Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D14A2, MA8, Jaka miska olejowa?

pajac_am
06-06-14, 16:36
Hej.
Mam problem ze skorodowaną miską.
Już rok temu, przy wymianie oleju, mechanik zwrócił mi na to uwagę, ale stwierdziliśmy, że jeszcze objeździ.
Wczoraj podjechałem na warsztat i gdy zobaczyłem, jak ta micha wygląda, to stwierdziłem, że już czas najwyższy ją wymienić.
I tu zaczynają się schody...
Jeden mechanik zadzwonił gdzieś na jakąś hurtownię i mówi: Tak, miska będzie, wszystko spasi, założymy ją na silikonie :p
Drugi mechanik, bardziej zaufany (ogarnia głównie hondy) mówi: Muszę mieć twoją miskę w łapach bo podobno w katalogach zamienników jest tak namieszane jeżeli chodzi o mój model, że ciężko coś dobrać.
Inny sklep odsyła mnie do ASO.
A jak zadzwoniłem do inter cars'u to mówią mi, że do mojego modelu wyświetla im się tylko jedna miska i ona musi pasować.
Poradźcie bo już sam nie wiem.

Tzn. wiem. Najłatwiej byłoby mi to oddać do wyżej wymienionego "zaufanego" mechanika. Zapłacić i cieszyć się sprawnym autem, ale niestety on nie jest zbyt tani :(
Pomóżcie

Tak BTW.
Mam już olej MOTUL 6100 synergie+ 10W40.
W tej chwili jeżdżę na MOBILU 10W40.
Z racji zmęczonej miski trochę tego oleju mi wypociło i trza by trochę dolać.
Czy mogę tego MOTULA wlać bez problemu?
I ile wchodzi oleju do mojego silnika, żeby starczyło mi później na wymianę?

Z góry dzięki.

Marcin_G
06-06-14, 20:23
Poszukaj na Allegro, tam ostatnio widziałem nową miskę konkretnie do MA8. Jak miałem MA8 to też pamiętam że były problemy z zakupem miski. Była tylko w ASO ale za 900 zł :)

pajac_am
06-06-14, 20:58
tylko w ASO ale za 900 zł
Ani mnie nie denerwuj :p

Na allegro coś widziałem, ale też wszyscy piszą, że niby spasi, ale jednak mam wątpliwości.
Wolę to kupić w okolicy, bo jak po ściągnięciu okaże się, że nie pasuje, to będę miał zablokowane auto :(

Marcin_G
06-06-14, 21:09
No tak, ale kupno w okolicy też wiąże się ze ściągnięciem miski do sklepu.
Jakbyś jednak w okolicy nie znalazł, to na Allegro u użytkownika JAPPARTSGDANSK znajdziesz miskę dokładnie do Twojego modelu. JAPPARTS jest dość dużą hurtownią*motoryzacyjną w trójmieście więc myślę że raczej wiedzą co sprzedają.
Żeby nie było, nie znam nikogo z tej firmy i w żaden sposób nie jestem z nimi powiązany :)

pajac_am
06-06-14, 21:20
Żeby nie było, nie znam nikogo z tej firmy i w żaden sposób nie jestem z nimi powiązany
Nie istotne czy ich znasz czy nie. Dzięki za cynk...

A nie wystarczyło podać link?:
http://allegro.pl/honda-civic-1994-1997-1-4-tylko-ma87-i4261650811.html

:)
Zagadam z nimi jutro.

A powie mi ktoś jeszcze czym tak bardzo różni się miska MA od MB?
Bo z grubsza wyglądają tak samo.

Czy miska od MB nie spasuje, czy po prostu jest "trochę inna", ale pasi?

Dzięki

ats6
06-06-14, 21:28
Szukaj miski pod swój silnik. Tak najprościej, bo rzeczywiście różnią się one. Najlepiej tak jak koledzy wyżej piszą, na allegro, albo na forum może ktoś ma za grosze do oddania, sprzedania. Miche też bym polecał samemu wymienić, bo to proste jak drut, a i zaoszczędzisz trochę grosza. Piona

pajac_am
06-06-14, 21:34
Jakbym miał warunki i trochę czasu, to zapewne zabrałbym się za to sam, ale gość, który zawsze ogarnia mi olej i wydech, skasuje mnie 40 zł.
Także za taką kwotę nie wiem czy, nawet jakbym miał warunki, chciałbym się ubrudzić ;)
Tym autem będę jeździł, aż zostanie z niego kupka rdzy, więc wolę nową michę.

dudi189
07-06-14, 21:52
ja swoją pomalowałem oczywiście na samochodzie cienką warstwą hammerite czarną i po dwóch latach nie idzie dalej i cały czas ładnie wygląda i nic nie przebija

pajac_am
08-06-14, 09:26
ja swoją pomalowałem oczywiście na samochodzie cienką warstwą hammerite czarną i po dwóch latach nie idzie dalej i cały czas ładnie wygląda i nic nie przebija
U mnie to niestety nie wypali.
Może 2 lata temu byłoby jeszcze co malować, ale teraz to jedynie wymiana :(

MM63
08-06-14, 12:42
I ile wchodzi oleju do mojego silnika, żeby starczyło mi później na wymianę?

Okoły 3 litry.