Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Listwa przy szybie

froscio
02-06-14, 12:27
Witam.
Posiadam problem z listwami przy szybach na drzwiach tymi poziomymi .
Zacznę od tego że nie posiadałem elektryki szyb i przekładałem mechanizmy.
Niestety po wymianie , listew jak i mechanizmów , leje się woda do drzwi i między szybą a listwą jest szpara, jest to wina źle ustawionego mechanizmu , listwy czy też nieoryginalnych spinek tej że listwy .

MM63
02-06-14, 18:36
Raczej listwy. Syfiki niestety mają słabe te elementy. Spinki raczej nie mają nic do tego, grunt żeby listwę sztywno trzymały.
Rozmyślaliśmy kiedyś nad tym problemem w dziale 5D - przydałoby się odgiąć od listwy ten pasek z meszkiem, ale jak na razie nikt nie wymyślił na to sposobu.

Chociaż sama listwa zgarniające by się chyba nie doginała do tej całej listwy robiąc szparę...

froscio
02-06-14, 21:21
przy nowych listwach ten meszek jest sztywniejszy ?boje się aż pytać w hapartsie o nowe i ewentualnym nie rozwiązaniu problemu po ich zakupie ;/

MM63
02-06-14, 22:22
Meszek właściwie cały czas jest sztywny, tylko w jakiś dziwny sposób odchyla się od szyby. Nowych w rekach nie miałem.
Z tymi listwami też jest taki problem, że ta zewnętrza powłoka pęka/odłazi i tak dalej.
Obiła mi się o uszy kwota 250zł/szt do 5D.

froscio
02-06-14, 23:22
Z tymi listwami też jest taki problem, że ta zewnętrza powłoka pęka/odłazi i tak dalej.

dlatego je zmieniałem mimo że obecne lepiej nie wyglądają ;/ no trudni lipa będę musiał zapytać o ich cene ;(

Michalll_1991
08-06-14, 14:14
Pawlos czy Tomineo czy timo kupowali ostatnio nowe i wlasnie taki chyba to byl piniondz jak MM63 dał :>

froscio
09-06-14, 10:57
Timo kupował, trudno będzie trzeba zainwestowac :/

john047
09-06-14, 11:22
sproboj dac szybe na maksa do samej gory(do oporu)wtedy szyba sie lekko zgina do strony listwy i likwiduje szpare bynajmniej u mnie tak dziala.

ale za to mam szpare w srodku w aucie.

froscio
09-06-14, 11:30
sproboj dac szybe na maksa do samej gory(do oporu)wtedy szyba sie lekko zgina do strony listwy i likwiduje szpare bynajmniej u mnie tak dziala.

ale za to mam szpare w srodku w aucie.
robie tak a szpara i tak jest drobna , no ale dla wody to żaden problem :P

john047
09-06-14, 11:57
no to woda ci wyleci i tak dolem szparami.

zakonserwoj dobrze drzwi od srodka;-)

MM63
26-06-14, 19:57
Chyba udało mi się rozwiązać ten problem :]

Kupiłem listwy za 10zł/szt. Umyłem szczoteczką i mydłem ten mechaty pasek (przy okazji całe listwy). Zauważyłem, że jak ten pasek namoknie, to można go nieco odkształcić.

http://www.resizer.pl/pliki/12138.jpg

Później montaż na niepopękanych spinkach. Siadło bardzo ładnie. Pasek przylega przy zamkniętej szybie, bo szybka odgina się wtedy na zewnątrz. Civic nie bentley, dlatego szyba odgina listwę razem z blachą (wystarczy przycisnąć ręką blachę na środku szyby i widać jak się wygina).

http://www.resizer.pl/pliki/12139.jpg

Ja jestem zadowolony - listwy wyglądają ładnie, a przy zamkniętych szybach woda nie wpada do środka drzwi. "Listwami zgarniającymi" bym ich nie nazywał, bo raczej nie oczyści się szyby z kropli za ich pomocą.
Zresztą kto syfikiem jeździ bokiem...

froscio
26-06-14, 23:00
szkoda że tego nie wrzuciłeś zanim wrzuciłem swoje :P bo zdemontować je teraz nie uszkadzając spinek.... ;/ miałem jeszcze wene żeby tam napchać silikonu ale pewnie odleciał by z czasem ;/

MM63
26-06-14, 23:46
Opuść szybę na maxa i wyciągnij odginając. Jak pękną, to znaczy że stare były.
Jak u Ciebie leżą?

Ja myślałem nad tym, żeby jakiś cienki gumowy wężyk wrzucić żeby odginało ten pasek, ale tak jak teraz jest dobrze.

froscio
27-06-14, 08:07
ja mam nowe spinki :/

mafia35
28-06-14, 11:05
Opuść szybę na maxa i wyciągnij odginając. Jak pękną, to znaczy że stare były.
Jak u Ciebie leżą?

Ja myślałem nad tym, żeby jakiś cienki gumowy wężyk wrzucić żeby odginało ten pasek, ale tak jak teraz jest dobrze.

Ja właśnie włożyłem cienki wężyk stosowany do podlewania kropelkowego roślin.
Coś takiego: http://www.farma-malecki.pl/galerie/k/kroplownik-irriga-2-krop_359.jpg

Dochodzi do szyby jak ta lala :)

froscio
28-06-14, 13:19
pokaż zdjęcie na aucie :P