Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Piszczące hamulce IX gen.

g.host
13-06-14, 13:51
Witam wszystkich serdecznie,

jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość względem zamieszczanych przeze mnie treści, bo nie jest mą intencją pisanie bzdur, a fachowa porada. :)

Hondę nabyłem w 2013 roku,przejechane od listopada 8,5 K i pojawił się problem, z którym nie jestem w stanie sobie poradzić. Piszczące hamulce, przy prędkości 20>0 doprowadzają mnie do szału i szewskiej pasji... Civic 1.8 5D jest nowy, z polskiego salonu, ale przy dojeżdżaniu do świateł, niestety wzbudza sensację wszystkich i to nie przez wygląd,a przez jazgot i hałaśliwy pisk klocków ocierających o tarcze. Z tego co doniósł mi wywiad, przyczyną może być na przykład stwardnienie klocków wynikających z wysokiej temperatury, lub ich niedopasowanie... To jednak raczy wiedzieć chyba tylko Wszechmogący...

Proszę, błagam doradźcie mi coś, bo jestem w kropce,a głupio to wygląda, że w nowym samochodzie klocki piszczą jakby się już ścierały...

Pozdrawiam

adamkatowice
13-06-14, 14:38
TTTM ! reklamacje nic nie dają, Honda Polska odpisuje - piszczą bo hamujesz za słabo i hamulce się nie mogą same przeczyścić.... a wszystkiemu (podobno wg. serwisu) winne się ekologiczne klocki hamulcowe.

g.host
13-06-14, 14:48
To co piszesz jest wiarygodne. Czy Twoje (Wasze) nieco mocniejsze przyciskanie pedału hamulca rozwiązało ten problem ? Pozdrawiam

adamkatowice
13-06-14, 16:49
To co piszesz jest wiarygodne. Czy Twoje (Wasze) nieco mocniejsze przyciskanie pedału hamulca rozwiązało ten problem ? Pozdrawiam NIE !!! a serwis nasącza klocki jakimś badziewiem, czyści, smaruje i starcza na 100km ciszy ;) 3 razy było reklamowane. Gdyby się znalazło więcej takich co im piszczy można ogarnąć zbiorową reklamację.

SZZZZ
14-06-14, 00:15
o fuck eco hamulce?? a mówiłem kup EG :P może dowiedz się ile kosztują nie eko i wymień chyba że w ogóle takich nie produkują dziś wszystko musi być eko lol:D

martin_
14-06-14, 12:05
Przy przeglądzie B czyszczą hamulce. U mnie po ok 11k zaczynały delikatnie popiskiwać, ale nie na tyle żeby mnie to denerwowało i też nie zawsze. Po tym jak wyczyścili na przeglądzie bardzo, bardzo rzadko zdarzy się że coś delikatnie zapiszczy (1.8 5D Sport, 19k przebieg). Więc może warto zgłosić się do ASO, przeczyszczą sprawdzą i może będzie OK.
BTW. piszczą też w innych markach, począwszy od Fiata a skończywszy na BMW sąsiada który póki co jest chyba rekordzistą (no ale chip i ponad 200KM jest więc co tam reszta :))

andkas
14-06-14, 15:15
Spróbuj zastosować pastę montażową: http://www.brakes.pl/product_info.php/pasta-montaowa-crc-disc-brake-quiet-100ml-p-23868?cPath=43606_63977&osCsid=744ea74421e78c8775306e9c63c94159 powinno pomóc.

gienio
15-06-14, 10:26
W moim też popiskuje ale tylko przy bardzo delikatnym hamowaniu . Kolega (mechanik) proponuje wymienić klocki na bardziej miekkie i problem znika . W nissanie siostry tak zrobił i piszczenie ustało . Reklamowanie w hondzie raczej nic nie da . Wielu producentów robi "piszczące" klocki .To wina materiałów z jakich są wykonane . Chyba jedynym rozwiązaniem jest wymiana klocka jeśli to komuś bardzo przeszkadza :)

adamkatowice
15-06-14, 10:38
po czym poznać miękkie klocki? są na nich oznaczenia klasy twardości, czy tylko opinie użytkowników i własne doświadczenie? Do tej pory kupowałem do aut klocki najtańsze markowe bez specjalnego wybierania i nigdy nic nie piszczało....

karas
15-06-14, 13:37
Wystraczy zmienic klocek na nie oemowy. np ATE (ważne zeby na czesci która styka się z tłoczkiem była taka gumowata nakładka która po czesci eliminuje odgłosy wydowbywajace sie z klocka)

gienio
16-06-14, 20:51
po czym poznać miękkie klocki? są na nich oznaczenia klasy twardości, czy tylko opinie użytkowników i własne doświadczenie? Do tej pory kupowałem do aut klocki najtańsze markowe bez specjalnego wybierania i nigdy nic nie piszczało....

Ja nie potrafie rozpoznać ale mechanik chyba wie z doświadczenia i po opiniach klientów :) Choć ostatnio polecał ceramiczne jako nie brudzące felg . Zobacze jak się sprawdzą na jego A6 , a gość ma nogę jak słoń ;)

Jaroszy
16-06-14, 22:44
zeby uniknac piszczenia na dluzszy czas nalezy wyjac klocki zeszlifowac na papierze 120 sama glazure ktora jest wynikiem twardych oryginalnych klockow i pilnikiem delikatnie zebrac kant zrobic fazke. Zadne zamienniki jezdziłem wieloma autami i klienci chca wymiane na oryginał bo auto nie hamuje tylko zwalnia.