PDA

Zobacz pełną wersję : Ocena rozrządu... NSK,JPN, Japan quality

adam11d
16-06-14, 17:26
Witam
Zakupiłem od forumowicza kpl rozrząd i przyszło mi:
Pompa wody JPN
Napinacz NSK
Pasek Japan Quality czy Japan Line bo to i to na pudełku a na pasku mam MFHC2005 106XR24 H.NBR made in singapore

Które z podzespołów mogę śmiało założyć a których uniknąć?

adam11d
16-06-14, 22:31
widze nikt nie ma pojecia o podzespolach kurde jestem w d... w srode mam to zakladac

piotreek23
16-06-14, 23:11
Bo lekko głupie pytania zadajesz..jak byś poszukał na forum to byś widział że jedyne obiekcje są do pasków Mitsuboshi..pompa jak nie bedzię ciekła to będzie działać (z tym różnie bywa u mnie KAGER ciekł w końcu mam GMB) , a napinacz to napinacz..

spychu
16-06-14, 23:30
Ja uwazam, albo inaczej, do siebie bym wlozyl i moim klientom sprzedal z tego wszystkie tylko rolke napinajaca NSK, JPN to najtanszy syf jaki jest dostepny na rynku, ten Japan Quality nie mam pojecia co to :) jestes pewien, ze to Japan Line / Quality a nie np JapanParts ?

Ja sprzedaje rozrzady
- pasek Gates (bo to OEM), Contitech
- rolka Koyo (bo to OEM), NSK, SKF, GMB, INA (bo to pakowacz i do japoncow nie trafilem w srodku jeszcze nigdy niczego poza Koyo)
- pompa GMB, Aisin, ostatnio sprzedalem tez kilka NPW Japan

dobrze, ze chociaz pasek masz z dobra iloscia zebow jak to ma isc do D15B7 :)

Arturvf500
17-06-14, 12:29
Ja sprzedaje rozrzady
- pasek Gates (bo to OEM), Contitech
- rolka Koyo (bo to OEM), NSK, SKF, GMB, INA (bo to pakowacz i do japoncow nie trafilem w srodku jeszcze nigdy niczego poza Koyo)
- pompa GMB, Aisin, ostatnio sprzedalem tez kilka NPW Japan
Gatek i Koyo które sprzedajesz nie mają nic wspólnego z OEM, poza nazwą firmy która kiedyś dostarczała części na pierwszy montaż, więc nie pisz takich rzeczy; absolutnie nie mam tu na myśli że są złe, bo sam ich czasami używam, ale porównywanie ich do OEM jest nadużyciem;) Niestety jakiekolwiek zamienniki można ocenić dopiero po osiągnięciu okresu eksploatacyjnego, a więc praktycznie niemożliwe jest ustalenie ich trwałości zanim nie przejadą 60-80kkm

spychu
17-06-14, 13:19
LOL

Czegos co wychodzi z tej samej fabryki pod tym samym logiem co było montowane jako OEM nie można nazwać OEMem, błagam, powiedz mi jaka jest różnica w pasku, który schodzi z tej samej linii i ma logo HONDA Gates a samo Gates albo rolki, która OEMowa ma logo KOYO i nie OEMowej mającej takie samo logo KOYO ?

Ok nie są to OEMy bo nie mają loga Hondy i nie są zamawiane w ASO, mają za to takie samo logo producenta jak części OEMowe, są więc wg mnie odpowiednikami OEMowych części.
Teraz jest ok ? :)

karas
17-06-14, 14:57
Honda nie produkuje czesci tylko zamawia je u poddostawców i tak:
ostatnio zmianiałem rozrzad który był zmieniany u aso przy przebiegu 100k km na oem gratach i tak:
oem pasek to unitta . czyli produkowany tam gdzie pasek gates
oem pompa wody ma napis honda, natomiast pompa wody aisin wyglada identycznie i ma: uwaga zeszlifowany napis w miejscu gdzie oem ma napis honda ( ja akurat założyłem gmb ale mechanior mi pokazywał pompe aisin i porownywal z moja)
na oem napinaczu było tylko napis koyo bez loga Honda czyli produkowany tam gdzie zamienniki koyo.

piotreek23
17-06-14, 15:53
@Karaś ale Hameryki nie odkrywajmy :D wiadomo że producenci auto biorą części i dawają swoje logo. Akumulatory w EJ9 OEM to były aku Panasonica.

Arturvf500
18-06-14, 07:52
Czegos co wychodzi z tej samej fabryki pod tym samym logiem co było montowane jako OEM nie można nazwać OEMem, błagam, powiedz mi jaka jest różnica w pasku, który schodzi z tej samej linii i ma logo HONDA Gates a samo Gates albo rolki, która OEMowa ma logo KOYO i nie OEMowej mającej takie samo logo KOYO ?

porozmawiaj z ludźmi, którzy pracują w fabrykach typu Gedia czy DBW, będziesz wiedział jaka jest różnica; Honda zamawia i stawia inne wymagania niż dla produktu aftermarketowego - bo niby dlaczego pasek OEM jest szacowany na 100-120tys km, a już taki w pudełku Gates tylko na 60... nie będę z Tobą dyskutował bo trzymasz się swoich racji i tylko sprzedajesz części a nie zajmujesz się budowaniem silników, ale podam Ci prosty przykład Biedronki - produkty wytwarzane przez Dawtona dostępne w Biedronce, to całkiem inny towar niż Dawtona sprzedawana w normalnych sklepach; podobnie jest z OEM

bednar_ek35
18-06-14, 08:40
Karas ja też spotkałem sie sie z pompą wody aisin (tzn.w pudełku aisin) z zeszlifowanym napisem,a na walku był nabity napis gmb,tak więc to jakaś dziwna kombinacja.