Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Montaz dokladeczki type r z absu w civic 6gen...

wydma8
28-05-08, 14:54
Witam, jutro czeka mnie montaz dokladeczki type r w mojej civic 6gen i sie tak wlasnie zastanawiam jak ja zamontowac zeby to mialo rece i nogi, zeby nie odpadla i zeby montaz wygladal ladnie i estetycznie:):):):)

Czy wystarczy uzyc srub czy moze jeszcze wspomoc sie klejem do szyb, wstepnie jak ja przykladalem to na bokach troche trzeba ja zaciagnac...

Prosze o pomoc osoby ktore juz montowaly u siebie taka dokladeczke.

Dzieki i pozdrawiam

dymek
28-05-08, 19:06
a nie miałeś w komplecie śrubek montażowych?

nitro20
28-05-08, 19:33
Myślę że samemu będize Ci to Ciężko bardzo ładnie zrobić, wiem ze trzeba ją delikatnie nagrzać na końcach najlepiej opalarką, zeby doszła do odpowiedniego kształtu, apóxniej śruby i klej też.

wydma8
28-05-08, 21:09
Dziekuje za cenne wskazowki, opalarke mam, sruby tez dostalem, czy klej to koniecznosc??

Jak ja potraktowac opalarka zeby jej nie zniszczyc??

Bede ja montowal z kolega wiec beda 2 pary rak:):)

Zdjac zderzak czy bawic sie z zalozonym zderzakiem, chyba wygodniej bedzie zdjac::):)

fenix
28-05-08, 21:19
Nie zdejmuj zderzaka, wystarczy ze do nadkoli z obu stron przykrecisz srubkami, a jak dokladka posiada w centralnej czesci czolo ktore nachodi na zderzak, to powinienes je rowniez przykrecic do zderzaka albo sprobowac klejem - sam na oko stwierdzisz czy dobrze sie trzyma. Te dokladki sa dobrze spasowane, takze opalarka powinna byc zbedna. Powodzenia.

wydma8
28-05-08, 21:24
No wlasnie mam dokladeczke z absu i jak ja przykladalem to trzeba bylo ja bardzo naciagnac zeby po obu stronach moza bylo ja przylozyc do zderzaka...i nie wiem co z tym fantem zrobic, pisalem do Picza i mial ta sama sytuacje, ale jemu to zrobil jakis magik lakiernik i mial z glowy...a ja biedny bede musial sam sie z nia jutro meczyc, chyba rzeczywiscie bedzie ja trzeba nagrzac...ale znowu boje sie ze ja przegrzeje:)

nitro20
28-05-08, 21:27
No stary cóż musisz wyczuć, to jak suszenie włosów :). Delikatnie podmuchaj ciepłym i zobacz czy już się zaczyna lepiej odginać i formuj i tak kilka kilkanaście razy i powinna sie ułożyć, ale z opalarką uwazaj !! Według mnie opalarka jest konieczne bo inaczej to jej idealnie nie spasujesz. Bo za dużo trzeba ją doginać. Pozatym pomijam fakt że jak nie użyjesz opalarki to ona cały czas będzie sie chciała odginać bo będzie pamieac swój pierwotny kształt i śrubki będą wiecznie musiały walczyć dodatkowo z siłą rozginającej sie dokładki.

E57
28-05-08, 21:37
to jest dokładka oem czy jakiś custom, że trzeba ją opalarką traktować ?

wydma8
28-05-08, 21:42
Oemowa kosztuje bagatela 800zł...kupilem dokladeczke a absu w firmie mtuning, sprowadzaja je z USA, tyl pasuje idealnie, ale z przodem bede musial cos pokombinowac...

dymek
28-05-08, 21:54
To masz chyba takie same jak moje. Oba boki tylnej i przedniej ciężko założyć na zderzak. Ja mam plan dremelkiem wyszlifować i wyrównać wewnętrzną powierzchnię styku z brzegami zderzaka - czyli te końce od środka. Sprawdzałem i "na oko" po wyrównaniu będzie ok. Ja chyba zostanę przy mocowaniach dołączonych do dokładki, a klej sobie odpuszczę.

wydma8
28-05-08, 22:18
Kolego Dymek, co Ci da wyszlifowanie i wyrownanie tych koncowek dokladki??

Ja jak przykladalem to musialem b mocno naciagnac dokladke zeby drugi koniec "wszedl" na zderzak, ale wtedy calosc byla bardzo naprezona i chyba rzeczywiscie bez nagrzania dokladki sie nie obejdzie...

waldek_krk
28-05-08, 22:50
chetnie podziele sie spostrzezeniami. bo kilka dni temu zakladalem dokladke do 6 gena przed liftem. zakupiona w firmie mtuning. (odradzam wszystkim zakupy w tej firmie) najpierw przyslali mi dokladke poliftingowa. i niedalo sie jej zalozyc rzecz jasna. ale dziwia mnie wasze problemy z dokladkami przed liftem. u mnie montaz trwal jakies 40 minut. zalozylem 4 sruby. pasuje niezle. jakbym mial cos poradzic to odradzilbym ci klej do szyb. bo w momencie gdy polamiesz dokladke to ciezko bedzie usunac jej resztki ze zderzaka by nie zostaly na nim slady ? ale moge sie mylic bo nigdy nie uzywalem tego kleju. przy montazu opalarka czy naginanie czegokolwiek bylo zbedne wszystko pasowalo bez problemu. w raazie czego sluze rada.

Pati
28-05-08, 22:53
mim zdaniem warto doplacic za oem...

wydma8
28-05-08, 23:10
Ale jak pisalem oemowa to koszt 800-900zł...troche duzo nie sadzisz...?

E57
28-05-08, 23:29
za jakość się płaci... ;)

spasowanie tych ebayowych nie jest złe... jednak ich minusem jest to, że nie mają mocowań pod dziury w zderzaku i chyba jednak jakość materiału z jakiego są zrobione "trochę" odbiega od oem'u

wydma8
29-05-08, 00:53
Ja mam plan dremelkiem wyszlifować i wyrównać wewnętrzną powierzchnię styku z brzegami zderzaka - czyli te końce od środka.

Teraz po piwie chyba skumalem o co Ci chodzilo:):), na calej szerokosci dokladki spilowac troszeczke krawedz aby dokladka byla minimalnie glebiej osadzona a co za tym idzie zagiete koncowki dokladki ktore maja wchodzic po bokach na zderzak powinny bezproblemowo na zderzak wejsc, dobrze mysle czy jestem w bledzie;)??

Pozdrawiam

dymek
29-05-08, 07:38
Jesteś w błędzie - chyba przesadziłeś z piwkiem :d Dokładka ma zakończenia, które powinny nachodzić na końcówkę zderzaka przy kole. Te "skrzydełka" od środka- w miejscu styku ze zderzakiem, są bardzo nierówne. Mój plan to wyrównanie tego i przez to dokładka powinna bez problemów się dopasować.
Dodam że moja jest z abs'u z ebaya, tył i przód tak samo lekko nie pasuje. Podejrzewam że po tek kosmetyce będzie dobrze.

wydma8
29-05-08, 09:10
No widzisz a u mnie jest tak ze jak naloze jeden rog dokladki na zderzak to jak przykladam drugi rog to brakuje ok 0,5cm aby nalozyc go na zderzak i chyba operacja ktora Ty chcesz wykonac w moim przypadku nic nie da:/, jak naciagne ja maxymalnie to wejdzie drugi rog dokladki ale wowczas dokladeczka jest max naprezona...:/

Pzdr

dymek
29-05-08, 20:23
u mnie dokałdnie to samo !! jak naciągne z jednej, to z drugiej spada... dam foto o co mi chodzi

wydma8
29-05-08, 22:08
Przod zamontowany, nawet obylo sie bez nagrzewania opalalarka, ale mam mega problem z tylem:/ grzeje i grzeje i za cholere nie chce sie naciagnac, a brakuje dobre 0,5cm zeby nalozyc koncowke dokladeczki na bok zderzaka...co robic;/!@#$%^&*()

rafnexster
29-07-08, 21:55
chetnie podziele sie spostrzezeniami. bo kilka dni temu zakladalem dokladke do 6 gena przed liftem. zakupiona w firmie mtuning. (odradzam wszystkim zakupy w tej firmie) najpierw przyslali mi dokladke poliftingowa. i niedalo sie jej zalozyc rzecz jasna. ale dziwia mnie wasze problemy z dokladkami przed liftem. u mnie montaz trwal jakies 40 minut. zalozylem 4 sruby. pasuje niezle. jakbym mial cos poradzic to odradzilbym ci klej do szyb. bo w momencie gdy polamiesz dokladke to ciezko bedzie usunac jej resztki ze zderzaka by nie zostaly na nim slady ? ale moge sie mylic bo nigdy nie uzywalem tego kleju. przy montazu opalarka czy naginanie czegokolwiek bylo zbedne wszystko pasowalo bez problemu. w raazie czego sluze rada.
ja właśnie dzisiaj próbowałem spasować dokładke tylną (type r) z abs-u (właśnie z Mtuning) i krew mnie zalała ....:mad: brakuje po jakieś 6cm na strone ( totalna tandeta ).... oplarką raczej 12cm nie naciągne ... jutro im to badziewie odsyłam :( ... zresztą z nimi juz wielu mialo różne problemy ... a i mój tez niepierwszy....

fenix
29-07-08, 22:18
Polecam poliuretan :)

Chbr
29-07-08, 22:49
polecam z absu ale z dobrego źródla

Octane
29-07-08, 23:39
te które ja miałem/ mam pasuja bez zarzutu

Smolar
10-09-08, 22:57
Witam,nosze sie z zamiarem kupna dokladeczki,tylko moje pytanie brzmi,macie jakichs sprawdzonych sprzedawcow/sklepy z ktorych przednia dokladka nie wzbudza wiekszych zastrzezen?
Z gory dzieki za info
pozdro

Bennyhonda
21-09-08, 22:34
Witam,nosze sie z zamiarem kupna dokladeczki,tylko moje pytanie brzmi,macie jakichs sprawdzonych sprzedawcow/sklepy z ktorych przednia dokladka nie wzbudza wiekszych zastrzezen?
Z gory dzieki za info
pozdro
sory za ot ale przylaczam sie do prosby jak cos to na priv :)