PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne tarcie - potrzebna fachowa pomoc :)

Milten99
02-06-14, 11:51
Witam,

Od pewnego czasu mam spory problem z moją hondą (Ej9, d14a4 + LPG) . Otóż podczas jazdy po łuku (prędkość powyżej 80km/h) w prawo słyszę ewidentne tarcie w okolicach lewego, przedniego koła. Tarcie występuje nawet przy delikatnym skręceniu kierownicy (o kilka stopni) Wykluczyłem łożysko koła.
Tarcie pojawia się tylko, gdy mam wciśnięty pedał gazu. Jeśli odpuszczam gaz jest absolutna cisza.
Co ciekawe jeśli wiozę ze sobą pasażera, który dociąża prawą stronę pojazdu tarcie na łuku w prawo jest znacznie mniejsze, prawie niesłyszalne. Dodam jeszcze, że odgłos tarcia występuje także przy jeździe prosto (prędkość powyżej 80km/h) z wciśniętym gazem, gdy najeżdżam na nierówności w asfalcie i auto dobija do asfaltu.
Macie jakieś pomysły ? Co może być przyczyną takiego tarcia ?

Pozdrowienia !

birchie
02-06-14, 11:58
Sprawdź czy tarcza hamulcowa nie ociera o wewnętrzną osłonę.

Milten99
02-06-14, 14:26
Jutro sprawdze. Dzięki

Jeszcze jakieś pomysły?

Milten99
19-06-14, 17:30
Zawieszenie przód sprawdzone w 100%, a problem nadal występuje.

Dzisiaj w notatkach zauwazylem, ze problem pojawił się mniej więcej wtedy, gdy wymienilem tłumik środkowy. Czy możliwe jest, że wciśnięcie gazu przy skręcie + wymiana tłumika może powodować jakieś tarcie? Np. złe zamocowanie tłumika czy nieodpowiednie połączenie tłumika z katalizatorem??

Nie jestem fachowcem, wiec proszę o Wasze spostrzeżenia