Kriss91
30-05-14, 20:46
Nie wiem czy znajdę jeszcze kogoś na forum przed zlotem :), ale liczę na Waszą pomoc. Tak jak w temacie, robię swapa z D16Y7 na B18C4. Silnik jeździł wcześniej w EJ9. Mój problem dotyczy wiązki. Dostałem w komplecie ze swapem wiązkę silnikową (która łączy wszystkie czujniki w silniku) i jest ona oddzielną częścią wpinaną ładnie na kostki. Dostałem również drugą część wiązki i tu jest problem, bo cała reszta to jeden kawałek. Mianowicie: część tej wiązki idzie z ECU, przechodzi do komory silnikowej i łączy się z wiązką silnika. Druga część tej wiązki łączy kompa ABS, przechodzi do komory i naturalnie łączy się z czujnikami ABS i skrzynką bezpieczników. Na części tej jest również zielona kostka, która w mojej starej wiązce była niepodpięta a przechodzą do niej również przewody z kostek od ECU. Trzecia część tej wiązki łączy się z dwiema wcześniej wymienionymi i idzie do całej reszty wnętrza auta. Gdzie problem? Właśnie ostatnią część dostałem uciętą, a w przypadku gdybym chciał ją lutować do swojej wiązki byłoby dużo zabawy z ogromną ilością kabli. Wiązka jest na pierwszy rzut oka strasznie chaotyczna, gdyż moja poprzednia z D16Y7 była ładnie odseparowana:
1)część silnikowa idąca od kompa do komory silnika i od razu do czujników bez żadnych kostek pomiędzy
2)część odpowiedzialna za ABS połączona z wiązką kabinową
Pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie. Po pierwsze: czy seryjna wiązka od C4 jest aż tak chaotyczna? Po drugie: lepiej wstawić całość nowej wiązki z C4 i lutować część kabinową (ew. może jest jakiś inny sposób jak wypinanie pinów?) czy przerabianie mojej obecnej wiązki i dokładanie/przedłużanie przewodów?
Mam szczerą nadzieję, że wszystko jest w miarę zrozumiałe, i że ktoś zdąży odpowiedzieć mi jeszcze przed zlotem :)
1)część silnikowa idąca od kompa do komory silnika i od razu do czujników bez żadnych kostek pomiędzy
2)część odpowiedzialna za ABS połączona z wiązką kabinową
Pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie. Po pierwsze: czy seryjna wiązka od C4 jest aż tak chaotyczna? Po drugie: lepiej wstawić całość nowej wiązki z C4 i lutować część kabinową (ew. może jest jakiś inny sposób jak wypinanie pinów?) czy przerabianie mojej obecnej wiązki i dokładanie/przedłużanie przewodów?
Mam szczerą nadzieję, że wszystko jest w miarę zrozumiałe, i że ktoś zdąży odpowiedzieć mi jeszcze przed zlotem :)