PDA

Zobacz pełną wersję : Civic VI D15z6 problem z klimą.

Gonzo91
11-06-14, 19:12
Witam!
Dwa lata po zakupie samochodu zdecydowałem się nabić dla testu klime. Wcześniej po naciśnięciu odpowiedniego przycisku nic nie działo się po prostu. Jakimś cudem klima ożyła i pięknie chłodziła przez 2 miesiące. Teraz przy włączeniu klimy odpala się wentylator (wcześniej załączał się co jakiś czas, teraz sunie ciągle), coś dziwnie syczy z okolicy schowka, i nie leci zimne powietrze. Z tych dwóch rurek co są przy klimie jeden, tak mi się wydaje, jest odpowiednio ciepły, a drugi o temperaturze obojętnej, gdy wcześnie potrafił się zmrozić. W czym może leżeć problem?
Pozdrawiam!

reaktor
11-06-14, 21:42
Witam!
Dwa lata po zakupie samochodu zdecydowałem się nabić dla testu klime. Wcześniej po naciśnięciu odpowiedniego przycisku nic nie działo się po prostu. Jakimś cudem klima ożyła i pięknie chłodziła przez 2 miesiące. Teraz przy włączeniu klimy odpala się wentylator (wcześniej załączał się co jakiś czas, teraz sunie ciągle), coś dziwnie syczy z okolicy schowka, i nie leci zimne powietrze. Z tych dwóch rurek co są przy klimie jeden, tak mi się wydaje, jest odpowiednio ciepły, a drugi o temperaturze obojętnej, gdy wcześnie potrafił się zmrozić. W czym może leżeć problem?
Pozdrawiam!
sprawdz czy razem z wentylatorem załacza sie sprzegło kompresora klimatyzacji

Gonzo91
12-06-14, 21:16
Wydaje mi się, że tak. Słychać, że coś tam zaskakuje w kompresorze przy włączeniu. Zastanawia mnie co tam syczy za schowkiem. Wcześniej gdy działała czasami coś tam "sykło" ale to raz na jakiś czas.

chudypiter
12-06-14, 23:13
Jak włączysz klimatyzację, to powinno załączyć się sprzęgło na kompresorze ( napiszę to prosto: środek koła pasowego na sprężarce powinien się kręcić, jak się nie kręci, oznacza, iż sprężarka klimatyzacji nie działa)

mattii
12-06-14, 23:20
a sprawdziles czy masz czynnik w ukladzie?

Gonzo91
13-06-14, 07:22
Kompresor działa. Myślę, że mogę mieć gdzieś jakiś wyciek. Klima była nabijana dwa miesiące temu. Jest jakiś domowy sposób na sprawdzenie poziomu czynnika?

rooter666
13-06-14, 08:40
Jest jakiś domowy sposób na sprawdzenie poziomu czynnika?
nie ma,
jedź nabić czynnik z dodatkiem barwnika uv i potem świecić trzeba lampą po złączkach w poszukiwaniu nieszczelności.

Gonzo91
14-06-14, 21:50
A to syczenie w okolicach schowka czym może być spowodowane?

reaktor
15-06-14, 02:37
szatan