Zobacz pełną wersję : dziwne odgłosy
leszek kojder
03-06-14, 12:14
Witam od pewnego czasu mam dziwne odgłosy od strony przedniego prawego koła. Celem wyeliminowania opon zmieniłem koła na inne. Przy skręcaniu w prawo, lewo i prosto dźwięk jest taki sam.
Może to śmieszne ale brzmi to -- łyt łyt łyt łyt. Macie sugestie to piszcie, wstępnie obstawiam łożysko.
butler.gdansk
03-06-14, 12:20
Czy jak w trakcie jazdy zaciągasz ręczny (lekko) to znika ten dźwięk czy nadal "łyka"?
leszek kojder
04-06-14, 08:46
Tak dalej łyka ja zaciągnę lekko ręczny.
A nie brzmi to jak odgłos pocierania o gumę, takie powiedzmy piszczenie?
leszek kojder
05-06-14, 07:53
Zaryzykowałem 130 zł i kupiłem łożysko BTA problem znikł.
Tylko czy to było łożysko?Bo zwykle łożysko huczy jak jest do wymiany.Nie spotkałem się z takim objawem uszkodzonego łożyska.Tu też mogło być coś innego i jak wymieniłeś łożysko po prostu przy okazji to usunąłeś.Jakieś np.luzy czy coś o coś ocierało.A tak z woli ciekawości,to po jakim przebiegu nastąpił ten objaw?
poruszę jeszcze ten temat bo mi akurat piszczy z tyłu a po lekkim zaciągnięciu ręcznego hamulca pisk zanika - tak jak kolega BUTLER to opisał..
co to bedzie- klocki czy jakaś spręzynka.. ??
butler.gdansk
13-06-14, 16:18
a) Masz rant na tarczy - on trze o zacisk. Niczym raczej nie grozi, ale dźwięk będzie z czasem coraz większy.
recepta - jeśli jest grubsza niż minimalna zalecana grubość tarczy to stoczyć te ranty, jak jest już cienka to wymienić na nowe.
b) Nacisk nie odbija. W skrajnym wypadku może to doprowadzić to pęknięcia tarczy hamulcowej od przegrzania, a także dużo szybszego zużycia klocków, oraz z powodu nagrzania felgi nawet do poluzowania nakrętek koła przez stopienie lakieru w połączeniu piasta - felga.
recepta - oddać zaciski/prowadnice do regeneracji (lub samemu to zrobić).
Przeszedłem w moim Civicu już przez wszystkie wymienione wyżej opcje ;)
https://imagizer.imageshack.us/v2/1223x685q90/35/87e8.jpg
wow tarcza wyglada na nowa czy tylko takie zludzenie?
butler.gdansk
13-06-14, 21:47
Kilka tysięcy przebiegu miała.