Zobacz pełną wersję : Huczenie wewnątrz przy silnym wietrze
Witam
Jestem posiadaczem civic 1,4 od maja tego roku. Samochod zakupiony w salonie, nowy.
Mam problem zwiazany ze wzrostem poziomu halasu przy predkosci powyzej 90 mk/h i dodatkowo silnym wietrze. Jest to w zasadzie buczenie, ktore moge zlokalizowac w okolicach przedniej szyby. Bylem z tym w serwisie juz kilka razy i nie moga nic poradzic.
Podejrzenie padlo na uszczelki przedniej szyby, byly luzne. Wymienili, problem pozostal.
Ale przy okazji okazalo sie ze szyba przednia nie jest orginalnie montowana.
Byla wycinana i ponownie wklejana???????????? W Hondzie nie potrafia tego wyjasnic??????
Co juz nie bylo robione, oklejane, demontowane i nic.
Co dziwne owo buczenie pojawia sie przy naglym, duzym oporze powietrza.
Np. jade za tirem - cisza. Gdy tylko wyprzedzam pojawia sie ten wkurzajacy hałas.
Moze Ktos z Was mial podobny problem i moze sie z nim podzielic.
Dodatkowo jezdzilem inny egzemparzem civica 1,4 i tam jest cichutko.
Pozdrawiam, Rafal
jak szyba nie byla orginalnie montowana to moze to byc przyczyna moim zdaniem, zreszta chyba powinienes domagac sie jakis zwrotow albo wymiany samochodu bo nie kupiles go jednak w pelni nowego jesli mial wymieniana szybe i teraz jest przez to problem
Powiem szczerze, ze tez o tym myslalem. Rozmawialem o tym z prawnikiem zatrudnionym w salonie innej marki. Powiedzial, ze nie jest to mozliwe, łatwiej podobno zmienic żone niz domagac sie wymiany nowego samochodu w salonie.
Powiem szczerze, ze tez o tym myslalem. Rozmawialem o tym z prawnikiem zatrudnionym w salonie innej marki. Powiedzial, ze nie jest to mozliwe, łatwiej podobno zmienic żone niz domagac sie wymiany nowego samochodu w salonie.
Trzeba zastosować brutalne metody... Przyjeżdżaj do nich co drugi dzień, napastuj etc... Coś z tym muszą zrobić... Albo jak masz możliwość, to przejedź się identycznym cifemi zobacz, jak jest tam.
Jak pisalem jezdzilem innym civiciem i bylo ok.
Ja mimo wszytsko pogadalbym jeszcze z jakims innym prawnikiem... Popytaj tez w federacji obrony praw konsumenta (porady itp. są bezpłatne). Bez jaj, dales kupe kasy za NOWE auto, jesli wyszlo na jaw, ze bylo cos kombinowane z szybą to walcz o swoje ! Po to sie kupuje nowe, zeby m.in miec pewnosc, ze wszytko jest fabrycznie nowe, montowane i sprawne...
Mozliwe ze w transporcie mogla im sie zbic... i odwalili jakas fuszerke... albo jakis mechanik niechcacy ja zbil i wymienil na wlasna reke aby byla tansza....
Dzięki za rady, będę walczył, a warto bo polubilem Civica, to moja pierwsza w życiu Honda. Jak coś się wyjaśni dam znać.
Pozdr.
Rafał
Walcz o swoje!!! Wg mnie samochód posiada wadę od nowości co niezgadza się z Umową kupna - sprzedaży samochodu, w której jest zazwyczaj, że samochód jest wolny od wad i w pełni sprawny itd. Jeśli nie będą Cię chcieli słuchać to uderzaj do Honda Polska.
A o prawniku w salonie zapomnij, przecież wiadomo kto mu płaci :) Napisz w którym salonie kupowałeś i ciekawy jestem jak się sprawa potoczy :) Powodzenia
Jeśli to jest model 3D obecnej generacji to wycie uszczelki przedniej szyby powyżej pewnych prędkości (w CTR od 160-180km/h, w "zwykłych" ponoć wcześniej) jest w nim wadą fabryczną uznawaną i usuwaną przez ASO. Sam osobiście trzymałem w rękach pismo HPL do dealerów zobowiązujące ich do dokonywania napraw wraz ze szczegółową instrukcją co i czym należy robić.
Panowie!!! Odkąd są rozwody małżenstwo nie jest problemem....:-)
Jeśli to jest model 3D obecnej generacji to wycie uszczelki przedniej szyby powyżej pewnych prędkości (w CTR od 160-180km/h, w "zwykłych" ponoć wcześniej) jest w nim wadą fabryczną uznawaną i usuwaną przez ASO. Sam osobiście trzymałem w rękach pismo HPL do dealerów zobowiązujące ich do dokonywania napraw wraz ze szczegółową instrukcją co i czym należy robić.
Dziękuję za cenną radę, mam model 5D i wycie uszczelki słychać już przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych przy 80 km/h. Poczekam jeszcze na brzydszą, bardziej wietrzną pogodę i jadę ponownie do ASO. W serwisie sugerowano jeszcze wymianę łożyska skrzyni biegów, dobrze że nie dałem się namówić.
Pozdrawiam
Rafał
Dziękuję za cenną radę, mam model 5D i wycie uszczelki słychać już przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych przy 80 km/h. Poczekam jeszcze na brzydszą, bardziej wietrzną pogodę i jadę ponownie do ASO. W serwisie sugerowano jeszcze wymianę łożyska skrzyni biegów, dobrze że nie dałem się namówić.
Pozdrawiam
Rafał
Zrób "próbę wody", po prostu wążem tą uszczelke olej i zobacz, czy nie przecieka. Będziesz miał podstawy do reklamacji :)
Pozdrawiam
Rafał
Zrób "próbę wody", po prostu wążem tą uszczelke olej i zobacz, czy nie przecieka. Będziesz miał podstawy do reklamacji :)
W serwisie robili "próbę wody" - wynik negatywny
(...)
(...)
(...)
W serwisie robili "próbę wody" - wynik negatywny
A TY robiłeś próbę wody??
albo widziales ta probe wody w serwisie ? :D
Nigdy samodzielnie nie robiłem takiej próby, ale wydaje mi sie, że przed takim laniem wodą należałoby zdemontować boczne plastikowe uszczelki oraz plastiki z podszybia, a przedtem całkowicie ramiona wycieraczek (potrzebny ściągacz). Wówczas dopiero puścić silny strumień wody na brzegi szyby. Obawiam się, że sam nie dam rady.
No chyba, żeby się nie cackać i jechać na myjkę z karszerem i niech leja, tylko czy wtedy taka próba będzie wiarygodna?
[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2005 ]
Niestety nie widziałem samej próby w serwisie, jedynie demontaż uszczelek i plastików z podszybia.
Oczywiście można próbować wodą ale moim zdaniem to nic nie da. Z tego co wyczytałem w owym piśmie to chodzi o to że uszczelka przedniej szyby zbyt mało zachodzi na dach i przy większych prędkościach (lub nieco mniejszych ale gdy jedziemy pod silny wiatr) wygina się i tworzą się zawirowania i nieszczelności przez co wyje. Także próba wody na stojącym lub nawet jadącym powoli aucie nic nie da. No chyba że oni zdjęli wszystkie uszczelki, polewali wodą i nic. Wtedy chyba przyczyną wycia będzie co innego.
Oklejałem tę uszczelkę taśmą i robiłem próby, niestety też wyło.
[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2005 ]
Faktycznie ta nieszczęsna uszczelka jest wąziutka i bardzo miękka, co może powodować jej drgania i wyginanie. Jest wklejona pod szybą i nie da się jej zdemontować bez wycinania całości.