PDA

Zobacz pełną wersję : dziwny przypadek

zolwik02
10-06-14, 09:51
Mam taki problem że po dłuższym czasie jak Hania d14a8 stoi na luzie temperatura wzrasta do max. sprawdziłem w tym czasie przewody chlodnicy obydwa były gorące witrak kręcił normalnie (czyli włączał się i wyłączał) a jednak wskazówka pokoazywała prawie max ale jak dodałem gazy niemal od razy wskazówka opadala do połowy. Termostat był wymieniony 2 miesiące temu. O co tutaj chodzi :/? ktoś wie??

Szczur[R]
10-06-14, 11:07
Mam taki problem że po dłuższym czasie jak Hania d14a8 stoi na luzie temperatura wzrasta do max. sprawdziłem w tym czasie przewody chlodnicy obydwa były gorące witrak kręcił normalnie (czyli włączał się i wyłączał) a jednak wskazówka pokoazywała prawie max ale jak dodałem gazy niemal od razy wskazówka opadala do połowy. Termostat był wymieniony 2 miesiące temu. O co tutaj chodzi :/? ktoś wie??

wyjmij termostat i sprawdź czy będzie tak samo, jeśli tak to może chłodnica nie daje rady bo ktoś używał uszczelniacza albo lał wodę z kranu zamiast płynu i jest zalepiona.
ps. jeśli dopuszczasz żeby wskazówka pokazywała prawie max to za chwilę będziesz robił remont albo swap...

zolwik02
10-06-14, 11:13
hmmm... tylko że przewody nie są na tyle gorące żebym ich dotknąć nie mógł ....

Szczur[R]
10-06-14, 11:47
hmmm... tylko że przewody nie są na tyle gorące żebym ich dotknąć nie mógł ....

co ma piernik do wiatraka ? wyjmij termostat i sprawdź czy bez niego nadal się przegrzewa. Płyn masz zalany max ? na ZIMNYM kompletnie silniku odkręć korek chłodnicy i sprawdź czy jest pełniutko, poziom ma sięgać do korka

GAWRON
10-06-14, 12:55
No to ma piernik do wiatraka że jak gość dotyka węże i są mocno ciepłe a nie wrzące to znaczy że wbrew wskazaniom temperatura wody wcale nie jest max koło 100 stopni bo nie byl by w stanie nawet dotknąć węża. Może czujnik temperatury bzdury pokazuje.
Dodanie gazu powoduje wzrost ciśnienia płynu. Więc może faktycznie też być coś zapchane i chłodzenie działa prawidłowo jak silnik jest na obrotach

Szczur[R]
10-06-14, 13:04
No to ma piernik do wiatraka że jak gość dotyka węże i są mocno ciepłe a nie wrzące to znaczy że wbrew wskazaniom temperatura wody wcale nie jest max koło 100 stopni bo nie byl by w stanie nawet dotknąć węża. Może czujnik temperatury bzdury pokazuje.
Dodanie gazu powoduje wzrost ciśnienia płynu. Więc może faktycznie też być coś zapchane i chłodzenie działa prawidłowo jak silnik jest na obrotach

Dlatego napisałem żeby w pierwszej kolejności wyjął termostat i sprawdził czy problem nie ustąpi, bo to zwiększy przepływ wody w dużym obiegu i przy okazji wykluczy sam termostat
Czym ma być zapchane ? U Ciebie w układzie pływają śmieci ? Lejesz krupnik zamiast płynu i się zatory robią ? O ewentualnym uszczelniaczu też wspomniałem w kolejnym zdaniu. Czytajcie ze zrozumieniem