Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brak mocy na LPG + check engine.

LutzZ
29-05-14, 16:01
Czesc
Mam problem z vgenem 1.5 16v. Otoz na gazie czasami, bo nie zawsze gasnie na biegu jalowym. Teraz jak jest deszczowo i wszedzie pelno wody gasnie na kazdych swiatlach dlatego nawet nie probuje jazdy na gazie. Ogolnie, lapie moc dopiero na 2-2,5tys obrotow. Wciskajac gaz do dechy ledwo sie zbiera na niskch obrotach. Dodatkowo po jakichs 2-3km zapala sie kontrolka check engine (nie zwrocilem na to uwagi czy na bezynie tez sie zapala, ale piszac ten post jestem po jakichs 15km jazdy na benz i kontrolki nie bylo. Nie pamietam jaka to instalacja, jedynie co wiem to to, ze to sekwencja. Na benzynie wszystko ladnie, zbiera sie i lata tak jak przystalo na 90km:). Czytalem na forach i w 99% ludzie pisza ze to sonda lambdy. Jesli Wy tez tak uwazacie to podajcie mi jakas konkretna solidna i moze nie droga sonde ktora moglbym sam sobie wymienic. Uzywana albo nowa. I jak ktos ma to prosze o jakis instruktaz jak wymienic ta sonde. Pomozcie prosze

EDIT: Nie wiem od kiedy tak sie dzieje. mam hanie 2tyg. Jak pogoda byla w porzadku wracalem z trasy z 120km na gazie i bylo w porzadku. jedynie gasl na luzie

coupe1.5
30-05-14, 19:19
Miałem taką sytuacji, winne wtedy były kable lub/i świece. Sprawdź w nocy czy masz "dyskotekę" na kablach, czyli czy iskra wyskakuje z kabla. U mnie pomogło. Na lpg elektryka musi być w 100% sprawna, samochód jest wtedy bardziej czuł na takie niedociągnięcia. Co do gaśnięcia na luzie może być wiele przyczyn - nawet lejący jeden wtrysk (jeśli masz sekwencję), jeśli dzieję się tak np. po mocnym hamowaniu może być parownik ustawiony równolegle do kierunku jazdy, bo i takie kwiatki się zdarzają lub oby po prostu źle wyregulowana instalacja. W starszych instalacjach regulowało się to na parowniku - jedna śrubka była chyba od napięcia membran,a druga od jałowych ale dawno nie miałem starszej wersji więc mogę się mylić. Na benzynie też gaśnie? Musisz ustalić na którym paliwie co się dzieję to dość istotne - wtedy ograniczyć się można w poszukiwaniach.