Zobacz pełną wersję : Podłączenie niefabrycznego radia
WWLPiotrek
10-06-14, 12:22
Witam.
Potrzebuję podłączyć radio w hondzie civic VII gen ale napotkałem problem. Otóż tam zasilanie radia wychodzi spod stacyjki i w momencie gdy wyciągnę kluczyk to resetuje mi się wszystko. Jak mogę pominąć stacyjkę żeby radio działało non stop lub skąd dociągnąć tam zasilanie? proszę o pilną odpowiedź.
Jedno jest ze stacyjki a drugie zasilanie jest stałe,pewnie nie podlaczyles tego drugiego plusa
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Czerwony kabel z wiązki radiowej +12V po stacyjce zaś żółty jest od pamięci i go musisz podłączyć pod stałe zasilanie, żeby nie usuwało ustawień.
WWLPiotrek
13-06-14, 20:36
A mogę z kostki wypiąć czerwony kabel i przy radiu połączyć go z zółtym żeby radio grało niezależnie od zapłonu?
wszystko zależy co to jest za radio są niestety radyjka które w takiej kombinacji na postoju gdy nie grają zjadają dużą ilość prądu a co za tym idzie zjadają akumulator
Z tego co mi wiadomo to alpine'y lubią żreć dużo prądu na postoju :P Osobiście wolę zasilanie po kluczyku bo mam pewność, że nie rozładuje mi aku.
Panowie to w drugą stronę, ja potrzebowałbym żeby radio właśnie wyłączało się kompletnie po wyjęciu kluczyka, ale ono niestety gra sobie dalej przez co czasem narzeczona zapomina go wyłączyć :) A szkoda mi nowego aku. Więc może w odwrotną stronę powinienem jakieś piny podmienić w kostce iso czy połączyć lub rozłączyć jakieś kable?.
Podłącz się najlepiej pod zasilanie zapalniczki lub w skrzynce bezpieczników znajdź wolny pin i sprawdź, na którym jest +12V po zapłonie :)