Zobacz pełną wersję : zgrzytanie y21
Mam nastepujacy, dosc dziwny problem.
Na poczatku myslalem ze standardowo trojka zgrzyta bo synchra sa do wymiany, ale piatka niekiedy tez zgrzytnie... A z zuzytymi synchrami piatki sie jeszcze nie spotkalem, dzisiaj dopiero zorientowalem sie ze generalnie mam problem z biegami wbijanymi "do gory" czyli 1,3,5 niekiedy ciezko wchodza, jedynke czasem musze "szukac". Predkosc nie ma znaczenia przy zgrzytaniu bo dzieje sie to i jadac na luzie zmieniajac przy 3k rpm jak i przy 8k.
Jedyne co mi przychodzi do glowy to gumy wymieraka, ale dlaczego tylko 1,3,5 nie wchodza??
Masz zatarte przesuwki lub przesówkę od biegów w samej skrzyni albo wygiety wybierak. No chyba że masz szorta jakiegos dziwnego lub zatarta tulejkę na drążku zmiany biegow
Przy wbijaniu trojki wystepuje czesto metaliczny dzwiek i czuc ze gladko nie weszla, tak jakbym ssamym drazkiem dobrze nie trafil
To podnis auto i poodkrecaj wodziki i zobacz czy przeguby na nich lekko chodza, czy sa zatarte na sztywno. To samo z tulejka w drążku.
J/W a jak tam jest wszystko ok to bez rozebrania skrzyni nie dowiesz sie co sie wysralo ale cos czuje ze ta skrzynia ma juz trzy cwierci do smierci. Jak zgrzyta tzn ze nie ma synchronizacji, pogiete wybieraki nie powoduja zgrzytania biegi moga przez nie ciezko wchodzic ale zgrzytanie to inna kwestia, poza tym w skrzyni sa 3 wybieraki a nie jeden wiec watpie ze wszystkie 3 mogles wygiac zwlaszcza ze sa stalowe, swoja droga dlugo Ci juz tak zgrzyta?
Generalnie od kupna czyli marca. Od samego poczatku, oczywiscie jak juz nia bylem w domu... Byly problemy generalnie z piatka, co mnie strasznie dziwilo... Piatka zajechana, jak!? Przy piatce najczesciej wystepuje zgrzytanie natomiast prxy trojce trudnosc wbicia i metalowy dzwiek... Na dniach sprawdze to co mowicie, a zagladac do skrzyni... To mi sie chyba nie oplaca, bo sam nie mam warunkow a u mechanika troche zabule, wole juz dolozyc do s80 :D
Generalnie od kupna czyli marca. Od samego poczatku, oczywiscie jak juz nia bylem w domu... Byly problemy generalnie z piatka, co mnie strasznie dziwilo... Piatka zajechana, jak!? Przy piatce najczesciej wystepuje zgrzytanie natomiast prxy trojce trudnosc wbicia i metalowy dzwiek... Na dniach sprawdze to co mowicie, a zagladac do skrzyni... To mi sie chyba nie oplaca, bo sam nie mam warunkow a u mechanika troche zabule, wole juz dolozyc do s80 :D
Mi w S4C sie wysypała 5 ! Tzn synchra wszystkie były ok, jedynie hałasowała skrzynia - okazało się, że padło łożysko 5 biegu i była przytarta zębatka. Czemu? Nie wiem i nikt nie wie ani nie rozumie ;) Zrobiłem remont i gitara.
Dużo nie pomogłem, ale chce uświadomić, że 5 też sie może wysrać :P