PDA

Zobacz pełną wersję : Huczenie wewnątrz przy silnym wietrze

rrr
26-09-05, 14:22
Witam
Jestem posiadaczem civic 1,4 od maja tego roku. Samochod zakupiony w salonie, nowy.
Mam problem zwiazany ze wzrostem poziomu halasu przy predkosci powyzej 90 mk/h i dodatkowo silnym wietrze. Jest to w zasadzie buczenie, ktore moge zlokalizowac w okolicach przedniej szyby. Bylem z tym w serwisie juz kilka razy i nie moga nic poradzic.
Podejrzenie padlo na uszczelki przedniej szyby, byly luzne. Wymienili, problem pozostal.
Ale przy okazji okazalo sie ze szyba przednia nie jest orginalnie montowana.
Byla wycinana i ponownie wklejana???????????? W Hondzie nie potrafia tego wyjasnic??????
Co juz nie bylo robione, oklejane, demontowane i nic.
Co dziwne owo buczenie pojawia sie przy naglym, duzym oporze powietrza.
Np. jade za tirem - cisza. Gdy tylko wyprzedzam pojawia sie ten wkurzajacy hałas.
Moze Ktos z Was mial podobny problem i moze sie z nim podzielic.
Dodatkowo jezdzilem inny egzemparzem civica 1,4 i tam jest cichutko.
Pozdrawiam, Rafal

igor
26-09-05, 14:58
jak szyba nie byla orginalnie montowana to moze to byc przyczyna moim zdaniem, zreszta chyba powinienes domagac sie jakis zwrotow albo wymiany samochodu bo nie kupiles go jednak w pelni nowego jesli mial wymieniana szybe i teraz jest przez to problem

rrr
26-09-05, 15:20
Powiem szczerze, ze tez o tym myslalem. Rozmawialem o tym z prawnikiem zatrudnionym w salonie innej marki. Powiedzial, ze nie jest to mozliwe, łatwiej podobno zmienic żone niz domagac sie wymiany nowego samochodu w salonie.

Dzida
26-09-05, 15:22
Powiem szczerze, ze tez o tym myslalem. Rozmawialem o tym z prawnikiem zatrudnionym w salonie innej marki. Powiedzial, ze nie jest to mozliwe, łatwiej podobno zmienic żone niz domagac sie wymiany nowego samochodu w salonie.

Trzeba zastosować brutalne metody... Przyjeżdżaj do nich co drugi dzień, napastuj etc... Coś z tym muszą zrobić... Albo jak masz możliwość, to przejedź się identycznym cifemi zobacz, jak jest tam.

rrr
26-09-05, 15:24
Jak pisalem jezdzilem innym civiciem i bylo ok.

prz3mo
26-09-05, 15:38

Ja mimo wszytsko pogadalbym jeszcze z jakims innym prawnikiem... Popytaj tez w federacji obrony praw konsumenta (porady itp. są bezpłatne). Bez jaj, dales kupe kasy za NOWE auto, jesli wyszlo na jaw, ze bylo cos kombinowane z szybą to walcz o swoje ! Po to sie kupuje nowe, zeby m.in miec pewnosc, ze wszytko jest fabrycznie nowe, montowane i sprawne...

Furious
26-09-05, 16:00
Mozliwe ze w transporcie mogla im sie zbic... i odwalili jakas fuszerke... albo jakis mechanik niechcacy ja zbil i wymienil na wlasna reke aby byla tansza....

rrr
26-09-05, 16:07
Dzięki za rady, będę walczył, a warto bo polubilem Civica, to moja pierwsza w życiu Honda. Jak coś się wyjaśni dam znać.
Pozdr.
Rafał

kenny
26-09-05, 18:58
Walcz o swoje!!! Wg mnie samochód posiada wadę od nowości co niezgadza się z Umową kupna - sprzedaży samochodu, w której jest zazwyczaj, że samochód jest wolny od wad i w pełni sprawny itd. Jeśli nie będą Cię chcieli słuchać to uderzaj do Honda Polska.
A o prawniku w salonie zapomnij, przecież wiadomo kto mu płaci :) Napisz w którym salonie kupowałeś i ciekawy jestem jak się sprawa potoczy :) Powodzenia

Kras
26-09-05, 19:30
Jeśli to jest model 3D obecnej generacji to wycie uszczelki przedniej szyby powyżej pewnych prędkości (w CTR od 160-180km/h, w "zwykłych" ponoć wcześniej) jest w nim wadą fabryczną uznawaną i usuwaną przez ASO. Sam osobiście trzymałem w rękach pismo HPL do dealerów zobowiązujące ich do dokonywania napraw wraz ze szczegółową instrukcją co i czym należy robić.

AndMal100
26-09-05, 20:39

Panowie!!! Odkąd są rozwody małżenstwo nie jest problemem....:-)

rrr
27-09-05, 08:00
Jeśli to jest model 3D obecnej generacji to wycie uszczelki przedniej szyby powyżej pewnych prędkości (w CTR od 160-180km/h, w "zwykłych" ponoć wcześniej) jest w nim wadą fabryczną uznawaną i usuwaną przez ASO. Sam osobiście trzymałem w rękach pismo HPL do dealerów zobowiązujące ich do dokonywania napraw wraz ze szczegółową instrukcją co i czym należy robić.

Dziękuję za cenną radę, mam model 5D i wycie uszczelki słychać już przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych przy 80 km/h. Poczekam jeszcze na brzydszą, bardziej wietrzną pogodę i jadę ponownie do ASO. W serwisie sugerowano jeszcze wymianę łożyska skrzyni biegów, dobrze że nie dałem się namówić.

Pozdrawiam
Rafał

Dzida
27-09-05, 10:58

Dziękuję za cenną radę, mam model 5D i wycie uszczelki słychać już przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych przy 80 km/h. Poczekam jeszcze na brzydszą, bardziej wietrzną pogodę i jadę ponownie do ASO. W serwisie sugerowano jeszcze wymianę łożyska skrzyni biegów, dobrze że nie dałem się namówić.

Pozdrawiam
Rafał

Zrób "próbę wody", po prostu wążem tą uszczelke olej i zobacz, czy nie przecieka. Będziesz miał podstawy do reklamacji :)

rrr
27-09-05, 12:05

Pozdrawiam
Rafał

Zrób "próbę wody", po prostu wążem tą uszczelke olej i zobacz, czy nie przecieka. Będziesz miał podstawy do reklamacji :)

W serwisie robili "próbę wody" - wynik negatywny

Dzida
27-09-05, 12:55
(...)
(...)
(...)

W serwisie robili "próbę wody" - wynik negatywny

A TY robiłeś próbę wody??

igor
27-09-05, 17:46
albo widziales ta probe wody w serwisie ? :D

rrr
28-09-05, 08:03
Nigdy samodzielnie nie robiłem takiej próby, ale wydaje mi sie, że przed takim laniem wodą należałoby zdemontować boczne plastikowe uszczelki oraz plastiki z podszybia, a przedtem całkowicie ramiona wycieraczek (potrzebny ściągacz). Wówczas dopiero puścić silny strumień wody na brzegi szyby. Obawiam się, że sam nie dam rady.
No chyba, żeby się nie cackać i jechać na myjkę z karszerem i niech leja, tylko czy wtedy taka próba będzie wiarygodna?

[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2005 ]
Niestety nie widziałem samej próby w serwisie, jedynie demontaż uszczelek i plastików z podszybia.

Kras
28-09-05, 08:14
Oczywiście można próbować wodą ale moim zdaniem to nic nie da. Z tego co wyczytałem w owym piśmie to chodzi o to że uszczelka przedniej szyby zbyt mało zachodzi na dach i przy większych prędkościach (lub nieco mniejszych ale gdy jedziemy pod silny wiatr) wygina się i tworzą się zawirowania i nieszczelności przez co wyje. Także próba wody na stojącym lub nawet jadącym powoli aucie nic nie da. No chyba że oni zdjęli wszystkie uszczelki, polewali wodą i nic. Wtedy chyba przyczyną wycia będzie co innego.

rrr
28-09-05, 08:29
Oklejałem tę uszczelkę taśmą i robiłem próby, niestety też wyło.

[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2005 ]
Faktycznie ta nieszczęsna uszczelka jest wąziutka i bardzo miękka, co może powodować jej drgania i wyginanie. Jest wklejona pod szybą i nie da się jej zdemontować bez wycinania całości.