problem i po konsultacji z Olkuszem okazało się, ze wysłali mi tuleje od przodu. Może u Was jest podobnie

And84
21-06-14, 11:15
And84 Nie, tuleja metalowa jest krótsza niż długość złączonych poliuretanów
A to jakiś błąd w wykonaniu to faktycznie zostaje tylko poplanowac na długość i tyle .

U mnie jeśli chodzi o dolne mocowanie amortyzatora z tyłu też był problem i po konsultacji z Olkuszem okazało się, ze wysłali mi tuleje od przodu. Może u Was jest podobnie

tzn . ja dałem sobie z tym rady uważam tylko że było za dużo w plusie po średnicy tulei metalowych , a co było u Ciebie nie tak ?