Chwalisław
20-06-14, 14:44
Czy znajdę gdzieś jakąś fotorelację oraz spis potrzebnych kluczy do wymiany rozrządu w EJ9?
Udało mi się znaleźć piękny opis do V gena ale nie jestem pewien czy nie będzie żadnych różnic.
Pzdr
Nie będzie różnic, jeśli masz klimatyzację to trzeba odkręcić napinacz paska. Musisz tylko wyszperać jak w twoim silniku ustawia się kółko rozrządu - do płaszczyzny głowicy, na strzałki czy na znacznik na godzinie 7; na wale jest jeden znaczek. Po założeniu wszystkiego przyłapujesz lekko napinacz, wykonujesz obrót wałem o 3 zęby na kole rozrządu w lewo tak aby napiąć pasek między wałem a rozrządem, luzujesz napinacz i dociągasz odpowiednim momentem. Na pewno potrzebujesz klucza 10 do poluzowania napinacza klimy, odkręcenia obudowy rozrządu i dekla zaworów, klucz 14 płaski do rolki napinacza klimy, bodajże 12 do pompy wspomagania i alternatora, 17 do obracania wałem, rurkę 1-1,5m na przedłużkę do poluzowania śruby koła pasowego, i najlepiej blokadę rozrządu, ja sobie wyspawałem sam z nakrętki rozmiar chyba 33 - szerokość 50mm.
Z odkręcecniem koła pasowego może być problem więc wyposaż się w odpowiednie narzędzia.
https://lh6.googleusercontent.com/-dm9SPbjIKmo/UyiCTz3j0AI/AAAAAAAAEJs/RIUNf2AP5YI/w1113-h835-no/CAM00533.jpg