PDA

Zobacz pełną wersję : Brak mocy na LPG + check engine.

LutzZ
29-05-14, 15:58
Czesc
Mam problem z vgenem 1.5 16v. Otoz na gazie "lapie" moc dopiero po 2-2,5t obrotow. Wciskajac gaz do dechy ledwo sie zbiera na niskch obrotach. Dodatkowo po jakichs 2-3km zapala sie kontrolka check engine. Nie pamietam jaka to instalacja, jedynie co wiem to to, ze to sekwencja. Na benzynie wszystko ladnie, zbiera sie i lata tak jak przystalo na 90km:). Czytalem na forach i w 99% ludzie pisza ze to sonda lambdy. Jesli Wy tez tak uwazacie to podajcie mi jakas konkretna solidna i moze nie droga sonde ktora moglbym sam sobie wymienic. Uzywana albo nowa. I jak ktos ma to prosze o jakis instruktaz jak wymienic ta sonde.

reaktor
29-05-14, 16:05
sonde ciezko wymienić bo zazwyczaj jest gwint skorodowany
potrzeba dobre duzego klucza oczkowego koszt z 20-30zł jakaś rure na przedłużkę
jak sie złamie sonda to masz dodatkowy problem

aano i oczkowego nie przełożysz przez kostke oryginalnej sondy
wic tez trzeba pokombinować

rafal86
29-05-14, 16:10
bez sensu wymieniać w ciemno sonde, jesli się okaże że ludzie na forach się mylą?
podjedź do dobrego gazownika na komputer i będziesz wiedział

LutzZ
29-05-14, 16:14
a jesli to sonda to jaka polecacie? zeby mi nie wcisneli grata

dodam ze na tej trasie tez mialem check engine

Endrju1
29-05-14, 17:30
Po pierwsze sprawdzić co za check ci się świeci (kod błędu, jeśli nie wiesz jak, szukaj na forum pod hasłem samodiagnostyka)
Później sprawdziłbym tą sondę którą masz, aby niepotrzebnie nie pchać się w koszta i robotę.

PIMPEK_EJ2
29-05-14, 23:57
Czyli masz d15b7?Sprawdź kod błędu. Może być sonda a może być chusteczkowa mapa gazowa np.uboga. Wtedy jak będziesz jechał na lpg ze stałą prędkością może wywalać błąd. Wtedy był błąd numer... chyba 5, błąd układu paliwowego czy jakoś tak. A jak błąd 41 to sonda

Hondy nie "łapią" mocy przy 2500 bo to nie diesel :P

novi
30-05-14, 11:39
Na benzynie wszystko ladnie, zbiera sie i lata tak jak przystalo na 90km

Raczej d15b2.

LutzZ
30-05-14, 15:04
sytuacja ma miejsce tylko na LPG. Zrobilem 30km, auto na beznzynie zbiera sie bardzo ladnie, wszystko tak jak powinno byc. Czy samodiagnostyka sprawdzi sie jesli problem lezy po stronie gazu?

kamil1988
30-05-14, 16:44
moze wywalic blad ukladu paliwowego, bo prawdopodobnie masz rozregulowane dawkowanie gazu i sonda wylapuje blad, pewnie sonda jest ok, podjedz do ogarnietego gazownika.

novi
31-05-14, 11:03
Jeśli na benzynie wszystko chodzi tak jak ma chodzić to raczej musi to być problem z gazem.

LutzZ
31-05-14, 13:29
Zrobilem samodiagnostyyke. Check poprostu sie swiecil czyli wszystko chyba jest ok. Problem lezy po stronie lpg, tylko teraz o co moze tam w tym chodzic. Dopoki daje mu w obroty auto nie gasnie choc moc i tak jest slaba. Ledwo sie zbieram na gazie.

kamil1988
31-05-14, 16:08
nieprawidłowa dawka gazu, AFR wyskakuje poza skale i sonda wyłapuje, po czym jeździsz tak jakby na trybie awaryjnym.

LutzZ
31-05-14, 18:49
Kamil, taka sytuacja ma miejsce caly czas na gazie. Auto na lpg slabiutko sie zbiera w porownaniu do benzyny. Przejade 10-15 min i dopiero potem kontrolka sie zapala. Bez czy z checkiem samochod ma taka sama moc. Raz gasnie na jalowym raz nie. Duzo jest do roboty ?

rafal86
31-05-14, 18:57
juz Ci mówiłem ja, mówili inni jedź go gazownika to Ci to wystroi odpowiednią dawke gazu, pisząc na forum samo się to nie zrobi...

LutzZ
07-06-14, 13:13
bylem u gazownika, niby wyregulowal wszystko git, malina. Powiedzial ze byla zbyt gesta mieszanka gazu dlatego duzo palil. Podlaczyl pod komputer, dawalem gazu on cos tam ustawial itp etc. Odpalalem kilka razy u niego i znow w obroty i tak w kolko. ok, wszystko dziala. Zadowolony wtjezdzam od goscia i od razu sprawdzam moc. Dziala, powiedzmy ze lata tak samo jak na benzynie. Jade do sklepu. Zrobilem zakupy, wsiadam, odpalam, daje gazu zeby przelaczyl na gaz i nagle obroty spadaja i gasnie. Znow odpalam i znow gasnie po przejsciuna gaz. Odpalam za 3cim razem iwszystko ok. Pojechalem na trase zeby go troche docisnac i check poki co sie nie zapalil. Czy mozliwe ze zgasl bo silnik w pewien sposob nie przystosowal sie do nowej dawki gazu czy jak?