Zobacz pełną wersję : coś hałasuje pod pokrywą zaworów.
Witam, od razu napisze ze sytacja ma miejsce przed i po regulacji zaworów :)
jest to dzwięk jakby wlasnie grały zawory. Kiedy jedziesz spokojnie i nie dodaje sie gazu za mocno jest piekna cisza - jedziesz np. 80 / 90 km/h na 5 biegu naciskasz mocniej gaz i auto przyspiesza wydajac ten dziwny dziwiek jak byc jakas blaszka drgała i uderzała o coś.
jest to troche irytujące - silnik igła - oleju nie bierze, szrotem nie jest ale tylko ten dzwiek.
czy ktos z Was mial cos takiego ?
Spalanie stukowe? Chociaz w sumie powinien sie Check zaswiecic...
jedna_brew
02-06-14, 10:09
hej,
myslę że niekoniecznie jest to coś z silnikiem związane - być może pod wpływem zwiększonych drgań silnika pod większym obciążeniem lata jakaś nieprzykręcona blaszka? np. osłona cieplna kolekora wydechowego (tak strzelam, nie wiem czy w ej9 jest cos takiego)
sprawdz pasek od alternatora
wiesko1261
02-06-14, 20:16
pewnie kasowniki hałasują lub wyrobiona klawiatura
kolega ma podobnie b16 ,panewki w porządku sprawdzane
kasowniki nowe
silnik osłuchany przez kilku mechaników
prawdopodobnie u niego klawiatura :confused:
kasowniki dźwigienek środkowej krzywki...
siemka u mnie hałasowały tak http://haparts.pl/14820-pcb-8.html ale ja miałem d16 trochę inne
Dzieki za odp - wyrobiona klawaiatura oby to nie to bylo - bo silnik ma przejechane około 160 tys i byl wyciagniety z automatu - sensowne sa te kasowniki - czy mozna wyminiec tylko je czy cos jeszcze idzie w nastepstwie tego ?
Endriu286 - jak wymieniales to robiłes cos jeszcze z tak zwanych rzeczy "NIC" bo to przeciez "pasuje" :P - pytam bo czesto jest tak ze jedno rzecz w planach czlowiek ma a potem sie okazuje ze juz przy okazji to i tam to :)
Mozna z tym jezdzić czy to jest cos czym martwić sie trzeba ?
Dzieki za odp - wyrobiona klawaiatura oby to nie to bylo - bo silnik ma przejechane około 160 tys i byl wyciagniety z automatu - sensowne sa te kasowniki - czy mozna wyminiec tylko je czy cos jeszcze idzie w nastepstwie tego ?
Endriu286 - jak wymieniales to robiłes cos jeszcze z tak zwanych rzeczy "NIC" bo to przeciez "pasuje" :P - pytam bo czesto jest tak ze jedno rzecz w planach czlowiek ma a potem sie okazuje ze juz przy okazji to i tam to :)
Mozna z tym jezdzić czy to jest cos czym martwić sie trzeba ?
WYMIENIAŁEM JE pRZY REGULACJI ZAWORÓW , Z USZCZELKĄ pOD DEKLEM JAK CI TO MOCNO JUZ KLEpIĘ TO LEpIEJ JUZ WYMIENIĆ ALE MOŻNA TO SpRAWDZIĆ NA pOSTOJU JAK COŚ TO ZADZWOŃ 792198617