PDA

Zobacz pełną wersję : Upały i Hania wariuje?

marioooo
10-06-14, 15:14
Wczoraj spotkało mnie coś bardzo dziwnego.
Na zewnątrz +32, jazda autostradą (3 osoby + bagaż) z prędkością średnią ok 140km/h (no trochę więcej), przy włączonej klimie, nawigacji.... Zjeżdżam coś zjeść, kupuję w okienku i zapala się "check engine" - to się zdarza, gdy przy włączonej klimie powoli podjeżdżam i staję - zbyt bogata mieszanka LPG+ paliwo. Nie skasowałem błędu bo do domu miałem jeszcze 150km i nie chciało mi się odkręcać klem.

Po przejechaniu 100km staję na bramkach i przez 10 min podjeżdżam, staję, podjeżdżam,staję w pewnym momencie zapala się kontrolka ABS, obroty zaczynają falować, po kilku podjazdach i stanięciach auto gaśnie i nie daje się odpalić. Goście przepychają mnie przez bramkę, płacę i odpalam auto "na pych", check engine gaśnie auto jedzie normalnie. Jedynie zużycie paliwa (LPG) gigantyczne - bo standardowo przy takich prędkościach (150-160 na autostradzie) i takim obciążeniu siorbał 10-11l/100 a teraz 14,5l/100.

oczywiście dziś rano auto pali jak złoto i znów na ekspresówkę 140km na liczniku i jedzie normalnie.

jakieś pomysły???

Genax
10-06-14, 20:54
Ja miałem podobnie u siebie po zamontowaniu gazu BRC i po 100km+ zapalał się check engine i świecił przez kilka dni po czym gasł i tak w kółko. Sprawdziłem sobie błąd i miałem za bogatą mieszankę. Pojechałem do warsztatu, w którym zakładano gaz i wyregulowano mi go. Jak masz takie spalanie gigantyczne to może zaczynało ją zalewać. Jedyne co powinieneś zrobić teraz to pojechać do gazownika na regulacje :)

marioooo
11-06-14, 09:01
Byłem u gazownika jakieś 3kkm temu na przeglądzie. Wszystko wyglądało ok, chociaż krzywa LPG w górnym zakresie trochę różni się od tej na benzynie i nie wiem czy tego nie zmienić, zwłaszcza, że większość przebiegu robię na obrotach w zakresie 4-6 tysięcy tzn z prędkościami 120-150km/h (codziennie dojeżdżam 120km z czego 100km to ekspresówka i autostrada). Mam nadzieję, że to nie są oznaki kończącej się instalacji - 130.000km na niej już zrobiłem. Dziś dla odmiany coś mi zaczęło rezonować z prawej strony - pod maską nie słychać ale w środku strasznie "bzyczy", chyba tłumik się kończy.

janekldz
13-06-14, 20:10
Ja mam mu siebie tez instalke gazu BRC i zapala mi sie check:/ po odczytaniu wychodzi zbyt uboga miesznaka. Zapala mi sie tylko wtedy jak zatankuje na Orlenie, Bliskiej lub D&D. Jak bylem u gazownikow to powiedzieli mi ze na tych stacjach jest ******y gaz. By sie zgadzalo bo jak zatankuje gdzie indziej check sie nie zapala. A co do kasowania bledu to mozna to zrobic nie odlaczajac klem. Wystarczy wyjac odpowiedni bezpiecznik z puszki umieszczonej pod maska:)

LemonR
14-06-14, 13:59
Tak, tak gaz do d..y, ale gazownik nieskazitelny. Wystarczy drobna korekcja i na każdym gazie pojedziesz bez "czeka". Benzyna też jest różnej jakości a czy zapalił się kiedyś komuś "czek" uboga mieszanka na benzynie? Nie bo ECU ma możliwość korekcji ale w pewnym zakresie a jak LPG wystrojone byle jak (na granicy) to i sobie nie radzi. Słuchaj dalej bajek gaziarzy i zbieraj na remont głowicy bo to tylko kwestia czasu przy jeździe na "ubogo".

janekldz
14-06-14, 20:16
Przy nastepnym przegladzie musze zmienic gazownikow:)

Javie
15-06-14, 22:20
(...)większość przebiegu robię na obrotach w zakresie 4-6 tysięcy tzn z prędkościami 120-150km/h (codziennie dojeżdżam 120km z czego 100km to ekspresówka i autostrada)(...)
OT
Twardziel z ciebie, przy tej szybkości w tym aucie hałas łeb urywa ;)
EOT

marioooo
16-06-14, 10:20
Słucham głośno radia :)