Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wybór gazowni

CreIser
03-06-14, 13:45
Witam,

stoję przed minimalnym dylematem. Sekwencja (III gen.), czy II gen? Jakie są plusy i minusy? Proszę o udział w dyskusji.

MarcinWL
03-06-14, 14:28
w przypadku II gen jest niska cena montażu, poza tym same wady - spadek mocy na gazie i pb ze względu na konieczność zastosowania miksera, nieprecyzyjne dawkowanie gazu czyli wyższe spalanie, potrafi strzelić gazem w dolot
sekwencja - droższa, ale ekonomiczna, dobrze dobrana i zamontowana działa identycznie jak na benzynie

Ja nawet bym sie nie zastanawiał nad II gen

CreIser
03-06-14, 14:54
Ponoć gaz sekwencyjny potrzebuje więcej czasu, by na niego przejść. Jak wygląda u Ciebie, jeśli oczywiście masz gaz, sytuacja np. w zimie. Teraz mamy ciepłą porę i moja Honda szybko się nagrzewa, no ale nie mam porównania, bowiem jestem jej posiadaczem od 1,5 miesiąca.
Ponoć przy sekwencji spala się mniej gazu, czyli o 1l więcej niż benzyny, czy tyle samo, bo przy II gen. 1,5-2l więcej.

KubEm
03-06-14, 15:07
Powiem tak, mam już 3 hondę i 3 na gaz i to na sekwencji. Wcześniej była prelude 2.0 i zimą przy -15 wystarczyły 2-3 min (akurat na obskrobanie szyb) i auto było na gazie a temp cieczy musiała przekroczyć 40 stopni żeby przeszło na gaz. Obecny D16Y8 zimą też potrzebował 3-4 min i był na gazie i również temp musiała przekroczyć 40 stopni. (większość gazowników ustawia temp przejścia na 30 stopni bo to minimum jakiego wymaga reduktor, ja prosiłem o ustawienie na 40 zeby silnik nie dostawał tak bardzo po dupie..) Do tej pory nic się nie dzieje. Civic zrobił na gazie 13k km bez awarii. Preluda ponad 22k bez awarii. Warunek przezd montażem LPG to sprawny układ zasilania PB. Jeżeli masz cokolwiek nie tak z zapłonem, filtrami itd. to wszelkie minusy będą spotęgowane na LPG : ) Poza tym gaz to o połowe tańsza jazda :)

Moja instalacja Stag 4 kosztowała 2600zł na wtryskach Hanny. (butla 28l, wlew w klapce paliwa i zero problemów :) )

Co do spalania, to mi pali średnio 8,7-9l /100km LPG (liczone na motostat.pl ) przy jeździe 80-100 km/h. Wiadomo, przy 160 bierze i 12-13l .. Benzyny pali średnio 7-7,5l : )

CreIser
03-06-14, 15:12
Hahaha, bez przesady 160 po Warszawie to nierealne w dobie korków :D ale opinia ta przydała mi się i to bardzo ;) niestety problem polega również na tym, że nie dysponuję jakimś przesadnym funduszem na LPG, więc tnę koszty i szukam czegoś przystępnego ale też żeby mnie nie zjadło finansowo.

Na Allegro znalazłem takie oto oferty:
http://allegro.pl/promocja-auto-gaz-instalacja-lpg-najtaniej-w-pl-i4219022713.html
http://allegro.pl/montaz-instalacji-lpg-warszawa-stag-eco-i4292246110.html

Co sądzicie na ten temat?

KubEm
03-06-14, 15:50
Hmm, średnio bym ufał kupowaniu instalacji na allegro. Pierwszy link w ogóle odpuść bo nie napisali co montują a za 1400 zł to będzie sam śmietnik a nie lpg.
W drugim linku już trochę lepiej, z tym że z tego co wiem to pisze się Valtek a nie Waltek więc gazownik średnio wie co sprzedaje? (i nie ma że źle na klawiaturze wcisnął bo odległość od W do V jest spora :P )

Generalnie jeżeli nie planujesz upalać ani jakoś robić grubszych modów to zestaw stag 300 / stag 4 + reduktor nawet ten tomasetto + listwa Valtek dadzą radę. Z tym, że przy jakimkolwiek przyroście mocy powyżej 110 KM mogą już nie wyrabiać : ). Wszystko rozbija się o czas wtrysku gazu. Dużo możesz się dowiedzieć na lpg-forum.pl

Osobiście mogę polecić tego pana: http://gabas.pl/oferta/ wiem że to 230km od Warszawy ale robi to mega dobrze. Montował u mnie w 2 autach i nie było żadnego problemu, montaż trwał 5 godzin + ustawienie gazu i w drogę do domu. (jest ich tam 3 i robią jedno auto od a do z i potem kolejne, a nie że po kilka na raz..)

CreIser
03-06-14, 18:10
Osobiście nie dam rady jechać taki kawał :P jednakże cieszę się, że znalazłeś znakomitego gazownika :)

Allegro to tylko portal ogłoszeniowy, na aukcji Staga jest nawet odnośnik do całej firmy. W kwestii tego "V" mogę jeszcze ustalić przed samą montownią, ale wydaje mi się, że raczej jest to literówka, choć nie wiem, jak powstała :P

Silnik nie będzie modowany, seryjne 90KM, nie znam się na mechanice, a latać z każdą cześcią do mechaniora - bezsens :)