Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda CRX Del Sol, pomoc w wyborze

cichykzn
02-06-14, 22:32
Witam.
Niedługo bd się przymierzał do zakupu Hondy CRX Del Sol, tylko moje pytanie brzmi... Opłaca się brać hanie z transtopem? Słyszałem przeróżne opinie na ten temat, niektórzy mówią że transtop bardzo często ulega różnym awariom itd ale z drugiej strony jest to o wiele bardziej wygodne niż ręczne ściąganie dachu, dlatego chciałbym wiedzieć (szczególnie Ci co mieli styczność z transtopem w solkach) jak wygląda sprawa awaryjności tego bajeru i jakie są koszta naprawy najczęstszych awarii elekt. dachu ?

ps. Wiem że transtop jest o wiele trudniejszy w znalezieniu oraz koszta zakupu mogą być trochę wyższe, także opinie na ten temat nie satysfakcjonują mnie. Chodzi mi tylko i wyłącznie o poziom awaryjności (najczęstsze usterki) i ewentualnie koszta naprawy.

joker333
03-06-14, 13:07
Trochę czujników tam jest(około 30?) dolicz do tego wiek auta i już masz gotowy przepis na to że coś się będzie psuło a koszty? jak masz masę wolnego czasu sam będziesz siedział i kminił czemu nie działa, bo człowiek który nie miał z tym styczności pewnie nie będzie chciał Ci robić tego (poświęci masę czasu a czas to kasa ).
Weź też pod uwagę że auto z transtopem sporo cięższe jest , gdzieś chyba czytałem że B seria z transtopem podobnie się rozpędza jak D z manualem.
Ogólnie ja bym sobie odpuscił chyba że trafi Ci sie zadbana sztuka w dobrej kasie(na pewno do trans bym nie dopłacał z racji tego że go ma ) ;)

Seba27
03-06-14, 13:21
sprzedam ci solke z b18c pod maska i manualnym dachem + kompletny swap TransTopa dostaniesz gratis :)
Zajmuje pol bagaznika - wazy 120kg wiecej - ale lans to lans wiec co kto lubi :)

cichykzn
03-06-14, 22:47
Wiem że jest cięższe, ale jednak i tak masa samochodu jest w miarę niska w stosunku do mocy silnika, a parę dziesiątych sekundy w przyspieszeniu różnicy mi nie robi ;) A w sumie z racji tego że jestem w technikum na kierunku mechatroniki w szkole samochodowej to może rzeczywiście dam radę sam sobie z tym poradzić. A co do ceny to różnie się ludzie cenią, niektórzy z racji że jest transtop to stoi czasem po 8-9 kafli, a widziałem chyba już ze 2 egzemplarze kiedyś za około 5-6 tysięcy

@Seba27
dzięki, na razie się tylko orientuje co i jak, zobaczymy ile bd mieć kasy dokładnie bo kupować będę gdzieś we wrześniu, max w październiku, poza tym wolę seryjny silnik D16Z6 na początek przygody i ewentualnie sam potem robić swapy albo go podkręcać ;)

ps. Znacie kogoś na forum kto posiada Solkę z transtopem i objaśnił by mi dokładnie ten temat ?

Dissnej
04-06-14, 15:10
Znacie kogoś na forum kto posiada Solkę z transtopem i objaśnił by mi dokładnie ten temat ?
Przeleć po tematach w dziale Nasze Hondy.