PDA

Zobacz pełną wersję : Falujące obroty po zmianie głowicy.

Carrotek
14-06-14, 09:12
Witam serdecznie mam dziwny problem z obrotami po zmianie głowicy.

Posiadam silnik D14a4 po zmianie kolektora ssącego od D16y3 (przepustnica została od D14a4, ze względu na silnik krokowy) ostatnio zmieniłem głowice na D16z6 i mam następujący problem z obrotami, mianowicie falują od 1000 do 3000, po odpaleniu obroty rosną do 6000 po czym spadają i zaczynają falować. ktoś może już spotkał się z ową podobną sytuacja? Sprawdzałem czujniki na przepustnicy oraz krokowy - są sprawne.

Pozdrawiam.

birchie
14-06-14, 09:47
Sprawdź czy nie zamieniłes wtyczek od krokowego i bodajże czujnika położenia przepustnicy. Są takie same.

Carrotek
14-06-14, 09:53
Krokowy w D14a4 ma całkowicie inna wtyczkę więc nie ma szans, pozostałe dwa czujniki na przepustnicy, maja takie same wtyczki ale są podłączone prawidłowo

FaziRBK
14-06-14, 10:40
Czekaj bo ja czegoś nie rozumiem, jak zmieniłeś głowicę na d16z6 i zostawiłeś przepustnice z d14? :) A jak podpiąłeś silniczek krokowy, jakiego masz kompa i na jakiej wiązce to zrobiłeś? Jakie masz wtryski?. I vtec'a podpiąłeś etc?.

Carrotek
14-06-14, 11:53
Silniki D14a4 w EJ9, silnik krokowy mają w przepustnicy i jest on na 3 piny wtyczka, wiązka prawdopodobnie jest OBD2a (tak wyczytałem, ale mogę się mylić), komputer jest P3Y, wtryski zostały od D14a4 ze względu na wtyczki wiązki. Vtec jeszcze nie jest podpięty ponieważ pierw muszę ustabilizować silnik, aby móc jechać na przerobienie i wystrojenie kompa.