Zobacz pełną wersję : Problem z silnikiem D13B2
Mam dosyć już swojego Civic-a. Mam go od prawie 2 lat, kupiłem dość tanio a włożyłem jużo pare dobrych tysięcy w naprawe. Przede wszystkim nie polecam gazu w 1.3 (chyba, że to tylko tak u mnie). Ciągle "żyga" olejem już 2 razy była wymieniana uszczelka i już sam nie wiem o co kaman. Tym razem w zbiorniku wyrównawczym od płynu nie ma oleju ani żadnej białej cieczy ale silnik zażygany a do tego obroty same rosną nawet po zdjęciu nogi z gazu. Silnik szybko się grzeje, brak kompletnie mocy i na benzolu nie chce śmigac. Poradźcie co z tym zrobić bo się rozpędze pewnego razu i uderze nim w drzewo ... Może znacie jakiś serwis dobry w okolicach albo w Wawie. Może nowy silnik kupić ??
Pozdro
Proponuję zrobić swap silnika bo będzie ciężko :/ raczej nie odpędzisz się od tych napraw chyba, że dasz do dobrego mechanika, który ci zrobi generalny remont(jednak tego sie nie opłaca). A swoją drogi niestety a może i stety, haneczki nasze nie lubią gazu.
Ale wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam :aloha:
Może to głupio zabrzmi ale co to oznacza ?? :)
haneczki nasze nie lubią gazu.
lubią, lubią...
tu nie w gazie problem, skoro na benzynie tez nie chce jezdzic, uszczelka byla wymieniana, ale pewnie planowania glowicy nie bylo i na wiele sie ta wymiana nie zdala. Poza tym chyba faktycznie lepiej wymienic ten silnik, albo tak jak piszesz - rozpedzic sie i w drzewo :)
Planowanie głowicy zrobiłem, wymieniłem uszczelniacze zaworów jednym słowem ktoś to zbabrał a pare PLN pękło. Miałem nadzieje, że hania odżyje a tu odwrotnie. Po remoncie zrobiłem ze 3000 km i to samo. Myśle, że może źle wyregulowane zawory może ?? A wymieniłem chłodnice również i świece i nic ...
wymien silnik i najlepiej na inny niz 1.3
Ja wsumie tez zaluje ze kupilem d13b2 Mozna bylo poszukac wiekszego motoru bo i spalanie wychodzi spore i dobrego magika znalesc od gaznika to cud
Mój kumpel ma sedana 1.5 i zawsze jak się ścigaliśmy to wąchałem jego spaliny :) Ale w tę budę 1.5 nie wrzuce :(. Nie ma to sensu.
a jaka kupiłes uszczelke ? Czeka cie jeszcze regulacja gaznika jak obroty wzrastaja.
Uszczelkę polecano mi najlepszą jakąś japońską już teraz nie pamiętam. Właśnie chyba całą zabawe musze zacząć od gaźnika.
ja jak już załamałem ręce po tym jak mechanicy nie umieli mi zmieć poprawnie rozrządu i ustawić zapłonu i nie dało sie potem wszystkich masowo narastających z tego problemu usterek cofnąć pojechałem do porządnego drogiego serwisu gdzie panowie wcześniej w Hondzie robili. Jak sie okazało nie bylo aż tak drogo a autko już kilka miesięcy jak nowe :)
Oddaj auto moze nie do aso ale do ludzi co naprawdę znają sie na hondach. może i sie wykosztujesz ale będize zrobione tak jak trzeba. Ja teraz nawet z byle gównem (poza tym co sam dam rade zrobić) nie pojade do jakiegoś Mietka czy Czesia mechanika tylko do profesionalnego serwisu.
Chyba właśnie tak zrobie bo już mi ręce opadają. Moja hania max pojedzie 150 km/h pewnie też mam problem z rozrządem. Sam już nie wiem poszukam może ktoś na forum zna serwis w okolicach W-wy.
Jeśli obroty szaleją to wystarczy wyregulować gaznik. Pokaż zdjecia silnika "zazyganego" olejem
haneczki nasze nie lubią gazu.
lubią, lubią...
tu nie w gazie problem, skoro na benzynie tez nie chce jezdzic, uszczelka byla wymieniana, ale pewnie planowania glowicy nie bylo i na wiele sie ta wymiana nie zdala. Poza tym chyba faktycznie lepiej wymienic ten silnik, albo tak jak piszesz - rozpędzić sie i w drzewo :)
D15B2 moze i lubi gaz ale D13 takie jak ja i kolega posiada nie lubi ... łyka jak głupi ten gaz silnik pada... nie polecam w tym silniku gazu i żeby benzyna miała kosztować 6zł to wole mniej jeździć niż katować hanke
tak jak wyzej pisali nie dawaj hani komus kto cale zycie robil poldzery i duze fiaty ie obrazajac ich bo sie zdazaja tez i pozadni magiki.Ale naprawde daj komu kto sie zajmuje samymi hondami i zrobi ci to pozadnie.Choc kiedys mialem auto w gazie to pojechalem do naprawde dobrego grzebka i sie zapytal czy mam gaz jak powiedzialem mu ze tak to jego odpowiedz byla prosta do widzenia i dodal chiales gaz to widocznie chiales problemy.ale to jego slowa
marcin EZG
29-05-08, 17:28
jak sie kupuje auta za grosze to potem takie historie sie zdarzają:(
Nie chciałbyś zobaczyć tego zażyganego silnika :(. Ten widok tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Właśnie w tym rzecz, że 1.3 oj nie lubi gaziku. Kumpel jak wcześniej pisałem ma civ-a 1.5 i smrodek wącham a i nic się nie dzieje. Myślę nad nowym silnikiem bez gazu. Macie civic-a 1.3 ??Ile to pali benzolu ??
ja mam 1.3 z gazem i nie mam z nim zadnych problemow Jedynie co przy gazie zrobilem to montaz blosa zamiast palnika bo na benie brakowalo mu powietrza Do tego spalanie gazu spadlo z 9-10 do 8l
Smiga az milo :D
Ja tam mam gazik w D13B2 i bez żadnego problemu przez dwa latka prześmigałem już prawie 60000 ale podstawa to dobry gaz. Ja od zawsze od kiedy mam gazik tankuje na stacjach BP ( to nie reklama ) zresztą benzynkę też tam kupuję. Wniosek z tego taki Jak już pisał kolega
ja mam 1.3 z gazem i nie mam z nim zadnych problemow Jedynie co przy gazie zrobilem to montaz blosa zamiast palnika bo na benie brakowalo mu powietrza Do tego spalanie gazu spadlo z 9-10 do 8l
Smiga az milo :D D 13 nie robi kłopotów na gaziku.
co do gazu to slyszalem sceptyczne opinie w gazach w honach. Sam osobiście leję tanią benzynę z ukrainy obecnie za 3,70. Pali niecale 6 litrów. Czasem lekko ponad 6.
moze i jedni maja gaz i jezdza bez problemow ale ja zawsze bylem na nie.moze i jest taniej ale nikt mi nie powie ze to predzej czy puzniej nie niszczy silnika bo napewno
wydaje mi sie, że takie 1,3 mało pali i mozna jezdzic na benie. Od gazu 3 razy wole jakiegos TDI
moze i jedni maja gaz i jezdza bez problemow ale ja zawsze bylem na nie.moze i jest taniej ale nikt mi nie powie ze to predzej czy puzniej nie niszczy silnika bo napewno
zgadzam sie !! niby dobry gaz nie szkodzi ale nie mialbym serca zmuszac Hani do jazdy na czyms innym niz paliwko :) do benzyny silnik zostal stworzony i na niej ma jezdzic
jesli juz gaz to sekwencyjny, koszty ok 3 tyśki do hondy wiec sie nie opłaca bo ja za hanke 4 tysie dałem ;) gaz mozna wrzucac do nowych aut, do uzywek to nieoplacelne. A co do spalania to ja mam 6,5L po miescie :agent: wiec na chu%$ mi gaz....
Pokaż zdjecie. sprobujemy pomoc. Mi pali na benzynie 7-8litrow w miescie. Moj rekord to lato 6.0 z klima na trasie.
Autko postawiłem u mechaniora. Narazie sprawdza. Do silnika dotykać się nie będzie do tego musze znaleźć speca.Niestety fotek nie mam mozę dziś mi się uda cyknąć. Musze rozebrać silnik bo niestety mój poprzedni mechanik spartaczył mi uszczelkę pod głowicą. Pewnie pójda uszczelniacze zaworów, pewnie trzeba je będzie ( zawory ) przytrzeć i wyregulować itp. Więc trochę pracy jest.
Autko postawiłem u mechaniora. Narazie sprawdza. Do silnika dotykać się nie będzie do tego musze znaleźć speca.Niestety fotek nie mam mozę dziś mi się uda cyknąć. Musze rozebrać silnik bo niestety mój poprzedni mechanik spartaczył mi uszczelkę pod głowicą. Pewnie pójda uszczelniacze zaworów, pewnie trzeba je będzie ( zawory ) przytrzeć i wyregulować itp. Więc trochę pracy jest.
no to suchaj to pierscionki tez sobie odrazu wymien za wczasow a najlepiej by bylo jak bys generalk pierdyknol to mial bys przynajmniej pewnosc chyba ze masz gzies okazjie kupic inne serduszko do hani