Zobacz pełną wersję : Kyb Ultra SR do 6 gena
Obecnie jeżdżę na zestawie oem amortyzatory + eibach pro kit. O ile w lekkim 4,5 genie takie połączenie jako tako się spisuje, to w 6gen sedanie jest źle. Da się jeździć, buda nie przechyla się na zakrętach ale poprzeczne nierówności drogi sprawiają że podróż zamienia się w koszmar, i samochód skacze jak piłka, aż prosi się o twardszy amortyzator. Wiem że do 6 gena można kupić twardsze amortyzatory koni, kyb agx, bilsteiny... ale kosztują grubo ponad 1000zł za komplet, ja szukam tańszego rozwiązania.
Podobno Kyb ultra SR są tylko do 5 gena, i przód pasuje p&p to już tył nie bo amortyzatory mają szersze widełki. Jest sposób żeby to ogarnąć żeby miało ręce i nogi? Można dać podkładki czy koniecznie trzeba zmieniać tuleje na szersze?
Spokojnie mozesz dac podkladki.
mi akurat na koni 1110 jezdzi sie bardzo komfortowo i nie mam podobnych objawów jak ty pomimo , że pomaranczowy amor koni jest miekszy od oemowego ( obydwa porownywałem jak koni było wysyłane na gwarancje -pomaranczowe koni łatwiej wcisnąc( trzeba włozyc mniej siły aby wcisnac trzpien) i wolniej sie wysuwaja(jakby miały mniej gazu) w porównaniu do 14 letniego oema)
Wracjac do tematu: z lektury forum przednie pasuja maja tylko mocowanie na przewod hamulcowy który w 6 genie jest nie potrzebny, z tyłu wystarczy dac podkładki ( badz 1 szeroka wytoczona u tokarza) aby móc zainstalowac amor
Nie jeździłem na KYB Ultra SR + Eibach pro kit, mam już Eibachy i też myślę od Ultra SR, słyszałem że bardzo ładnie współgra ten amortyzator z tą sprężyną. Podobno tłumienie amortyzatora takie jak AGX w połowie regulacji. Ale nie wiem o ile sztywniejsze od OEM.
po pierwsze: Ultra SR nie jest do stosowania z obniżającymi sprężynami :p
po drugie: bardzo ładnie zgrywają się z Eibachami - trochę bardziej miękkie od AGX - miałem w qpe Vgen taka kombinacje i bardzo mile wspominam. :D
A gdzie można dostać nowe SR'y w dobrych pieniążkach?