Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wskazówka paliwa

BartuX
30-05-14, 14:01
Mam problem ze wskazówka paliwa. Od wtorku coś się stało i nie chce opadać. Normalnie bym się cieszył ze mam ciągle tyle samo paliwa ale jak gaszę auto to ona dalej jest w miejscu. Wie ktoś dlaczego i jak to można naprawić?

CreIser
30-05-14, 15:14
A wcześniej Ci opadała po wyłączeniu silnika? W mojej tak się nie dzieje tylko cały czas wskazuje poziom paliwa.

pajac_am
30-05-14, 23:36
W moim Cifie, Imprezie i w Aero od ojca, po wyciągnięciu kluczyka - wskazówka nie opada!

Naprawić to można, zmieniając auto np. na opla ;) Tam wskazówka opada :p

MM63
30-05-14, 23:58
Czytając opis problemu przypuszczam, że wskazówka się zawiesiła. Zresztą ciężko się domyślać.

Generalnie, to wskazówka powinna cały czas wskazywać poziom, chociaż nie jest to zbyt fajna opcja. Byle kto na parkingu może zobaczyć że się ma te 50 litrów na przykład.

Endrju1
31-05-14, 01:41
Jeśli to chodzi o opadanie wskazówki wraz z ubywaniem/dolewaniem paliwa, to spróbuj wyjąć pływak (nie jest to dużo roboty) albo go chociaż odłączyć (wtyczka za tylną kanapą) i sprawdzić czy wtedy opadnie (oczywiście na włączonym zapłonie).

Marecki
31-05-14, 09:13
U mnie w MB2 opada tylko wraz ze zuzyciem paliwa. Po wylaczeniu stacyjki pozostaje w tym samym polozeniu

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

zdz007
31-05-14, 09:47
w moim MA wskazówka pokazuje mi ile mam paliwa po wyłączeniu :D tylko mam problem bo jak zatankuje cały bak to brakuje mi tak 1/4 do całego na pokazywaniu ma ktoś na to jakiś patent?

Endrju1
31-05-14, 10:01
A więc co by nie było nieścisłości, w każdej z naszych hond wskaźnik nie opadnie po zgaszeniu auta, za to dokładność wskazań potrafi pozostawiać nieco do życzenia.
Jeśli wskazówka nie opada/nie rośnie wraz z poziomem paliwa (oczywiście na włączonym aucie) to pierwszy do sprawdzenia jest pływak, znajduje się on za prawą stroną tylnej kanapy (pod wykładziną bagażnika), jest tam klapka przykręcana na 3 śrubki, pod nią jest wsuwka (można testowo ją najpierw odłączyć, wskaźnik powinien opaść na sam dół) później przekręcając całość mocowania pływaka (taki okrąg w koło mocowania) możemy go wyjąć i sprawdzić czy wskazówka podąża wraz z jego wychyleniami.
Możemy posiłkować się tematem kolegi kowal162:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?107915-Wymiana-termistora-rezerwy-paliwa-Poradnik
Roboty jest na pół godzinki a przy okazji możemy sprawdzić czy działa nam rezerwa.

PS: polecam to robić w wietrzonym garażu lub na zewnątrz, gdyż otwierając bak opary benzyny będą dość obfite, no i chyba nie muszę już dodawać aby nie palić w pobliżu :)

MichałCK
31-05-14, 10:13
A da się coś zrobić by po wyjęciu kluczyka wskaźnik paliwa opadał podobnie jak ten od temperatury cieczy? Również mnie to denerwuje gdy mam zalane dużo benzyny to czasem się boje że ktoś w nocy mi wyżre paliwo (parkuje pod chmurą)
Cholerna rezerwa też mi nie działa :D nie mogę jakoś znaleźć odpowiedniego termistora na all ;p

Endrju1
31-05-14, 10:22
nie da się, nawet po wyjęciu zegarów będzie wskazywał ci poziom.
co do termistora:
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=termistor+daewoo&search_scope=category-3

MichałCK
31-05-14, 10:28
nie da się, nawet po wyjęciu zegarów będzie wskazywał ci poziom.
co do termistora:
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=termistor+daewoo&search_scope=category-3

Dzięki za szybką odp, kurcze drogo trochę :d za koszt ogarnięcia głupiej lampki rezerwy trzeba wydać jak na 6litrów paliwa albo i więcej :) w sumie na ten moment mi to nie potrzebne ale ogarnie się w czasie.

Endrju1
31-05-14, 11:53
czasem można wyrwać taniej, widziałem za 5zł z tym że z demontażu.

MM63
31-05-14, 12:17
w moim MA wskazówka pokazuje mi ile mam paliwa po wyłączeniu :D tylko mam problem bo jak zatankuje cały bak to brakuje mi tak 1/4 do całego na pokazywaniu ma ktoś na to jakiś patent?

Musisz zalać do pełna, wyjąć pływak, zrozumieć jak działa wskazywanie poziomu i delikatnie podgiąć taką blaszkę poruszającą się po zwoju miedzianych drucików.

mielu
01-06-14, 21:46
da sie rozłączyć wskazanie paliwa. trzeba tylko zrobić jakiś rozłącznik obwodu odpowiedzialnego za sygnał do zegarów ;-).

Endrju1
01-06-14, 23:08
Niestety się nie da tak łatwo, gdyż tak jak pisałem nawet po odłączeniu zasilania i w ogóle wyjęciu zegarów nadal będzie wskazywać, musiałby być jakiś system który podawałby zasilanie i sygnał pustego baku jeszcze jakiś czas po zgaszeniu silnika, tak aby wskazówka zdążyła opaść.

mielu
02-06-14, 22:25
no własnie chodziło mi o to że by się przełączało przełącznik jeszcze przed zgaszeniem silnika

BartuX
02-06-14, 23:44
Miałem wrażenie jakby wcześniej opadała normalnie, chyba ze nie zwróciłem na to uwagi. Ale było też tak ze po przejechaniu sporej liczby kilometrów wskazówka była w miejscu, a wiadome jest ze powinna opaść. I lampka rezerwy jest jakaś dziwna, zapala sie i po chwili gaśnie. Nigdy nie mam pewności kiedy jest na prawde rezerwa.