Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wyrzuca płyn ze zbiorniczka wyrównawczego

pezeet
14-06-14, 19:48
witam, mam problem z civic aerodeck 1.6 pb+lpg silnik d16b2, wyrzuca mi płyn ze zbiorniczka wyrównawczego :/ czy pod korkiem zbiorniczka wyrównawczego powinna być uszczelka? Pod korkiem chłodnicy i oleju nic nie widać, jest czysto. Temperatura w normie, węże nie są twarde. W wyrównawczym nie widzę żeby bulgotało,olej też jest ok.Z tego co czytałem może to być uszczelka pod głowicą, czy można to jeszcze jakoś sprawdzić?

rafal86
14-06-14, 20:00
może korek chłodnicy nie trzyma ciśnienia, jeśli nie masz bulgotania, masła pod korkami, nie włącza Ci się za często wentylator i nie dymi to raczej nie wina uszczelki

Poll
14-06-14, 20:00
Tak.

Test prosty: Butelka z woda, do niej wąż z wyrównawczego i dawaj gazu. Jak będą szły bąble - UPG
Test zaawansowany: Jechać do diagnosty, który ma aparaturę do pomiaru zawartości CO2 w płynie.

Kolego UP. Jakby korek nie działał to by z chłodnicy nie mogło wyjść. A z wyrównawczego by nie wywalało. UPG w hondach rzadko daje masło, nie zawsze dymi. Wystarczy, że płyn nie przedostaje się do oleju i Twoje objawy nie mają tu racji bytu.

pezeet
14-06-14, 20:19
zrobiłem test z butelka z woda i jednak pokazuje bąbelki :/ czyli uszczelka pod głowica? jakie mogą być koszty wymiany uszczelki?

Gacekk
14-06-14, 21:06
Zależy, czy zrobisz sam, czy u mechanika. Myślę, że w max, podkreślam max 500 zł powinieneś się zmieścić, ale niech wypowiedzą się też bardziej kompetentni ludzie :D

pezeet
14-06-14, 21:19
u mechanika, jaka uszczelkę kupić, jakiej firmy?

Poll
15-06-14, 10:25
Jak chcesz mieć spokój to kup OEM Honda. Ale, żeby nie wydać fortuny to nie w ASO a np. haparts czy coś.

Kucykov
15-06-14, 10:47
Jestem w trakcie wymiany uszczelki i wygląda to tak:

Uszczelka Elring - 100zł (równie dobra jak OEM Honda, tylko, że 100zł tańsza)
Olej Motul 6100 -105zł
Płyn Chłodniczy Prestone - 48zł
Filtr oleju Filtron - 18zł
Uszczelka pod kolektor ssący - 37zł
Uszczelka pod kolektor wydechowy - 30zł
Termostat - 33zł
Planowanie od 60zł wzwyż (w zależności, czy wystarczy tylko liznąć głowicę, czy coś więcej)
Robocizna u mechanika(znajomego) - ok. 250zł (większość warsztatów do których dzwoniłem w Wawie, krzyczała sobie 600zł)

Reasumując: operacja do tanich nie należy.

mario85
15-06-14, 11:38
Uszczelka Elring - 100zł (równie dobra jak OEM Honda, tylko, że 100zł tańsza)
Haha, jasne. Miałem 3 Elringi i niby nawet różne bo były lepsze i gorsze a wszystkie poszły dopiero OEM śmigał dwa lata

Kucykov
15-06-14, 12:14
Haha, jasne. Miałem 3 Elringi i niby nawet różne bo były lepsze i gorsze a wszystkie poszły dopiero OEM śmigał dwa lata

W poprzednich autach zawsze wsadzałem Elringi (takie moje szczęście, co auto, to UPG:) ) i złego słowa powiedzieć nie mogę.
W Twoim przypadku, może dopiero przy uszczelce OEM ktoś poprawnie splanował głowicę.

pezeet
15-06-14, 14:24
własnie zmieniłem korek chłodnicy i nie widać żeby wywalało płyn, dzisiaj mam dłuższa trasę zobaczymy co po niej bedzie

Poll
15-06-14, 15:56
Chłopie, bąble napierdzielają z węża, więc nie pocieszaj się korkiem. To na pewno uszczelka. Jeździj w trasy dłuższe to w końcu będziesz nowego silnika szukał, bo ten przegrzejesz.

Kucykov
15-06-14, 16:04
Jeżeli będzie zaciągało powietrze przez nieszczelny korek chłodnicy, to też będą bąble.

Poll
15-06-14, 16:14
Nie spotkałem się. Ale tak szczerze mowiąc tam nie ma co zasysać, bo ten korek po prostu puszcza nadmiar płynu i w wyrównawczym nawet nie ma uszczelki i gwint jest kiepskiej jakości. Czyli jak lecą bąble to idą z chłodnicy. Jechać n a badanie co2 w układzie i wtedy to wyjaśni sytuację.

Kucykov
15-06-14, 16:49
Ja się właśnie spotkałem i musiałem zmienić korek od chłodnicy w Hance :)

EDIT
Ale mówimy o korku w chłodnicy, a nie w wyrównawczym.

Poll
15-06-14, 20:04
Wiem wiem tym ciśnieniowym.

pezeet
15-06-14, 20:44
jak wrócę w następny week dam znać czy korek rozwiązał problem, mam nadzieje że tak bo w około komina jak dzisiaj jeździłem było ok

wróciłem, trasa 800 km i jest ok, przyczyną był korek chłodnicy. Temat można zamknąć. ;)