PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z hamulcami :( Pomocy

Eljasz
04-06-14, 09:59
Witam. Opisze od początku...
W Hance przegrzały mi się tarcze i pokrzywiły więc czas było je zmienić. Oddałem auto do mechanika i zmienił mi tarcze i klocki, ale jak odebrałem, to auto hamowało(koła blokowało) z pedałem w podłodze. Pojechałem do mechanika i pytam co się z tym dzieje i czemu tak jest? Powiedział mi, że to wina serwa i żebym szukał nowego. Więc tak też zrobiłem i zakupiłem od kolegi z forum. Pojezdziłem około półtora tygodnia i z pedałem było wszystko ok(sam się naprawił) W poniedziałek oddałem Hankę znowu do mechanika na wymianę serwa i nowych szczęk i nowych centralek w bębnach. Wczoraj wieczorem zadzwonił do mnie,żebym ją odebrał. Jestem na miejscu i mówi, że znowu jest to samo, pedal wchodzi w podłogę, ale hamuje. Na wyłączonym silniku pedał da się napompować i bd taki cały czas do momentu odpalenia silnika. Odpalam i pedał w podłodze. Mowi, że odpowietrzał go parę razy i nawet pompę ABS, która jest nie sprawna i nie wie co dalej z tym robić.
Mieliście coś podobnego?? Bardzo proszę o pomoc. Z góry Dziękuję.

birchie
04-06-14, 10:21
IMHO - układ nadal zapowietrzony :P pedał twardnieje, po kilkukrotnym dopompowaniu na włączonym silniku?

Eljasz
04-06-14, 10:28
na włączonym cały czas idze w podłoge. Zapomniałem dodać, że i obroty silnika się podnoszą jak cały czas i szybko wciskam hamulec. (kumpel ma tak samo, czy to tylko u nas?)

KubEm
04-06-14, 10:37
Z obrotami to normalna sprawa, jak wciskach hamulec na postoju albo jak kręcisz kierownicą (i masz wspomaganie) to obroty idą lekko do góry : ) więc tym się nie przejmuj. Co do pedału w podłodze na 101% układ jest zapowietrzony. Podjedź do innego mechanika i niech odpowietrzy porządnie (jakieś 30-50zł nie więcej).

reaktor
04-06-14, 12:29
ja bym zmienił mechanika najpierw bo z tym to pół auta wymienisz
przed wymiana tarcz hamował normalnie?

sebawo
04-06-14, 13:25
z tym serwem to nieźle Cie naciągnął. Odpowietrzanie to wbrew pozorom nie taka prosta, łatwa i szybka robota, ja poświęciłem 2x tyle czasu na odpowietrzenie co na samą wymianę serwa i pompy. Jednak to, co robisz sam, jest robione tak jak ma być, bo za 30-50PLN nikt pół dnia dookoła auta biegał nie będzie ;)

Eljasz
04-06-14, 17:06
Tak wlasnie bylo,ze przed zmiana tarcz hamulce byly na dotyk. Bylem u innych mechanikow i kazali mi szukac kogos kto odpowietrza hamulce cisnieniowo. W mojej okolicy nikt tego nie robi;(

kruczekvu
04-06-14, 17:17
Dobrze odpowietrzyć układ i bezie ok
Sam przez to przechodziłem i po kilku odpowietrzeniach wszystko wróciło do normy
Cierpliwości

Eljasz
04-06-14, 17:23
Dzieki chlopaki:-) juz myslalem, ze znowu cos do zmiany bedzie patrzac na mechanikow u mnie.

KubEm
04-06-14, 19:12
Ale ciśnieniowe odpowietrzanie kosztuje nawet do 150zł :P przynajmniej we wrocku ; )

Eljasz
04-06-14, 19:18
Moim zdaniem byłoby warto dać 150zł za ciśnieniowe niż hamować z pedałem w podłodze:)

reaktor
04-06-14, 19:27
"Więc tak też zrobiłem i zakupiłem od kolegi z forum. Pojezdziłem około półtora tygodnia i z pedałem było wszystko ok(sam się naprawił) "

sam sie odpowietrzył u ciebie

zazwyczaj tak sie dzieje po jakims czasie jazdy

Eljasz
04-06-14, 19:35
Jutro do kumpla podskocze na kanał i poradzimy jakoś.

kruczekvu
05-06-14, 16:51
Moim zdaniem byłoby warto dać 150zł za ciśnieniowe niż hamować z pedałem w podłodze
A moim zdaniem warto samemu odpowietrzyć kilka razy i mieć w kieszeni 150 zł ;)
Zasada jest prosta i po podłączeniu wężyka z płynem wszystko wróci do normy