Zobacz pełną wersję : Odgłos skrzypienia z tyłu auta
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie odgłos skrzypienia ''czegoś'' z tylu auta.
Wszystkie tuleje z tyłu są wymienione oprócz tych od ustawiania zbierzności, skrzypienie pojawia się na nierównościach.
Jadąc szybciej skrzypi głośniej,jadąc wolniej ciszej..
Jakieś sugestie co to może być??
o to mamy podobny problem ;P tylko u mnie bardziej to przypomina głuchy stukot na nierównościach, wszystkie gumki mam poli i tak skłaniam się ku amorowi bo zimą na przeglądzie juzcoś zaczynało sie dziać z nim niedobrego
Jak jade powoli i otworze szyby to nawet na zewnatrz to slychac:/ na diagnostyke pojade moze coś wyczają..
Wydziergane z Galaxy S III
Jak jade powoli i otworze szyby to nawet na zewnatrz to slychac:/ na diagnostyke pojade moze coś wyczają..
Amory masz seryjne ?
Zmieniane byly na delphi przez poprzedniego wlasciciela,siedza na nich eibachy -35
Jeśli chodzi o skrzypienie to sprawdź sobie górne mocowanie amortyzatora, a szczególnie tą gumę co siedzi na sprężynie. U mnie to właśnie skrzypiało.
A co z tą gumą było u Ciebie nie tak,że skrzypiała?
Częsty objaw , ludzie amorki zmieniają i zostawiają stare tulejki górne .
Częsty objaw , ludzie amorki zmieniają i zostawiają stare tulejki górne .
Te gumy o których poprzednik pisał?
Mam ostatnio podobny problem. Jak mocno bujnie autem podczas jazdy to tył skrzypi jak stara kanapa po babci:p
U mnie tak skrzypią ciasno spasowane odboje amortyzatorów na tłoczyskach. ;) Muszę kiedyś je wymontować i przerobić w nich otwór wiertłem na troszkę większą średnicę, bo smarowanie ich pomaga tylko na krótki okres :)
Mam ostatnio podobny problem. Jak mocno bujnie autem podczas jazdy to tył skrzypi jak stara kanapa po babci:p
Dobre porównanie;D
Ja jak zlapie za nadkole z tyłu i bujam do góry i do dołu to też slychac, jak jest ciepło na dworze-słychać bardziej,jak chłodniej-mniej..
To ja mam taki podobny problem tylko z przodu w lewym kole. Ostatnio sprawdzalem czujnik abs i nie wiem co ma piernik do wiatraka ale cos mi zaczelo w kole skrzypiec jak mam wyprostowane kola i krece lekko w lewo prawo tak minimalnie to takie zgrzyty ze nawet w srodku aucie to slychac, a mocniej na zewnatrz.. Gdy zrobie obrot wiekszy kierownica to zgrzyty ustaja.. Tak ani by cos ocieralo o siebie ale nie wiem co.. Odglos zgrzytow dochodzi zza tarczy hamulcowej.. mial ktos kiedys podobny problem? :P
A jeszcze do tego gdy go dzwigne na lewarku o jakies 5mm i pokrece kolami to nic nie skrzypi... nie mam pojecia co to moze byc...
UNK, a ja właśnie jak stoi to nie mogę tak bujnąć, żeby zaskrzypiał - tylko podczas jazdy:/ Nie wiem, czy to amor czy coś innego. Gumy staba mogą tak skrzypieć? Stare już są ale nie sądzę, że to one.
konop, może sworzeń zwrotnicy mówi pa pa.
Ja to tam staba nie mam;P popsikaj wd-40 tam gdzie podejrzewasz,że skrzypi i potem zobaczysz podczas jazdy.
Ja z tyłu mam wymienione wszystkie tuleje oprócz tych do ustawiania zbierzności i za c**** nie wiem co to sie drze..
Irytuje mnie to juz bo jak na jakieś uskoki wjade itd to już napierdziela
konop, może sworzeń zwrotnicy mówi pa pa.
Kur**.. :P znowu wydatek ;p czytalem na necie ze mozna lepiej to zdiagnozowac probujac brecha zaprzec i wtedy wyczuje sie luzy, to prawda?
hemicuda83
18-06-14, 14:42
prawda
jak nie chcesz jechac na diagnoste to możesz podnies na lewarku `to` koło..złapac i szarpac na rózne strony, pomaga gdy masz juz większe luzy..a tak to breszką jak wyżej ..dośc niewygodne to jest...stacja bdb opcja 20zł czy tam nawet za darmo czasem popatrzą ;)
Panowie wymieniłem amory z tyłu bo jeden już wylał i zero skrzypienia, cisza jak w merolu...jeżeli wszytkie gumy macie w dobrym stanie to może poprostu amortyzator Wam się kończy bo u mnie przed wylaniem zaczął właśnie popiskiwać a obstawiałem że to właśnie jakaś guma
może poprostu amortyzator Wam się kończy
do gumy sworznia wczoraj napuscilem oleju i skrzypienie ustalo.. wiec to napewno sworzen jest w takim razie....
Hemicuda: jak szarpie koło recznie to luzow nie mam wogole... breszka nie probowalem bo nie mialem czasu pod kanal wejsc... ale jak wyzej napisalem, wlalem do sworznia oleju i na poczatku skrzypialo skrzypialo i co raz mniej i az ustalo .. ale to i tak alarm na to by wymienic sworzen w takim razie;p a jak wymienic to najlepiej komplet;p
A do tego jeszcze mam luzy na kierownicy.. ja pier*ole wszystko sie jeb*e... czytalem gdzies ze maglownice mozna dokrecic, ktos probowal i poleca to ?
nie wiem jak w civicu ale w preludzie jest śruba na maglownicy którą można zniwelować delikatny luz, musisz popatrzeć w manual czy jest i coś pokombinować ale nie można za mocno jej skręcić bo kierownica nie będzie odbijać po skręcie
może poprostu amortyzator Wam się kończy
Nie strasz mnie - moje AGXy przelatały dopiero 15k km.
nie wiem jak w civicu ale w preludzie jest śruba na maglownicy którą można zniwelować delikatny luz, musisz popatrzeć w manual czy jest i coś pokombinować ale nie można za mocno jej skręcić bo kierownica nie będzie odbijać po skręcie
Jest śruba na maglu też, diagnostyka zawiechy wykarze,że amor doc wymiany?
Dla mnie to troche dziwne bo jesli amor do wymiany to chyba powinien sie odzywac sie niezależnie od temperatury na dworze..
P.S Rafał jak w przyszlym tygodniu z czasem stoisz?
w tyg mam obrone na uczelni więc kiepsko ale week przyszły raczej mam wolny...co do tematu to na przeglądzie mimo że już lekko ciekło z amora to wynik wyszedł pozytywny. Również w trakcie jazdy nie odczuwałem żadnych problemów, jedynie to skrzypienie i czasem głuchy stukot na nierówności,
ale ja bym podjechał na szarpaki, zawsze może coś znajdzie jakąś gume czy inne badziewie mniej kosztowne
Jeszcze nie jestem w 100% pewny ale za skrzypienie chyba odpowiadała tuleja przy dolnym mocowaniu amora. Potraktowałem ją jakimś teflonem w sprayu i póki co nic nie skrzypi.
Przed wymianą ich u mnie skrzypiało też, potem przestało. Potem zrobiłem reszte tulei i dalej skrzypi :x
Wracając do tematu,dziś byłem u mechanika z tym skrzypieniem,wlazł pod auto popsikał czymś"coś" i przestało.
Mówił,że to jakieś tulejki do których nie ma dostępu,w poniedziałek ma powtórzyć zabieg i ma już wgl nie skrzypieć
Jeszcze nie jestem w 100% pewny ale za skrzypienie chyba odpowiadała tuleja przy dolnym mocowaniu amora. Potraktowałem ją jakimś teflonem w sprayu i póki co nic nie skrzypi.
Potwierdzam, pojeździłem trochę i zero tych denerwujących odgłosów:)