Zobacz pełną wersję : Jaki SWAP?
Pewnie był ten temat juz milion razy ale chce mieć wszystko w jednym miejscu.
Wiec moj problem jest taki. Zastanawiam się ostatnio nad SWAPEM i chce wsadzić do swojej Hani 1.4 90KM z 1996roku jakiś mocniejszy silnik. Tylko mój problem polega na tym ze nie mam pojecia który silnik jest najlepszy pod wieloma względami. Oczywiście moc, spalanie i awarie.
Znalazłem jakieś silniki na allegro ale nie znam sie na tym. Znalazłem taki dwa:
http://allegro.pl/swap-silnik-honda-civic-vtec-1-6-d16y8-d16y5-i4280486754.html
http://allegro.pl/swap-silnik-honda-civic-vtec-1-5-d15z6-115km-i4225569783.html
Jaki silnik będzie najlepszy?
Którym się zainteresować?
Pewnie był ten temat juz milion razy ale chce mieć wszystko w jednym miejscu.
Wiec moj problem jest taki. Zastanawiam się ostatnio nad SWAPEM i chce wsadzić do swojej Hani 1.4 90KM z 1996roku jakiś mocniejszy silnik. Tylko mój problem polega na tym ze nie mam pojecia który silnik jest najlepszy pod wieloma względami. Oczywiście moc, spalanie i awarie.
Znalazłem jakieś silniki na allegro ale nie znam sie na tym. Znalazłem taki dwa:
http://allegro.pl/swap-silnik-honda-civic-vtec-1-6-d16y8-d16y5-i4280486754.html
http://allegro.pl/swap-silnik-honda-civic-vtec-1-5-d15z6-115km-i4225569783.html
Jaki silnik będzie najlepszy?
Którym się zainteresować?
d16 - z6/z7/y5/y8/w4 - najsilniejsze opcje i je jest sens pakowac jesli chcesz i parametry i spalanie - swap tanszych jednostek zwykle sie nie oplaca...
Swap na Bserie to GRUUUUBE tysie :)
Widze obydwa silmiki od Cairo - masz zamiar swapowac auto w Krakowie? :>
Najchętniej zrobiłbym to we Wrocku ale najpierw musze znaleźć tutaj odpowiedni silnik. A ile może wyjść cały swap?
Najchętniej zrobiłbym to we Wrocku ale najpierw musze znaleźć tutaj odpowiedni silnik. A ile może wyjść cały swap?
caly swap czego i w jakiej kondycji
Witam. Przyłacze sie tylko z info :) Ja swapowałem rok temu z 1,4 iS 90 km D14Z2 (OBDII) na D16Z6 (OBDI elektryk od podstaw zrobiona silnikowa :) ) po pełnym remoncie czyli panewni główne i korbowodowe z ACL a pierscienie nominalne :) Silnik zalany Castrol EDGE 0W40 fully syntetic i brak jakich kolwiek ubytków brania :P cały taki swap kosztował mnie 4,500zł z montazem i trwał 4 dni :) A tak na marginesie teraz zamontowałem juz samemu Kompresor M62 i dmucham 0,5 bara :P :P :P
Napisz ile chcesz na to przeznaczyc ;)
PIMPEK_EJ2
03-06-14, 22:43
Widze obydwa silmiki od Cairo - masz zamiar swapowac auto w Krakowie? :>
Ja brałem od cairo swap hebli i było jak w opisie:) z jeżdzącego auta, nie dodał tylko że zaciski z tyłu są zapieczone....
Co do silnika to uważaj przy zakupie albo dołóż troche kasy i kup z pewnego źródła! Mało już jest nie kopcących z6, zastanów się nad y8 bo są nowsze.
Ile kasy chcesz na to przeznaczyć?
Co do spalania zależy jak to jeździ, mi b7 i z6 paliły w mieście od9,5 do 12 litrów na trasie od około 6 litrów do 9,5:D
W tych silnikach rzadko coś się psuje. Chyba że trafisz na egzemplarz po jakimś rzeźniku:/
Narazie sie rozglądam i zastanawiam wiec nie mam wyznaczonej kwoty. Dlatego chce wiedzieć ile mniej więcej moze coś takiego kosztować.
Eee no to jak sie rozgladasz to o czym my tu gadamy.
D16Z6 surowe 2500 / zdrowe 3500
B16A2 4500 / 6000
B18C4 5000 / 6500 + jedyna sluszna skrzynia S80 3000zl
Nadal sie rozgladasz ? :D
Eee no to jak sie rozgladasz to o czym my tu gadamy.
D16Z6 surowe 2500 / zdrowe 3500
B16A2 4500 / 6000
B18C4 5000 / 6500 + jedyna sluszna skrzynia S80 3000zl
Nadal sie rozgladasz ?
eee zapomniales o heblach i zawiasie :cool:
za 2200 sprzedam ci zdrowy SWAP d16z7 bez skrzyni - nawet moge zalozyc (nie za darmo oczywiscie) - wkestia dogadania
Karamba podawal ceny samego swapa dolicz do tego heble, zawias + ogarniecie setki dodatkowych rzeczy takich jak rozrzad, swiece kable palec kopulka, plyny (ktore nie koncza sie na oleju) uszczelniacze uszczelki lozyska sprzeglo rozporki wydech ew. dolot, strojenie i takie tam inne male pierduły.. bo tu drazek "luzno lata" tam przyda sie jakis wskaznik, a jeszcze gdzie indziej okazuje sie ze pompa/rozrusznik/akumulator/wstaw wlasne daje dupy :) Ogolnie swap z glowa to nie jest pierdniecie w mąkę, tak mi sie wydaje :)
A moze k seria. Z bomby masz tyle mocy ze nie bedzies musiał nic wzmacniac. Skupisz sie na hamulcach i zawieszeniu. Tylko ta cholerna cena swapa.
Juz widze jak kolega wyklada 20k+ na Kaserie jak nas sie pyta jaki swap :D
Karamba podawal ceny samego swapa dolicz do tego heble, zawias + ogarniecie setki dodatkowych rzeczy takich jak rozrzad, swiece kable palec kopulka, plyny (ktore nie koncza sie na oleju) uszczelniacze uszczelki lozyska sprzeglo rozporki wydech ew. dolot, strojenie i takie tam inne male pierduły.. bo tu drazek "luzno lata" tam przyda sie jakis wskaznik, a jeszcze gdzie indziej okazuje sie ze pompa/rozrusznik/akumulator/wstaw wlasne daje dupy :) Ogolnie swap z glowa to nie jest pierdniecie w mąkę, tak mi sie wydaje :)
AMEN - a ludzie mowia ze zdzieram - ale nikt nie liczy swiec, olejow i jakichs innych farmazonow ktore ZAWSZE wychodza po drodze - potem tez zdziwko ze swap d16z6 - po taniosci wyszedl ponad 3000 :)
Ja brałem od cairo swap hebli i było jak w opisie:) z jeżdzącego auta, nie dodał tylko że zaciski z tyłu są zapieczone....
Kumpel też 2 lata temu kupił swap u Cairo, miało być b16a ze skrzynią ze szperą itd. Niestety nie było szpery, do wymiany miał jeszcze kilka elementów po ich robocie, które miały być na gwarancji :) A nie były, gość miał dosłać przeguby itd nie zrobił tego. Zdecydowanie mój znajomy nie polecił tej firmy. Aha bo bym zapomniał, głowica miała wyszczerbienie na klawiaturze pod pokrywą jakby ją ktoś kątówką potraktował itd itd.
A moze k seria. Z bomby masz tyle mocy ze nie bedzies musiał nic wzmacniac. Skupisz sie na hamulcach i zawieszeniu. Tylko ta cholerna cena swapa.
Najlepiej całe ep3 z uk ;)
Poszaleliście. Ja chciałem tylko się zorientować w temacie. Ale miło z waszej strony. Teraz wiem już mniej więcej o co chodzi :D
Poszaleliście. Ja chciałem tylko się zorientować w temacie. Ale miło z waszej strony. Teraz wiem już mniej więcej o co chodzi :D
Musisz odpowiedzieć sobie na bardzo ważne pytanie, czy warto się bawić w D14, wyłożysz i finalnie będzie kosztowało z 2500zł, roboty cały tydzień, pojeździsz dwa miesiące i stwierdzisz że za mało mocy i będziesz żałował wydanych pieniędzy. Lepiej zaoszczędzić trochę, jak nie B-seria bo jest droga, to uzbieraj 3,5tys i wkładaj d16z6 a najlepiej d16y8 które mają 125KM i jazda już będzie dużo bardziej przyjemna. No i też trzeba mieć siły na zamiary ;) bo przy swapie jak koledzy pisali wcześniej, trzeba zrobić jeszcze całą masę innych rzeczy które wyskakują niespodziewanie i jest wtedy rozczarowanie :) Pozdrawiam i udanej decyzji :)
Witam wszystkich,
Zostałem przekierowany do tego działu , mam pytanie podobne jak kolega a mianowicie chodzi mi o swap silnika 1.8 136 km z accorda vi gen do civica vi gen 5d. Pomysł wziął się z stąd, że accordów jest trochę więcej niż civiców z przyzwoitym silnikiem a niedaleko mnie jest szrot gdzie koleś rozbiera setki anglików i daje gwarancje na silniki. Czy ktoś się orientuje ile by to mogł by taki swap kosztować i czy jest to bardzo problematyczne ?
Bardzo.
Poszukaj how-to swapów H-serii i zmień tylko nazwę silnika :) Customowe łapy, półosie, wiele podzespołów, przerobienie biegów na linki itp. Nie opłaca się.
136 KM to chyba F-seria. Bardziej oplacaloby Ci sie jakies D16. Mocowo podobnie,swap o wiele przyjemniejszy. Prawie,ze polegajacy na zasadzie,stary silnik wyciagasz,wkladasz nowy. Bez kombinowania.
Co do tematu swapu na B18. Sam swap kosztuje ok.5 tys. Ostatecznie mozna sie zamknac w okolo 10 tysiacach. Po co doliczac od razu skrzynie S80. Oryginna S9B na poczatek jest swietna. Pomiedzy D14 a B18 jest przepasc,wiec modzenie przed wlozeniem silnika wydaje sie nieodpowiednie. Mozna gdzie indziej ulokowac kase.
Rozsadek podpowiada kupic odrazu MB6.. a nie pchac sie w d serie, ja niestety mam d serie i zaczyna irytowac brak mocy :D
Czyli rozsądny ekonomicznie swap to tylko na silniki 1.5 lub 1.6. Z tego co mówicie to wystarczy kupić sam silnik i przeciętnej klasy mechanik mi go przełoży bez większych trudności ?( pytanie może głupie ale nie znam się na mechanice samochodowej)
rosiniak99
21-06-14, 20:38
albo wrzucamy B20Z1(1500zł) z CR-V + skrzynia z B16 (ok. 1000zł) i mamy 150KM z ładnym momentem 185Nm przy 4tyś obrotków o którym Dserie mogą pomażyć ;)
I spalanie o którym d serie moga pomarzyc:)
Michalll_1991
24-06-14, 14:17
ciekawe ile by paliło takie b20z1 w civicu, moze ktos sie orientuje jak to pali ?
Ktoś to ma na forum w 6genie tylko że w Turbo :D