PDA

Zobacz pełną wersję : Wyciszone radio bez przekręconego pokrętła od świateł postojowych.

rawendil2
06-06-14, 15:48
Witam serdecznie.
Posiadam Hondę Civic Vi rocznik 1997 1,4 Si 90km hatchback.

Od kilku dni próbuję znaleźć informacje na temat tego problemu.
Radio ( nie znam marki ) nie działa bez włączonych postojówek.
Wiem ,że nie jest to duży problem aczkolwiek dla świętego spokoju chciałbym zrobić tak ,żeby radio dostawało zasilanie niezależnie od tego czy pokrętło świateł jest przekręcone czy nie.
Lubię czasem posiedzieć w aucie i posłuchać muzyki a nie raz zdarzyło mi się zapomnieć o doładowaniu aku. Myślę ,że wyeliminowanie z obiegu 4 świateł postojowych trochę poprawi sytuację.

Czy posiadacie schemat jak przerobić instalację lub podłączyć radio ?
Pozdrawiam.

Genax
06-06-14, 17:53
Zapewne ktoś podłączył zasilanie radia pod zasilanie świateł postojowych. Najlepiej będzie dla Ciebie jeśli podłączysz zasilanie radia pod zasilanie zapalniczki lub podłącz się pod zasilanie pamięci (żółty kabel) dla ciągłego zasilania nawet bez włożonego kluczyka.

Dużo tego "zasilania" wpakowałem w zdania :D

rawendil2
06-06-14, 18:04
Zapewne ktoś podłączył zasilanie radia pod zasilanie świateł postojowych. Najlepiej będzie dla Ciebie jeśli podłączysz zasilanie radia pod zasilanie zapalniczki lub podłącz się pod zasilanie pamięci (żółty kabel) dla ciągłego zasilania nawet bez włożonego kluczyka.

Dużo tego "zasilania" wpakowałem w zdania :D

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czy masz może schemat ,które kable odpowiadają za zasilanie ( kolory ) ?

daniels10
07-06-14, 00:05
Kontrolka w rękę i patrz gdzie i jakie zasilanie chcesz ;)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Genax
07-06-14, 01:57
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czy masz może schemat ,które kable odpowiadają za zasilanie ( kolory ) ?

Wyciągnij radio i zrób zdjęcie wiązki (kabli) do których wczepia się kostki od radia to ci napiszę bo tak będzie szybciej :) jak chcesz to pisz do mnie to pomogę :)

rawendil2
07-06-14, 01:59
Sprawa wygląda tak ,że podłączyłem kabel + 12 V ( czerwony ) i +12 V ( żółty ) od radia do czerwonego od zapalniczki , i połączyłem masę zapalniczki z masą radia.
Niestety nic to nie zmieniło , radio świeci a na ekraniku napis " mute " ... no wyciszone .. dopiero po przełączeniu pokrętła świateł na postojowe lub mijania radio zaczyna grać.
Ręce opadają :(

Na oznaczeniach kabli widzę tylko antenę ,zasilanie oraz poszczególne plusy i minusy do głośników. Są tam jakieś kable ,które dają sygnał na gotowość radia do grania ?

Genax
07-06-14, 02:09
Ktoś musiał kombinować przy instalacji. Dziwne. wczoraj wujasowi przerabiałem oryginalną wiązkę od starego forda na nowe radia i jedyne co potrzebowaĺem to +12V po stacyjce, masa, pamięć, głośniki i zasilanie anteny. Podłącz jakieś inne radio i zobacz czy teź jest wyciszone :) Musisz podać markę i model bo może takie radio posiada funkcję wyciszenia jeśli na kablu nie ma +12V choć nigdy o czymś takim nie słyszałem:D Technika zawsze zaskakuje :P

BarTec39
07-06-14, 23:05
Ja mam jakiegoś Pionnera za 200 zł i wychodzi z niego kabelek podpisany "mute". Może masz jakoś podłączone światła pod coś takiego?

Genax
08-06-14, 01:20
Nie mam takiego kabla. Odłącz go i sprawdź czy problem nadal jest.

rawendil2
08-06-14, 02:37
Problem na innym radiu sprawdzany , to samo , jutro popołudniu pospisuję nazwy i kolory innych kabli.

Genax
08-06-14, 15:08
Teraz sprawdziłem i faktycznie w tych radiach jest przewód mute. Przetnij ten kabel i sprawdź czy radio gra normalnie, a jak nie to podłącz ten kabel pod zasilanie radia i wszystko powinno ładnie grać. Na tym kablu zasilanie pojawia się dopiero po włączeniu postojówek dlatego radio po tym zaczyna grać. Jeśli podłączysz ten kabel pod zasilanie radia to będzie się pojawiać na nim napięcie razem z zasilaniem radia. :)