PDA

Zobacz pełną wersję : Wycie z przodu auta podczas jazdy 5D MB2 97'

cukras
19-06-14, 22:22
Witam, od jakiegoś czasu mam problem z wyciem jakby łożysko z przodu podczas jazdy. Co prawda żona autem jeździ kiedyś coś mówiła, że coś buczy jak jedzie ale nie sądziłem, że aż tak bardzo. Nie jeździłem hanią oooo długo więc nie wiem kiedy się dokładnie zaczęło ale ok stycznia br. nic nie słyszałem.
Do rzeczy.. jak zaczynam jazdę powiedzmy już od ok 30 km/h i w górę, słyszę wycie z przodu w okolicy bardziej strony pasażera ale nie mogę jednoznacznie stwierdzić bo to tak głośno wyje, że nie wiem czy nie cały przód słychać, nie wiem czy to mogą być łożyska czy przeguby a może łożyska w skrzyni. Dźwięk jakby łożysk w piastach ale...hmm... Nie ma różnicy czy np jadę z 40,70,120 km/ h i wcisnę sprzęgło czy nie-tyle że częstotliwość wraz z prędkością się zwiększa. Jedynie dźwięk się trochę nasila jak hamuję (bez różnicy czy to na wyrzuconym luzie czy na biegu czy też hamuje silnikiem). Nie słyszę różnicy przy skręconych kołach czy kołach na wprost, jak wyrzucę na luz i auto się swobodnie toczy dźwięk jest taki sam (i tu się trochę obawiam czy to nie łożyska w skrzyni)
Z prac jakie były robione to:
- 3 lata temu wymiana łożyska w piaście od str pasażera po tym jak mi przy zamianie opon 2 szpilki ukręcili...uff-wiadomo żeby szpilki wymienić trzeba było piastę ściągnąć i przy tym łożysko poleciało...
- 2 lata temu manszeta na przegubie zewnętrznym od str pasażera poszła i zakończyło się wymianą przegubu
-1 rok temu manszeta od str kierowcy pękła i też zakończyło się wymianą przegubu
Stąd pytanie czy to przeguby mogły by być przyczyną wycia czy łożysko czy może skrzynia. Dodam że przy ruszaniu ani skręcie nic nie puka i nie strzela
Może ma ktoś doświadczenia jak to sprawdzić że by wykluczyć poszczególne elementy.
pzdr
CukraS

zenekqa89
19-06-14, 22:56
Podnies auto i zakrec kołem wtedy uslyszysz łożysko wyjace w kole. Jaki przebieg auta? Moze dali kiepskie łożyska i juz padają... czy ktoras opona przednia nie byla łatana? U mnie po klejeniu dziury wyje jak zuzyte łożysko

generał
20-06-14, 19:55
Tak jak kolega pisze. Podnieś koło i mocno zakręć. Miałem to samo. Wydawało mi się że przód a w rzeczywistości wyło tylne prawe. Możesz też poprosić kogoś żeby kierował a Ty usiądź na miejscu pasażera (lub z tyłu) i słuchaj. Z innego miejsca zupełnie inaczej słychać.

cukras
21-06-14, 09:22
Witam, wczoraj podniosłem auto od strony pasażera i przy kręceniu kołem przednim jest duży szum pochodzący raczej z piasty więc może to być łożysko to co kiedyś wymieniałem. Jakie łożysko proponujecie? A może całą piastę z łożyskiem na aledrogo kupić albo na szrocie kupić?
ps
Widzę że kolega z Rokicin, ja mieszkam pomiędzy Tomaszowem a Ujazdem i mam pytanie czy w okolicy są jakieś spoty hond? Kiedyś słyszałem, że były w Tomaszowie pod Kauflandem, prowadzili to chłopaki ze sklepu motoryzacyjnego z rogu Ujezdzkiej i Warszawskiej ale nie wiem czy to jeszcze aktualne

Camellia Racing
22-06-14, 00:41
Jakie łożysko proponujecie?

Ja jeśli już zmieniam łożyska to na NTN

generał
23-06-14, 12:30
mam pytanie czy w okolicy są jakieś spoty hond? Kiedyś słyszałem, że były w Tomaszowie pod Kauflandem, prowadzili to chłopaki ze sklepu motoryzacyjnego z rogu Ujezdzkiej i Warszawskiej ale nie wiem czy to jeszcze aktualne
Bardzo rzadko bywam w Tomaszowie i nie słyszałem o tych spotach. Może kiedyś bywały?
Co do koła to ja wymieniałem z tyłu całą piastę. Z przodem nie mam doświadczenia, ale z informacji na forum raczej wynika że trzeba kupić nową piastę lub łożysko. Używane przy demontażu podobno uszkadzają się.

felizz
25-07-14, 08:56
Jakby co to ja mam do sprzedania takie łożysko - kupiłem po nietrafionej diagnozie i teraz leży nóweczka SKF. Kupowałem do swojej MA9 wiec trzeba by się tylko upewnić czy do MB2 też będzie.